Δευτέρα 29 Απριλίου 2024


ΑρχικήΠρόσωπαΣυνεντεύξειςΘανάσης Μαμάκος - Δήμαρχος Λαρισαίων στους Attica Times: «Προτεραιότητα μας η αντιμετώπιση...

Θανάσης Μαμάκος – Δήμαρχος Λαρισαίων στους Attica Times: «Προτεραιότητα μας η αντιμετώπιση των πληγών που άφησαν οι πλημμύρες»

Ο Δήμαρχος της Λάρισας Θανάσης Μαμάκος σε μια εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη στους Attica Times. Η αντιμετώπιση των πληγών από την κακοκαιρία Daniel και η διαχείριση του ελλείματος στον προϋπολογισμό της πόλης.

Στο επίκεντρο του Δήμου Λαρισαίων βρίσκεται η στήριξη της επιχειρηματικότητας καθώς πρόσφατα εγκαινιάστηκε το Γραφείο Στήριξης Μικρο-επιχειρηματικότητας, ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζονται πρωτοβουλίες όπως το Γραφείο Υποστήριξης Νέων Επιχειρηματιών και η ίδρυση Θερμοκοιτίδας Start-up.

Ο Δημάρχος Λαρισαίων, κ. Θανάσης Μαμάκος στη συνέντευξη που παραχώρησε στους atticatimes.gr και την Οικονομική Αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη, μιλώντας μεταξύ άλλων για τις προτεραιότητές του επισημαίνει «Βασική μας προτεραιότητα η αντιμετώπιση των πληγών που άφησαν οι τελευταίες πλημμύρες και στους ανθρώπους και στις υποδομές και η διασφάλιση ότι δεν θα υπάρξουν ξανά τέτοια φαινόμενα για την πόλη και τον Δήμο».

Με ποιες δράσεις έχετε ξεκινήσει και ποια ζητήματα εντοπίσατε κατά την ανάληψη των καθηκόντων σας στο Δημαρχείο ότι απαιτούν άμεση προσοχή;

Θ.Μ.: Δεν θα ξεχώριζα κάτι, γιατί ακριβώς όλα απαιτούν την προσοχή. Από τα πιο απλά μέχρι τα πιο πολύπλοκα. Από την οργάνωση της νέας δημοτικής αρχής, την αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης σε όλα τα επίπεδα του Δήμου, τον προγραμματισμό των δράσεών μας, τις επαφές με τους φορείς της πόλης, τις συναντήσεις με πολίτες. Υπάρχουν δύο βασικά θέματα που πρέπει άμεσα να απαντήσουμε και απαιτούν προσοχή και σοβαρότητα. Το πρώτο έχει να κάνει με τα οικονομικά του Δήμου, καθώς υπάρχει ένα μεγάλο ποσό υποχρεώσεων που δεν εγγράφηκε στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και δημιουργεί μια μεγάλη επιβάρυνση και δυσκολία. Το δεύτερο είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μου, που δεν μπορεί να περιμένει. Υπάρχουν ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα στο επίπεδο της καθαριότητας και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στα καυτά θέματα του κυκλοφοριακού και της στάθμευσης. Πρέπει να τονίσω ότι παραμένει βασική μας προτεραιότητα η αντιμετώπιση των πληγών που άφησαν οι τελευταίες πλημμύρες και στους ανθρώπους και στις υποδομές και η διασφάλιση ότι δεν θα υπάρξουν ξανά τέτοια φαινόμενα για την πόλη και τον Δήμο. Δουλεύουμε συστηματικά και διεκδικούμε αποφασιστικά ό,τι η πόλη δικαιούται.

Πώς σκοπεύετε να υποστηρίξετε την επιχειρηματικότητα;

Θ.Μ.: Επιχειρηματικότητα, καινοτομία και ψηφιακή πόλη αποτελούν ένα στοίχημα για τη δημοτική μας αρχή που μπορεί να την οδηγήσει σε σύγχρονους δρόμους και μια καλύτερη προοπτική. Ειδικά για την επιχειρηματικότητα εγκαινιάσαμε πριν από λίγο καιρό το Γραφείο Στήριξης Μικροεπιχειρηματικότητας, το οποίο συνδέει την ευκαιρία δημιουργίας νέων επιχειρήσεων με την ανάγκη για απασχόληση, δίνοντας τη δυνατότητα σε ανέργους που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας να αναπτύξουν τις δικές τους επιχειρηματικές ιδέες ή να αυτο-απασχοληθούν. Παρέχει δωρεάν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, όπως υποστήριξη για τη σύνταξη επιχειρηματικού σχεδίου, την εύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων, τη δικτύωση με την τοπική αγορά, αλλά και εύρεση χώρου για την εγκατάσταση. Ταυτόχρονα στον σχεδιασμό μας υπάρχει μια σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών, σε επίπεδο Δήμου, όπως η δημιουργία Γραφείου Υποστήριξης Νέων Επιχειρηματιών, η ίδρυση Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων (start-up), η συνεργασία με πιστωτικά ιδρύματα για την ανάπτυξη χρηματοδοτικών εργαλείων ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων από νέους.

Αναφορικά με την έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 2,1 εκατ. ευρώ που θα λάβει ο Δήμος Λαρισαίων από το Πράσινο Ταμείο, για έργα αποκατάστασης των καταστροφών από την κακοκαιρία Daniel, ποια συγκεκριμένα έργα θα χρηματοδοτηθούν και πότε θα ξεκινήσουν; Ποια είναι η συνολική εκτίμηση των ζημιών στον Δήμο Λαρισαίων;

Θ.Μ.: Για τη χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο περιμένουμε την αναλυτική προκήρυξη προκειμένου να εντάξουμε άμεσα τα έργα που πρέπει να γίνουν. Αφορούν σίγουρα υποδομές που καταστράφηκαν από τις πλημμύρες και είναι μια πρώτη σημαντική βοήθεια για εμάς. Το συνολικό κόστος των ζημιών και των υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν ανέρχεται στα 20 εκατ. ευρώ περίπου. Το ποσό αυτό αφορά αναθέσεις και προμήθειες των ημερών της μεγάλης καταστροφής, αναγκαίες επισκευές υποδομών που επλήγησαν και τις παρεμβάσεις στους Βιολογικούς Σταθμούς του Δήμου, που αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα. Ταυτόχρονα είμαστε σε επικοινωνία και συνεννόηση και με την Περιφέρεια και με την Κυβέρνηση για τις απαραίτητες παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν την αντιπλημμυρική προστασία της πόλης  με στόχευση ένα Δήμο ανθεκτικό και ασφαλή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου κάνατε λόγο για την ύπαρξη ελλείμματος στον προϋπολογισμό του 2024 της τάξης των 20 εκατ. ευρώ. Ποια είναι η στρατηγική του Δήμου για τη διαχείριση του ελλείμματος;

Θ.Μ.: Υπάρχει ένα έλλειμα εγγραφής δαπανών και υποχρεώσεων του Δήμου που αγγίζει το ποσό που αναφέρατε. Τα στοιχεία που δώσαμε στη δημοσιότητα δεν μπορούν να αμφισβητηθούν παρά τις αντιδράσεις της προηγούμενης δημοτικής αρχής, η οποία δεν αμφισβήτησε την ουσία τους. Σε κάθε περίπτωση, η πραγματική αποτύπωση των οικονομικών δεδομένων, δημιουργεί και συγκεκριμένες υποχρεώσεις και αναγκαιότητα παρεμβάσεων στη δημοτική αρχή, για να μπορέσει να βγει από μια κατάσταση ειδικών συνθηκών, χωρίς πισωγυρίσματα στο έργο που πρέπει να παράξει για την πόλη.



Ροη Ειδήσεων