Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΠολιτικήΑντρέας Λοβέρδος στους Attica Times: «Στην Ευρώπη θα υπερασπιστώ με σθένος τα...

Αντρέας Λοβέρδος στους Attica Times: «Στην Ευρώπη θα υπερασπιστώ με σθένος τα αδιαπραγμάτευτα της Ελλάδας»

Ο Αντρέας Λοβέρδος Πρόεδρος του Κόμματος “Δημοκράτες” στη συνέντευξη που παραχώρησε στους atticatimes.gr και την Οικονομική Αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη αναφέρθηκε στα κρίσιμα ζητήματα της Ευρώπης καθώς και στους στόχους του κόμματος. Οι “Δημοκράτες” επιδιώκουν να ξεπεράσουν το 3% και να γίνουν το μεγαλύτερο από τα μικρά κόμματα. «Η χώρα χρειάζεται υπεύθυνη και ικανή εκπροσώπηση στις Βρυξέλλες και στο εσωτερικό σοβαρή αντιπολίτευση. Αυτά εμείς τα εγγυόμαστε και τα δύο».

Γιατί κάποιος να επιλέξει να ψηφίσει “Δημοκράτες” ;

Α.Λ.: Οι Δημοκράτες ενωθήκαμε στο χώρο του κέντρου και θα δώσουμε την μάχη με όρους αξιοπρέπειας και κοινής λογικής. Είμαστε ασφαλής δημοκρατική λύση, δίνουμε στους συμπολίτες μας την ευκαιρία να πάνε να ψηφίσουν και να στείλουν ένα μήνυμα στα κόμματα που είχαν ψηφίσει στο παρελθόν είτε Νέα Δημοκρατία, είτε ΠΑΣΟΚ, είτε άλλα βεβαίως κόμματα. Ιδιοκτησία στους ψηφοφόρους δεν υπάρχει. Είμαι φιλελεύθερος και ορίζω τις συντεταγμένες του κόμματος στο χώρο του πολιτικού κέντρου. Οι Δημοκράτες θα είμαστε για άλλους καταλύτης και για άλλους θρυαλλίδα. Ο στόχος είναι να είμαστε πάνω από το 3% και να είμαστε το μεγαλύτερο από τα μικρά κόμματα. Η χώρα χρειάζεται υπεύθυνη και ικανή εκπροσώπηση στις Βρυξέλλες και στο εσωτερικό σοβαρή αντιπολίτευση. Αυτά εμείς τα εγγυόμαστε και τα δύο.

Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες σας αν μπείτε στην Ευρωβουλή;

Α.Λ.: Στις 9 Ιουνίου πρέπει να επιλέξουμε εκείνους που μπορούν να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον κορυφαίο δημοκρατικό Ευρωπαϊκό θεσμό. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το κόμμα θα ενταχθεί στο Renew. Εμείς είμαστε Έλληνες στην Ενωμένη Ευρώπη και η Ευρώπη που οραματιζόμαστε είναι αυτή με ενιαία εσωτερικά σύνορα και ισχυρά εξωτερικά που προστατεύουν τους πολίτες και τις αξίες που τους ενώνουν. Η κλιματική αλλαγή, η προστασία του περιβάλλοντος, το μεταναστευτικό, η ασφάλεια και άμυνα θα βρεθούν στο επίκεντρο. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την άνοδο που δείχνουν να καταγράφουν οι ακραίες δυνάμεις στην Ευρώπη, συνηγορούν στην αναγκαιότητα οι εκπρόσωποι της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να είναι ικανοί να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις και τις ανάγκες των καιρών. Οι Δημοκράτες έχουν προτεραιότητα στην ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική ατζέντα τους τα εθνικά θέματα. Είμαστε κόμμα πατριωτικό. Στην Ευρώπη θα υπερασπιστώ με σθένος τα αδιαπραγμάτευτα της Ελλάδας.

Η Ελλάδα έχει θέσει ως στόχο τα επόμενα χρόνια τη σύγκλιση με τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών δεικτών σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας της. Υπάρχουν ρεαλιστικές πρωτοβουλίες που μπορούν να αναληφθούν εντός των ευρωπαϊκών θεσμών;

Α.Λ.: Υπάρχουν και σας τις απαριθμώ.
i. Διατήρηση του Ταμείου Ανάκαμψης σε πιο μόνιμη μορφή: Η επιτυχία του Ταμείου Ανάκαμψης κατά την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας μπορεί να επεκταθεί και να αποτελέσει έναν μόνιμο μηχανισμό στήριξης για τα κράτη μέλη. Ένα τέτοιο ταμείο θα μπορούσε να χρηματοδοτεί στρατηγικά έργα υποδομής, καινοτομίας και εκπαίδευσης, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη και στη μείωση των ανισοτήτων.
ii. Ενίσχυση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης: Η αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων από την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι κρίσιμη. Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω ώστε να υποστηρίζει τις περιοχές και τους τομείς που πλήττονται περισσότερο από τις αλλαγές αυτές. Η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και των ειδικών χαρακτηριστικών της οικονομίας της, μπορεί να επωφεληθεί σημαντικά από τέτοια μέτρα.
iii. Ενεργοποίηση ταμείων της ΕΕ για την υγεία και την εργασία: Προγράμματα όπως το EU4Health και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Επενδύσεις στην υγεία, στην εκπαίδευση και στην ενίσχυση της απασχόλησης θα βοηθήσουν στη βελτίωση των κοινωνικών δεικτών της χώρας μας.

Πώς αξιολογείτε τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντιμετώπιση των γεωπολιτικών προκλήσεων; Πώς μπορεί να διαμορφώσει μια αποτελεσματική και συνεκτική πολιτική ευρωπαϊκής άμυνας;

Α.Λ.: Κατά τη γνώμη μου η ΕΕ πρέπει να κινηθεί ταχύτατα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας κοινής αμυντικής πολιτικής που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και της αντιμετώπισης των μεγάλων γεωπολιτικών κινδύνων και προκλήσεων. Είμαι αποφασισμένος να εργαστώ σκληρά στις Βρυξέλλες γι΄αυτό το ζήτημα. Μεγάλη σημασία έχουν επίσης τα θέματα της μετανάστευσης. Η υπογραφή του νέου συμφώνου για τη μετανάστευση που υποστασιοποιεί την αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης σε συνδυασμό με την απόφαση του ευρωκοινοβουλίου στην τελευταία του ολομέλεια για αλληλεγγύη μεταξύ κρατών ως προς τη μετεγκατάσταση των μεταναστών δεν αρκούν γιατί μπορεί να παραμείνουν μόνο στα λόγια. Αυτό που έχει σημασία είναι η εφαρμογή αυτών των αποφάσεων για να υπάρξουν αποτελέσματα. Για το μεταναστευτικό θα εξαντλήσω όλα τα μέσα και τις δυνατότητες που έχει ένας ευρωβουλευτής γιατί η υπόθεση αυτή έχει υπαρξιακή σημασία για την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κερδίσει το στοίχημα της νομιμοποίησής της στα μάτια των πολιτών της, μόνον εάν οι μελλοντικές γενιές αισθανθούν ασφαλείς στο ευρωπαϊκό περιβάλλον. Σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με προκλήσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό ειδικά μετά την πανδημία και την ενεργειακή κρίση, συνδυαστικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ειδικά το θέμα της ασφάλειας είναι περισσότερο έντονο από ποτέ. Ο ευρωσκεπτικισμός σε συνδυασμός με την πιθανή άνοδο των ακροδεξιών και λαϊκιστικών κομμάτων, με ανησυχούν, όπως ανησυχητική είναι η απουσία ισχυρών πολιτικών ηγετών, με εξαίρεση τον πρόεδρο Μακρόν.

Μπορεί το Ευρωκοινοβούλιο να παίξει έναν πιο ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας; Μια αύξηση συμφωνιών “χαμηλής” πολιτικής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα είχε αποτέλεσμα στην μείωση της έντασης;

Α.Λ.: Το Ευρωκοινοβούλιο μπορεί πράγματι να διαδραματίσει έναν πιο ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας μέσω της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης των εκπροσώπων των κρατών μελών της ΕΕ. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιηθεί κάθε ευρωπαϊκός θεσμός για να αναδειχθούν αυτά τα ζητήματα και να κινητοποιηθούν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις υπέρ της Ελλάδας. Η άσκηση soft power, όπως η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση, δεν πρέπει να θεωρείται ανούσια ή κουραστική, αλλά ουσιαστική για την προώθηση των ελληνικών συμφερόντων. Οι εκπρόσωποι χωρών όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία μπορεί να μην έχουν πλήρη επίγνωση των ζητημάτων στο Αιγαίο, αλλά μέσω συστηματικής και σωστής ενημέρωσης μπορούν να αναγνωρίσουν τη σημασία τους. Όσον αφορά τις συμφωνίες “χαμηλής” πολιτικής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η ιστορία δείχνει ότι αυτές οι συμφωνίες έχουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα αν δεν συνοδεύονται από πραγματική ισχύ. Οι συμφωνίες αυτές μπορεί να βοηθήσουν στην προσωρινή μείωση της έντασης, αλλά χωρίς ισχυρή πολιτική βούληση, τα προβλήματα τείνουν να επανεμφανίζονται. Για να υπάρξει διαρκής μείωση της έντασης, χρειάζεται μια συνδυαστική προσέγγιση που περιλαμβάνει τόσο τη διπλωματία όσο και την ενίσχυση της αμυντικής και πολιτικής ισχύος.



Ροη Ειδήσεων