Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΠολιτικήΑντρέας Ζαμπούκας, υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΝΔ: «Στόχος μου οι Ευρωπαίοι να αγαπήσουν τους...

Αντρέας Ζαμπούκας, υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΝΔ: «Στόχος μου οι Ευρωπαίοι να αγαπήσουν τους Έλληνες»

O Αντρέας Ζαμπούκας, υποψήφιος ευρωβουλευτής Νέας Δημοκρατίας στη συνέντευξη που παραχώρησε στους atticatimes.gr και την Οικονομική Αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη, τονίζει την ανάγκη να αναπτυχθεί μια πρωτοβουλία για ολοκληρωμένη στήριξη από την Ευρώπη περιφερειών και περιοχών που βρίσκονται σε φάση ανασυγκρότησης ύστερα από εκτεταμένες φυσικές καταστροφές. «Να φέρουμε τη Θεσσαλία στο προσκήνιο των ευρωπαϊκών συζητήσεων, να αποτελέσει παράδειγμα συμβολής της Ε.Ε. στην αναγέννηση περιφερειών».

Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες σας αν μπείτε στην Ευρωβουλή;
Α.Z.: Προσωπικά, εάν με εμπιστευτούν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες να τους εκπροσωπήσω στην Ευρωβουλή, έχω δύο κύριους στόχους. Ο ένας έχει να κάνει με την εικόνα της χώρας μας στην υπόλοιπη Ευρώπη, και τον κόσμο γενικότερα. Στόχος μου οι Ευρωβουλευτές από τα άλλα κράτη-μέλη να γνωρίσουν καλύτερα και να αγαπήσουν την Ελλάδα και τους Έλληνες. Ύστερα από μια δεκαετή και πλέον περίοδο όπου η Ελλάδα δεν είχε την καλύτερη αντιμετώπιση στα ευρωπαϊκά όργανα – χωρίς να ισχυρίζομαι πως αυτό συνέβαινε αναίτια – με τους αρνητικούς χαρακτηρισμούς να κυριαρχούν, ήρθε πλέον η ώρα να δείξουμε τη σημασία της χώρας μας, την ιστορία και τις αμέτρητες δυνατότητες, και να αναζητήσουμε τρόπους να αναβαθμιστεί η ήδη σημαντική στήριξη που παρέχει η Ευρώπη στην Ελλάδα. Και αυτό είναι κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να αποτελεί στόχο όλων των Ευρωβουλευτών της χώρας μας, ανεξαρτήτως πολιτικής παράταξης.

Ο δεύτερος στόχος αφορά τον τόπο από τον οποίο κατάγομαι, τη Θεσσαλία. Μια περιοχή με πολλές δυνατότητες, που δοκιμάστηκε ασύμμετρα τα τελευταία χρόνια από ακραία φυσικά φαινόμενα. Η Ευρώπη στάθηκε δίπλα στη Θεσσαλία από την πρώτη στιγμή. Καθώς όμως η Θεσσαλία προσπαθεί να σταθεί ξανά όρθια, είναι ανάγκη να βρούμε νέους τρόπους στήριξής της από την Ευρώπη, τόσο για την αποκατάσταση, όσο και κυρίως για την ανασυγκρότησή της. Να φέρουμε τη Θεσσαλία στο προσκήνιο των ευρωπαϊκών συζητήσεων, να αποτελέσει παράδειγμα συμβολής της Ε.Ε. στην αναγέννηση περιφερειών.

Πώς προχωρά η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας μετά από τις πλημμύρες και ποιες επιπλέον πρωτοβουλίες απαιτούνται για την αναβάθμιση της περιοχής; Πέραν αυτού, ποια μέτρα θα μπορούσε να λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να βοηθήσει τα κράτη- μέλη της στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων;
Α.Z.: Η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας προχωρά, με αργούς συχνά, αλλά σταθερούς ρυθμούς. Λίγες μέρες νωρίτερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το σχέδιο για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας από τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023, συνολικού προϋπολογισμού 3,3 δις. ευρώ, από τα οποία 1,4 δις. αφορούν στις υποδομές και τα οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα. Σημαντικό μέρος αυτών των πόρων προέρχεται από την Ευρώπη, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Χρειάζεται να γίνουν πολλά πράγματα πολύ πιο γρήγορα ώστε να κλείσουμε τον κύκλο της αποκατάστασης, και να περάσουμε στον επόμενο, και ίσως κρισιμότερο, κύκλο της ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας.

Επειδή οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής δεν πρόκειται να υποχωρήσουν, και επειδή όπως φαίνεται θα ζούμε ακραία φαινόμενα με μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση από ποτέ, είναι αναγκαίο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο να ενισχυθεί ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας και τα διαθέσιμα για τα κράτη-μέλη μέσα. Είναι όμως σημαντικό να αναπτυχθεί μια πρωτοβουλία για ολοκληρωμένη στήριξη από την Ευρώπη περιφερειών και περιοχών που βρίσκονται σε φάση ανασυγκρότησης ύστερα από εκτεταμένες καταστροφές. Με επιπλέον πόρους, αλλά και άλλα αναπτυξιακά εργαλεία προκειμένου οι διαδικασίες να επιταχύνονται και τα τραύματα να επουλώνονται το συντομότερο δυνατό.

Κατά την διάρκεια της περιοδείας σας τι είναι αυτό που σας λέει ο κόσμος ότι θέλει για την Ευρώπη;
Α.Z.: O κόσμος θεωρεί την Ευρώπη ως κάτι μακρινό, ή ακόμα και ξένο, για την καθημερινότητα, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του. Δεν είναι κατ’ ανάγκη αρνητικός για την Ευρώπη και την ιδέα της ενοποίησης, αλλά έχει ελάχιστη ενημέρωση, και συχνά και ασαφή εικόνα, για τις ευρωπαϊκές πολιτικές και τα όσα γίνονται με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στην Ελλάδα. Σκεφτείτε πως έως το 2030 η χώρα θα απορροφήσει πάνω από 62 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ 2021 – 2027, που αν προσθέσουμε και τα χρήματα από άλλα Ευρωπαϊκά Ταμεία, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και άλλες πηγές, φτάνουμε σε ποσό που ξεπερνά τα 70 δις ευρώ.

Μιλάμε, λοιπόν, για ένα πρωτοφανές χρηματοδοτικό πακέτο στην ιστορία της χώρας μας, το οποίο και θα αλλάξει πολλά πράγματα στη λειτουργεία της οικονομίας και του κράτους, στην καθημερινότητα και τις μελλοντικές προοπτικές. Αυτά χρειάζεται να τα εξηγούμε με απλούς και καθημερινούς όρους στους συμπολίτες μας, ώστε να κατανοήσουν πως η Ευρώπη μας βοηθάει με πολλαπλούς τρόπους.

Ποιος είναι κατά τη γνώμη σας ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντιμετώπιση των γεωπολιτικών προκλήσεων;
Α.Z.: Πρόσφατα δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση του πρώην Πρωθυπουργού της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα για το μέλλον της Κοινής Αγοράς, της ίδιας της Ένωσης ουσιαστικά. Βασική ιδέα είναι πως οι γεωπολιτικές εντάσεις απειλούν την οικονομική ασφάλεια της Ευρώπης, και ό,τι η Ευρώπη χρειάζεται να ισχυροποιηθεί σε τέσσερα πεδία, όπου έως σήμερα οι κυριότερες αποφάσεις λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο: ενέργεια, χρηματοπιστωτικό σύστημα, τηλεπικοινωνίες, άμυνα.

Η Ευρώπη χρειάζεται να ενισχύσει το ρόλο της σε διεθνές επίπεδο, αποκτώντας βέβαια και την απαραίτητη αμυντική – εκτός από διπλωματική – θωράκιση, ώστε όταν χρειάζεται να μπορεί να δείχνει προς τα έξω τα «δόντια» της. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο θα έχουμε περισσότερη Ευρώπη και σε πεδία, όπως τα παραπάνω, όπου σήμερα η κοινή ευρωπαϊκή δράση είναι μάλλον περιορισμένη, αλλά και οι πολίτες θα επιζητούν περισσότερη Ευρώπη. Διότι θα βλέπουν απτά οφέλη και αποτελέσματα των Ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών σε κρίσιμους τομείς.



Ροη Ειδήσεων