Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΗ επόμενη ημέρα στο Ιράν μετά τον θάνατο του προέδρου Ραϊσί

Η επόμενη ημέρα στο Ιράν μετά τον θάνατο του προέδρου Ραϊσί

Η είδηση του θανάτου του προέδρου του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί, και του υπουργού Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, στρέφει το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας στην Ισλαμική Δημοκρατία και στην επόμενη ημέρα.

Η επόμενη ημέρα στο Ιράν μετά τον θάνατο του Ραΐσι

Το Sky News, σε μια πρώτη ανάλυσή του, υποστηρίζει ότι είναι μεν μια κρίσιμη στιγμή για το καθεστώς του Ιράν, διευκρινίζει ωστόσο πως δεν πρέπει κανείς να θεωρήσει ότι θα υπάρξει κάποια αλλαγή στην εξωτερική πολιτική του.

Ο διάδοχος του Ραΐσι, μετά τη συντριβή του μοιραίου ελικοπτέρου, θα είναι πιθανότατα ο εκλεκτός του ανώτατου ηγέτη Αλί Χαμενεΐ και σίγουρα ένας υπερσυντηρητικός, σκληροπυρηνικός – μια στροφή προς τους μετριοπαθείς είναι εξαιρετικά απίθανη, θεωρεί ο Alistair Bunkall, ανταποκριτής του Sky News στη Μέση Ανατολή. «Ομοίως, δεν θα πρέπει να αναμένουμε καμία σημαντική αλλαγή στην εξωτερική πολιτική του Ιράν ή στην εμπλοκή του στον πόλεμο στη Γάζα» υπογραμμίζει.

«Ο θάνατος του Ραϊσί, που τώρα επιβεβαιώνεται, θα έχει εκτεταμένες συνέπειες», συνεχίζει ο ανταποκριτής του βρετανικού μέσου, παρά τα όσα ανέφερε ο Χαμενεΐ, που προσπάθησε να καθησυχάσει τη χώρα και το ίδιο το καθεστώς. Πρόκειται για μια επικίνδυνη στιγμή την οποία το καθεστώς πρέπει να αντιμετωπίσει προσεκτικά, επισημαίνει ο Βρετανός ανταποκριτής.

Ο Μοχμπέρ υπηρεσιακός πρόεδρος του Ιράν

Προσωρινά, καθήκοντα προέδρου αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος Μοχάμεντ Μοχμέτ Μοχμπέρ, με τις εκλογές να διεξάγονται εντός 50 ημερών.

Σημειώνεται ότι ο Μοχμπέρ δεν βρίσκεται τόσο κοντά στον ανώτατο ηγέτη όσο ήταν ο Ραϊσί και δεν διαθέτει το κύρος του, αλλά διαχειρίζεται για χρόνια μεγάλο μέρος των οικονομικών του Χαμενεΐ και πιστώνεται ότι βοήθησε το Ιράν να αποφύγει κάποιες από τις πολλές κυρώσεις που του είχαν επιβληθεί.

Ο ανταποκριτής του Sky News στη Μέση Ανατολή προβλέπει δε ότι ενδεχομένως οι Ιρανοί να βγουν ξανά στους δρόμους, όπως είχαν κάνει το 2022. Ανέφερε, συγκεκριμένα, ότι υπάρχουν πολλές ομάδες αντιφρονούντων στο εσωτερικό του Ιράν, συμπεριλαμβανομένου ενός παρακλαδιού του Ισλαμικού Κράτους που μπορεί να επιδιώξει να επωφεληθεί από αυτή την κατάσταση.

Θυμίζει, μάλιστα, ότι ο Ραϊσί δεν ήταν καθολικά δημοφιλής και πολλοί στο εσωτερικό του Ιράν θα γιορτάσουν τον θάνατό του, ενώ προβλέπει ότι μακροπρόθεσμα ο θάνατός του θα έχει συνέπειες για τον ανώτατο ηγέτη.

Τα συλλυπητήρια και τα μηνύματα που κρύβουν

Ο θάνατος ανώτατου κρατικού αξιωματούχου και οι αντιδράσεις εχθρικών και φιλικών κρατών στο άκουσμα της απώλειας, πάντα υποκρύπτουν πολιτικά μηνύματα και υποδηλώνουν το επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των κρατών. Αναπόφευκτα, ο θάνατος του Ραϊσί, προέδρου του Ιράν, πυροδότησε την έγκαιρη αντίδραση φίλων και εχθρών της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Πριν από λίγο, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Χαμενεΐ, σε συλλυπητήριο μήνυμά του εξέφρασε τη θλίψη του και κήρυξε πενθήμερο δημόσιο πένθος, ενημερώνοντας ότι ο αντιπρόεδρος του Ιράν, Μοχαμάντ Μοχμπέρ, θα αναλάβει προσωρινά τη διακυβέρνηση της χώρας, κάτι που αναμενόταν.

Iσραήλ: «Δεν ήμασταν εμείς»

Το Ισραήλ, ορκισμένος εχθρός της Τεχεράνης, θεώρησε σκόπιμο να διευκρινίσει -ανεπίσημα και χωρίς πολλά λόγια, προλαβαίνοντας τυχόν υπαινιγμούς και προκλήσεις- ότι δεν έχει καμία ανάμειξη με τη μοιραία συντριβή του ελικοπτέρου που κόστισε τη ζωή του Ιρανού προέδρου, του Ιρανού ΥΠΕΞ, καθώς και άλλων 7 ατόμων.

Το Ισραήλ δεν εμπλέκεται στον θάνατο του Ιρανού προέδρου σε συντριβή ελικοπτέρου που σκότωσε επίσης πολλά μέλη της συνοδείας του, δήλωσε τη Δευτέρα στο Reuters Ισραηλινός αξιωματούχος. «Δεν ήμασταν εμείς», τόνισε ο αξιωματούχος, ο οποίος κράτησε την ανωνυμία του.

Φήμες κυκλοφόρησαν σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα το πρωί υποστηρίζοντας ότι η Μοσάντ -η διαβόητη υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ- εμπλέκεται στη συντριβή του ελικοπτέρου.

Yπενθυμίζεται πως το Ιράν εξαπέλυσε στις 13 Απριλίου μια πρωτοφανή επίθεση εναντίον του Ισραήλ, με 350 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους. Τα περισσότερα από τα όπλα αυτά αναχαιτίστηκαν με τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων συμμαχικών χωρών.



Ροη Ειδήσεων