Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΓαλλο-Γερμανικές διαβουλεύσεις στο Μέζεμπεργκ: Στο επίκεντρο των συζητήσεων η άμυνα της Ε.Ε.

Γαλλο-Γερμανικές διαβουλεύσεις στο Μέζεμπεργκ: Στο επίκεντρο των συζητήσεων η άμυνα της Ε.Ε.

Για την ασφάλεια της Ευρώπης απαιτείται «μακροπρόθεσμος σχεδιασμός και καλύτερη αεράμυνα» είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, στην εμφάνιση στους δημοσιογράφους με τον καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, πριν την κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων στο Μέζεμπεργκ έξω από το Βερολίνο, με την οποία ολοκληρώθηκε και η τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στη Γερμανία.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, κατά πόσο θα στηριχθεί η κοινή πρόταση των πρωθυπουργών Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη και Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ενός ευρωπαϊκού συστήματος αεράμυνας, ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έμεινε στην απάντηση: «Όσο περισσότερες χώρες συμμετέχουν, τόσο ευκολότερη θα είναι η χρηματοδότηση».

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν από την πλευρά του επικαλέστηκε το πυρηνικό οπλοστάσιο της Γαλλίας για να δικαιολογήσει το γεγονός ότι η χώρα δεν συμμετέχει στην πρωτοβουλία «ESSI» που ξεκίνησε ο Σολτς το 2022 για κοινό, ευρωπαϊκό σύστημα αεράμυνας. Στο σύστημα αυτό συμμετέχουν ήδη 21 χώρες, κυρίως από την ανατολική Ευρώπη.



Ροη Ειδήσεων