H δρ. Αρχαιολογίας Λυδία-Αντωνία Τρακατέλλη, υποψήφια ευρωβουλευτής Νέας Δημοκρατίας στη συνέντευξη που παραχώρησε στους atticatimes.gr και την Οικονομική Αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη υπογραμμίζει τη σημασία της πολιτιστικής «βιομηχανίας» καθώς και της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα τονίζοντας πώς αν εκλεγεί θα ήθελε να συμμετέχει στην Επιτροπή Πολισμού, Εκπαίδευσης και Αθλητισμού.
«Μέσο της επιτροπής αυτής, ως πρώτο θέμα θα έλεγα ότι θα διεκδικούσα ξανά την επιστροφή των αρχιτεκτονικών γλυπτών του Παρθενώνα. Αυτό είναι ένα θέμα που μέχρι σήμερα πολλές φορές έχει συζητηθεί στο ευρωκοινοβούλιο, χωρίς ωστόσο, να μπορεί να προχωρήσει ουσιαστικά».
Ποιοι λόγοι σας ώθησαν να θέσετε υποψηφιότητα σας ευρωεκλογές και γιατί κάποιος να σας ψηφίσει;
«Οι λόγοι είναι αρκετοί αλλά θα αναφέρω τους δύο πιο βασικούς. Ο πρώτος είναι η ανάγκη μου να προωθήσω και να προασπίσω τον πολιτισμό. Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει και ζούμε αντιμετωπίζουμε δύσκολες συνθήκες, με πολέμους στη γειτονιά μας και την άνοδο ακραίων, φανατικών παρατάξεων. Είναι για μένα επιτακτική, λοιπόν, η ανάγκη μα ενισχύσουμε και τα τονώσουμε τον πολιτισμό μας. Αυτός αποτελεί τις ρίζες μας και μας στηρίζει. Και για να μπορέσει να συνεχίσει να μας στηρίζει πρέπει να τον ενισχύσουμε. Όσο πιο ισχυρή είναι η βάση μας, τόσο πιο ικανοί είμαστε να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες και προκλήσεις. Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί πιστεύω ότι οι γυναίκες μπορούν και πρέπει να ασχοληθούμε ενεργά με την πολιτική. Δεν είμαστε μια απλή ποσόστωση για να γεμίζουμε τα ψηφοδέλτια. Είμαστε ενεργοί πολίτες και ως τέτοιοι διεκδικούμε την ενεργή συμμετοχή στα κοινά και τη λήψη αποφάσεων».
Πώς πιστεύετε ότι μπορείτε να συμβάλετε στην προώθηση του πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη αν εκλεγείτε;
«Κοιτάξτε, αν εκλεγώ θα ήθελα, η μία από τις δύο βασικές επιτροπές που δικαιούμαι να συμμετάσχω, να είναι η Επιτροπή Πολισμού, Εκπαίδευσης και Αθλητισμού. Μέσο της επιτροπής αυτής, ως πρώτο θέμα θα έλεγα ότι θα διεκδικούσα ξανά την επιστροφή των αρχιτεκτονικών γλυπτών του Παρθενώνα. Αυτό είναι ένα θέμα που μέχρι σήμερα πολλές φορές έχει συζητηθεί στο ευρωκοινοβούλιο, χωρίς ωστόσο, να μπορεί να προχωρήσει ουσιαστικά. Τώρα, όμως, οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Με την αποχώρηση της Αγγλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα γλυπτά που Παρθενώνα έμειναν ουσιαστικά σε μια χώρα εκτός της ΕΕ. Ένα εύλογο, λοιπόν, ερώτημα είναι πως το επιτρέπει ή το δικαιολογεί αυτό η ΕΕ; Σε μια εποχή που άλλα μουσεία επιστρέφουν τα γλυπτά του Παρθενώνα, όπως έκανε η Σικελία και το Βατικανό καθώς θεωρούν ότι το μνημείο πρέπει να επανενωθεί, σκοπεύω να πιέσω όσο μπορώ και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επιστροφή των μαρμάρων από το Βρετανικό Μουσείο. Εκτός, όμως από το θέμα αυτό, αν εκλεγώ θέλω να προωθήσω και άλλους τομείς του πολιτισμού, όπως ο Βυζαντινός, αλλά και ο σύγχρονος πολιτισμός. Και για να το πετύχω αυτό σκοπεύω να εστιάσω στην προώθηση της λεγόμενης πολιτιστικής «βιομηχανίας» και των επαγγελμάτων του δημιουργικού τομέα. Η Ελλάδα μπορεί να είναι πρωτοπόρος και μάλιστα να «εξάγει» πολιτισμό και πολιτιστικά αγαθά.
Πρέπει οι άνθρωποι που απασχολούνται στον τομέα αυτό, και γενικά στους σύγχρονους τομείς δημιουργίας, να αποκτήσουν την ίδια θέση και αξία που δίνεται στα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Επιπλέον, ως αντικείμενο της ίδιας επιτροπής συμπεριλαμβάνεται και ο αθλητισμός. Και αυτό δεν είναι τυχαίο καθώς μιλάμε για τον κοινωνικό αθλητισμό που συμβάλει στην αντιμετώπιση ευρύτερων κοινωνικών ζητημάτων, όπως ο ρατσισμός, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η βία, και η ανισότητα των φύλων. Θα επεδίωκα, λοιπόν, την ενεργή συμμετοχή στη διαδικασία χάραξης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στον τομέα του ερασιτεχνικού αθλητισμού, ο οποίος έχει ιδιαίτερη δομή στη χώρα μας γεγονός που οφείλει η ΕΕ να το λαμβάνει υπόψιν, και να στηρίξω φυσικά τον γυναικείο αθλητισμό».
Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις σήμερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
«Οι προκλήσεις είναι πολλές και συχνά αλληλένδετες. Οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην Ευρώπη (πχ. πόλεμοι, μεταναστευτικές ροές, φυσικές καταστροφές) καθιστούν βασική προτεραιότητα την ανάγκη της προστασίας και τη διασφάλιση της σταθερότητας. Ταυτόχρονα, όμως, έχουμε να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή κρίση αλλά και την κλιματική κρίση, θέματα που σαφώς επηρεάζουν με τη σειρά τους την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Και αυτό είναι σημαντικό γιατί το τελευταίο που χρειαζόμαστε τώρα είναι μια επισιτιστική κρίση. Όλα αυτά τα θέματα φυσικά, έχουν ως αποτέλεσμα και το πρόβλημα της ακρίβειας που αυτή τη στιγμή δεν ταλαιπωρεί μόνο την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη την ΕΕ. Τέλος μια ακόμη μεγάλη πρόκληση είναι το δημογραφικό θέμα. Ο πληθυσμός της Ευρώπης, όπως και ο ελληνικός, γερνάει. Και αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Γιατί στο τέλος της ημέρας ακόμα και αν εξασφαλίσουμε την άμυνα και την ασφάλειά μας, ακόμα και αν αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή κρίση, ακόμα και αν καταφέρουμε να εφαρμόσουμε πλήρως την Πράσινη Συμφωνία και να καταστήσουμε την Ευρώπη την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο στον κόσμο, αν παραμείνουμε ένας πληθυσμός που γερνάει δεν θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε».
Πώς προτίθεστε να ενθαρρύνετε τη συμμετοχή των πολιτών στις ευρωεκλογές;
«Παρακινώντας όλους να συμμετέχουν γιατί θεωρώ η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασίας εκτός από δικαίωμα είναι και υποχρέωση. Σήμερα πάνω από το 75% της νομοθεσίας που συζητιέται στο κοινοβούλιο προέρχεται από την ΕΕ. Συνεπώς, οι ευρωεκλογές μας αφορούν όλους άμεσα. Η ψήφος όλων καθορίζει το αποτέλεσμα και εκλέγει την ελληνική ευρωομάδα. Μια ομάδα ανθρώπων που ουσιαστικά είναι Έλληνες βουλευτές στην Ευρώπη εκλεγμένοι για να προασπίσουν και να προωθήσουν εθνικά συμφέροντα. Συνεπώς, καλώ τον κόσμο να επιλέξει πολύ προσεκτικά τους εκπροσώπους της χώρας μας, τόσο σε επίπεδο παράταξης όσο και σε επίπεδο ατόμων. Βέβαια οφείλω να τονίσω ότι μόνο η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που διαχρονικά και ξεκάθαρα στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και δίνει επιτυχημένα τις μάχες για το μέλλον τις πατρίδας μας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς».