Την ανάγκη για άμεση ολοκλήρωση της Ευρώπης, με κοινή εξωτερική πολιτική, κοινές πολιτικές άμυνας και ασφάλειας, και τη δημιουργία ευρωστρατού επισημαίνει στη συνέντευξη που παραχώρησε στους atticatimes.gr και τη Δάφνη Γρηγοριάδη, Οικονομική Αναλύτρια, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, Ευρωβουλευτής Νέας Δημοκρατίας και εκ νέου υποψήφιος στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. «Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει άμεσα, με πολύ γοργά βήματα στην ολοκλήρωσή της».
Ποιες είναι οι κύριες πολιτικές προτεραιότητες της ΝΔ για τις ευρωεκλογές και πως η μέχρι σήμερα πορεία σας στην Ευρωβουλή μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη προτάσεων για το πρόγραμμα της ΝΔ για τις ευρωεκλογές;
Μ.Κ.: Σήμερα 43 χρόνια μετά έχει δικαιωθεί πλήρως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η ιστορική του στρατηγική επιλογή για την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ώρα που οι λαϊκιστές της εποχής κραύγαζαν συνθήματα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο». Όπως έχει δικαιωθεί και η ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι τα πολιτικά οφέλη από την ένταξή μας θα είναι πολύ περισσότερα από τα οικονομικά. Που ασφαλώς δεν είναι καθόλου αμελητέα. Μόνο από την Κοινή Αγροτική Πολιτική οι Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν καρπωθεί πάνω από 130 δισεκατομμύρια όλα αυτά τα χρόνια ενώ για τη νέα περίοδο οι εισροές θα είναι πάνω από 19 δις ευρώ που σημαίνει ότι η χώρα μας, οι παραγωγοί μας θα πάρουν το ίδιο ποσό με την προηγούμενη περίοδο. Ενώ την επόμενη περίοδο θα εισρεύσουν στη χώρα πάνω από 60 δισεκατομμύρια από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνομοθετεί μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Και το 80% των νομοθετημάτων που ψηφίζονται στην Ελληνική Βουλή αποτελούν κοινοτικές οδηγίες και κανονισμούς. Γι’ αυτό θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό οι ευρωβουλευτές να έχουν επαφή με τις κοινωνίες. Να δίνουν λόγο στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Γι΄αυτό ήμουν και είμαι υπέρ του σταυρού προτίμησης στις ευρωεκλογές. Κάτι που δυστυχώς δεν ισχύει σε πολλά κράτη μέλη. Με αποτέλεσμα οι ευρωβουλευτές αυτών των χωρών να είναι δυστυχώς αποκομμένοι από την κοινωνία. Να έχουν χάσει την επαφή τους με αυτή. Να έχουν γίνει «δημόσιοι λειτουργοί πολυτελείας» Παρόλα αυτά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παραμένει ο δημοκρατικότερος θεσμός της Ένωσης. Οι αποφάσεις του επηρεάζουν έμμεσα ή άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών.
Στην Ευρώπη δεν είμαστε ούτε διαχειριστές ούτε περιπατητές. Στην Ευρώπη είμαστε πρωταγωνιστές. Ασφαλώς μέσα σε λίγες γραμμές δεν θα μπορούσα να παρουσιάσω το έργο μίας ολόκληρης δεκαετίας. Θα αναφερθώ επιγραμματικά σε ορισμένες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις για να καταδείξω ότι στην Ευρώπη δεν είμαστε περιπατητές αλλά στην Ευρώπη είμαστε πρωταγωνιστές. Με τροπολογίες που είχα την τιμή να καταθέσω και υπερψηφίστηκαν από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Καταδικάσαμε και ζητήσαμε την άμεση ακύρωση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου που απεμπολεί τα κυριαρχικά δικαιώματα, το δικαίωμα σε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, των νησιών μας και έρχεται σε αντίθεση με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας που έχει υπογραφεί και κυρωθεί από πάνω από 150 χώρες, κάτι που την καθιστά εθιμικό δίκαιο δηλαδή είναι απολύτως εφαρμοστέα ακόμη και από τις λίγες χώρες που δεν την έχουν υπογράψει και κυρώσει. Το Δίκαιο της Θάλασσας που σαφώς ορίζει στο Άρθρο 121 ότι τα νησιά που έχουν οικονομική ζωή έχουν το ίδιο δικαίωμα σε ΑΟΖ με τις ηπειρωτικές περιοχές.
Καταστήσαμε τη Διεθνή Συνθήκη της Λωζάννης, μία συνθήκη που μας χάρισε 100 χρόνια ειρήνης, ευρωπαϊκό κεκτημένο. Μία Συνθήκη που σαφώς ορίζει την ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη, στην Ίμβρο και στην Τένεδο ως Ελληνική Εθνική Μειονότητα και τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη ως θρησκευτική.
Για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία κάτι που συνδέεται άμεσα με το περιουσιακό ζήτημα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στο Δήμο της Χειμάρρας και τις κατηγορίες για παράνομες απαλλοτριώσεις από τις αλβανικές αρχές. Στάλθηκε έτσι από τις Βρυξέλλες, ένα ξεκάθαρο ηχηρό μήνυμα, ότι οι μεθοδεύσεις των αλβανικών αρχών κατά της Ελληνικής Μειονότητας δεν γίνονται ανεκτές, ούτε από την Ελληνική Κυβέρνηση, ούτε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος για την Αλβανία περνάει από την τήρηση των κανόνων του κράτους δικαίου και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών της.
Συμβάλλαμε στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών που παράνομα κρατούνταν στις φυλακές της Αδριανούπολης. Ήμουν μάλιστα, ως πρόεδρος της Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας ο μόνος Ευρωπαίος αξιωματούχος που τους επισκέφθηκε στις φυλακές κατόπιν ειδικής άδειας των τουρκικών αρχών. Είχα την τιμή να είμαι εισηγητής 7 Επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Του πρώτου νομοθετήματος για την Πράσινη Συμφωνία. Που αφορά κυρίως τις περιοχές που πλήττονται από την απολιγνιτοποίηση, όπως η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη. Ένα νομοθέτημα που στόχο έχει να προχωρήσουμε σε μία περιβαλλοντική Ευρώπη χωρίς να αφήσουμε κανέναν πολίτη πίσω.
Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα σήμερα στην Ευρώπη;
Μ.Κ.: Η Ευρωπαϊκή Ένωση στα επόμενα χρόνια πρέπει να ασχοληθεί με τα μεγάλα προβλήματα. Με σημαντικότερο το θέμα του Δημογραφικού. Η Ευρώπη, η Ελλάδα γερνάει. Αρκεί να σας αναφέρω ότι την προηγούμενη χρονιά στην Ελλάδα είχαμε 130.000 θανάτους και 75.000 γεννήσεις. Και το 20% των γεννήσεων από ανθρώπους που δεν είχαν γεννηθεί στην Ελλάδα. Αν δεν αναληφθούν σοβαρές και ουσιαστικές πρωτοβουλίες για το τεράστιο πρόβλημα του Δημογραφικού η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κράτη-μέλη δεν θα μπορούν πια να ασκούν κοινωνικές πολιτικές, δεν θα μπορούν να συντηρήσουν το κράτος πρόνοιας, την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Μία προστασία για την οποία είμαστε υπερήφανοι στην Ευρώπη. Για να διατηρηθεί το ασφαλιστικό σύστημα χρειάζονταν 1 συνταξιούχος ανά 4 εργαζόμενους. Σήμερα αντιστοιχεί σε έναν εργαζόμενο, ένας συνταξιούχος.
Ποιος είναι κατά τη γνώμη σας ο ρόλος της ΕΕ στην αντιμετώπιση των γεωπολιτικών προκλήσεων και πως μπορεί να αναπτύξει μια συνεκτική πολιτική ευρωπαϊκής άμυνας; Πόσο εύκολο είναι να επιτευχθεί την ώρα που είδαμε διαφωνίες για το ευρωομόλογο στην Άμυνα μεταξύ των κρατών-μελών;
Μ.Κ.: Η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο δεν προχωράει προς την πολιτική της ολοκλήρωση θα παραμένει δυστυχώς ένας οικονομικός γίγαντας και ένα πολιτικός νάνος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χτίστηκε πάνω στις στάχτες Δύο Παγκοσμίων Πολέμων με εκατομμύρια αθώα θύματα και χάριν στον οραματισμό των ιδρυτών της μας χάρισε 80 χρόνια ειρήνης και ευημερίας. Θα είμαστε κατώτεροι των περιστάσεων, ιστορικά ελλιπείς αν δεν δημιουργήσουμε τις συνθήκες αυτό που βιώσαμε εμείς να το ζήσουν και τα παιδιά μας. Σήμερα στη γειτονιά μας έχουμε δύο πολεμικές συρράξεις. Την απρόκλητη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τη δεύτερη στην Ευρώπη, μετά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, πολεμική επιχείρηση στην Ευρώπη εδώ και 80 χρόνια και τη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης. Κάτι μου μας δείχνει όχι την επιθυμία και την προσδοκία όλων μας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αλλά την αναγκαιότητα. Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει άμεσα, με πολύ γοργά βήματα στην ολοκλήρωσή της. Θα πρέπει να αποκτήσει κοινή εξωτερική πολιτική, ενιαία φωνή. Κοινές πολιτικές άμυνας και ασφάλειας. Θα πρέπει να προχωρήσει στη δημιουργία ευρωστρατού. Που θα φυλάει και θα προστατεύει τα κοινά ευρωπαϊκά σύνορα. Φαντάζεστε ασφαλώς πόσο σημαντικό είναι αυτό για τη χώρα μας και τις προκλήσεις που δέχεται;
Πώς αντιλαμβάνεστε την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη;
Μ.Κ.: Τα άκρα και οι ακρότητες στην Ευρώπη παρουσιάζουν άνοδο σε περιόδους που η Δημοκρατία δεν δίνει λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας. Σας θυμίζω την περίοδο του Μεσοπολέμου και την επικράτηση ακραίων και οδήγησαν την ήπειρό μας σε έναν Παγκόσμιο Πόλεμο. Άρα εμείς θα πρέπει να λειτουργήσουμε ουσιαστικά και αποφασιστικά, να δώσουμε λύσεις ως πολιτικά συστήματα του δημοκρατικού τόξου στους πολίτες και στα προβλήματά τους ώστε να αποτρέψουμε την άνοδο των ακροτήτων, των κραυγών του λαϊκισμού στην Ευρώπη.