Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024


ΑρχικήTop ΕπικαιρότηταΠανελλήνιες 2024: Πρεμιέρα την Πέμπτη τα ΕΠΑΛ, την Παρασκευή τα ΓΕΛ –...

Πανελλήνιες 2024: Πρεμιέρα την Πέμπτη τα ΕΠΑΛ, την Παρασκευή τα ΓΕΛ – Όλο το πρόγραμμα εξετάσεων

Στην τελική ευθεία για την μάχη για τις Πανελλήνιες 2024 εισέρχονται χιλιάδες υποψήφιοι μαθητές, με στόχο να κάνουν το όνειρο τους πραγματικότητα και να μπουν στην σχολή της αρεσκείας τους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, ο συνολικός αριθμός των εισακτέων για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά θα ανέλθει στις 68.851.

Η αυλαία των Πανελληνίων ανοίγει την Πέμπτη 30 Μαΐου με το μάθημα των Νέων Ελληνικών για τους υποψήφιους των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), ενώ στις 31 Μαΐου οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) θα εξεταστούν, με την σειρά τους, στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας).

Να σημειωθεί ότι λόγω της διεξαγωγής των Ευρωεκλογών 2024 την Κυριακή 9 Ιουνίου επηρεάζεται και το πρόγραμμα των Πανελληνίων. Στα ΓΕΛ οι μαθητές θα εξεταστούν στις 6 Ιουνίου και θα δώσουν το επόμενο μάθημα στις 12 Ιουνίου, ενώ, από την πλευρά τους, οι μαθητές των ΕΠΑΛ θα δώσουν μάθημα στις 5 Ιουνίου και εν συνεχεία στις 11 Ιουνίου.

Άγχος, πίεση, θυμός, απόγνωση. Αυτά είναι μερικά από τα συναισθήματα που κατακλύζουν τους υποψηφίους, καθώς καλούνται να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό, με αποτελέσματα να διερωτώνται συνεχώς «τι θα γίνει αν αποτύχω;».

Χρήσιμες συμβουλές για τους υποψήφιους

Όμως, υπάρχουν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για να περιορίσουν το άγχος τους οι υποψήφιοι, ώστε να μπορέσουν να επιτύχουν την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ο θετικός τρόπος σκέψης αποτελεί το πρώτο βήμα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του στρες. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να απομακρύνουν κάθε αρνητική και τοξική σκέψη. Η ισορροπημένη διατροφή κατά την διάρκεια των εξετάσεων παίζει κομβικό ρόλο στην ενέργεια των υποψηφίων. Ψάρια, φρέσκοι χυμοί, φρούτα και λαχανικά βοηθάνε στη διατήρηση της σωστής πνευματικής λειτουργίας, στη βελτίωση της διάθεσης και στην αντιμετώπιση του άγχους.

Επίσης, οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να αποφεύγουν την υπερβολική κατανάλωση καφέ, αφού μπορεί να προκαλέσει επιπλέον νευρικότητα και ανησυχία. Ο ύπνος βελτιώνει τη μνήμη, τη σκέψη και τη συγκέντρωση και ωφελεί πολύ περισσότερο από να ξενυχτάνε οι υποψήφιοι για να «βγάλουν» την ύλη, κάνοντας επαναλήψεις. Επομένως, οι μαθητές πρέπει να συμπληρώνουν τουλάχιστον 7 ώρες ύπνου και να μην μένουν ποτέ ξύπνιοι μέχρι αργά. Εξάλλου, το βασικό διάβασμα έχει προηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες και τώρα μένουν οι επαναλήψεις. Έτσι, το μυστικό είναι η μεθοδικότητα και ο σωστός προγραμματισμός, ώστε να καλυφθούν οι εναπομείνασες απορίες και να γίνει ένα «φρεσκάρισμα» της ύλης.

Το πολύωρο διάβασμα ενδεχομένως να προκαλέσει σύγχυση και να μην μπορούν οι υποψήφιοι να αποθηκεύσουν περαιτέρω ύλη. Επομένως, θα ήταν χρήσιμο, οι μαθητές να κάνουν μικρά διαλείμματα, κατά τα οποία μπορούν να πάνε για περίπατο ή να ακούσουν την αγαπημένη τους μουσική, ούτως ώστε να αποφορτιστούν. Τα διαλείμματα, ωστόσο, δεν πρέπει να ξεπερνάνε την μια ώρα, γιατί τότε, χάνεται η συγκέντρωση και αποσπάται η προσοχή. Οι ασκήσεις χαλάρωσης μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στον έλεγχο του άγχους.

Σχημάτισε μια γροθιά με το χέρι σου και σφίξε ελαφρά. Κράτα τη γροθιά σου για μερικά δευτερόλεπτα. Έπειτα, άνοιξε τη γροθιά σου και, ίσως, νιώσεις μια ανακούφιση από την ένταση. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει και ο έλεγχος της αναπνοής, οπότε, μπορείς να κάνεις εισπνοές από την μύτη, να κρατάς την αναπνοή σου για πέντε δευτερόλεπτα και μετά να κάνεις εκπνοή από το στόμα.

Κατά την διάρκεια της εξέτασης

Κατά την διάρκεια της εξέτασης, φροντίζουμε να έχουμε απαραιτήτως μαζί μας: δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο, δελτίο εξεταζομένου Πανελλαδικών Εξετάσεων (καρτελάκι), τρία στυλό (μπλε ή μαύρου χρώματος), μολύβι, γόμα και ξύστρα, (γεωμετρικά όργανα, όπου χρειάζονται), ένα μπουκαλάκι με νερό ή χυμό, καθώς και ένα ένα ρολόι χειρός, ώστε να διαχειριζόμαστε σωστά τον χρόνο μας (όχι smartwatch). Επίσης, ακούμε προσεκτικά την εκφώνηση των θεμάτων και ρωτάμε τους επιτηρητές για τυχόν απορίες. Διαβάζουμε τα θέματα αργά και προσεκτικά, ώστε να κατανοήσουμε τι ζητείται,ενώ ξεκινάμε από αυτά που γνωρίζουμε καλύτερα. Το μυστικό είναι η σωστή διαχείριση του χρόνου.

Οι μαθητές πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα τις ερωτήσεις/θέματα – «παγίδες», που ενδεχομένως η απάντηση να τους φαίνεται εύκολη. Δεν αποκαρδιωνόμαστε από τυχόν δύσκολα θέματα και απαντάμε σ’όλες τις ερωτήσεις, ακόμα και αν δεν θεωρούμε ότι είναι σωστή η απάντηση. Συνεπώς, δεν αφήνουμε τίποτα κενό. Χρησιμοποιούμε τις τελευταίες σελίδες της κόλλας χαρτιού ως πρόχειρο.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιμείνουμε για πολλή ώρα σε κάποιο θέμα που μας δυσκολεύει ιδιαίτερα. Πρέπει να προχωρήσουμε, να αντιμετωπίσουμε τα υπόλοιπα θέματα και κατόπιν να επιστρέψουμε στο ερώτημα που δεν απαντήσαμε. Επιπλέον, προσέχουμε την εμφάνιση του γραπτού μας, ώστε να είναι ευανάγνωστο. Ένα καλά δομημένο και καθαρογραμμένο γραπτό είναι βέβαιο πως προκαταβάλλει θετικά τον διορθωτή.

Επίσης, κατανέμουμε σωστά τον χρόνο ανάμεσα στα θέματα, ώστε να αφήσουμε τουλάχιστον 10 λεπτά για να ξαναδιαβάσουμε τις απαντήσεις μας και να διορθώσουμε τυχόν ορθογραφικά και εκφραστικά λάθη. Σε περίπτωση που βιαστούμε, υπάρχει το ενδεχόμενο να δώσουμε λανθασμένες απαντήσεις. Ακόμα και αν έχουμε τελειώσει νωρίτερα, εξαντλούμε τον χρόνο της εξέτασης. Διαβάζουμε ξανά και ξανά τις απαντήσεις μας, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι καλύψαμε εξ’ ολοκλήρου τα θέματα.

Πανελλήνιες 2024 – Πρόγραμμα Ημερήσιων και Εσπερινών ΓΕΛ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31-5-2024
– ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ (ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ).

ΤΡΙΤΗ 4-6-2024
– ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ (Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ).
– ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ + Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ).
– ΒΙΟΛΟΓΙΑ (Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ).

ΠΕΜΠΤΗ 6-6-2024
– ΛΑΤΙΝΙΚΑ (Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ).
– ΧΗΜΕΙΑ (Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ + Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ).
– ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ).

ΤΕΤΑΡΤΗ 12-6-2024
– ΙΣΤΟΡΙΑ (Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ).
– ΦΥΣΙΚΗ (Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ + Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ).
– ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ).

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.

Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ.

Πανελλήνιες 2024 – Πρόγραμμα Ημερήσιων και Εσπερινών ΕΠΑΛ

ΠΕΜΠΤΗ 30-5-2024: ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 1-6-2024: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (Άλγεβρα).

ΔΕΥΤΕΡΑ 3-6-2024: ΑΝΑΤΟΜΙΑ-ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ II, ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ (ΑΟΘ), ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ, ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ.

ΤΕΤΑΡΤΗ 5-6-2024: ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑ 2, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ, ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ-ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ-ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ.

ΤΡΙΤΗ 11-6-2024: ΥΓΙΕΙΝΗ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ, ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (ΑΟΔ), ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ.

ΠΕΜΠΤΗ 13-6-2024: ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ, ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑ ΙΙ, ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14-6-2024: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ, ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ II (ΜΕΚ ΙΙ), ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ.

ΔΕΥΤΕΡΑ 17-6-2024: ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΨΥΞΗΣ-ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ, ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΕΩΝ.

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις (4) ώρες.

Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ.



Ροη Ειδήσεων