Η απόφαση του Έντι Ράμα να πραγματοποιήσει περιοδεία την Κυριακή στην Αθήνα και η αναφορά της Κομισιόν σε “διμερή θέματα” Ελλάδας- Αλβανίας, εγείρουν προβληματισμό για διπλωματικές επιπλοκές από την υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη με τη Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές.
Τον κίνδυνο αυτό φέρεται να είχαν επισημάνει από το υπουργείο Εξωτερικών, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης τελικά αποφάσισε να συμπεριλάβει τον προφυλακισμένο δήμαρχο Χειμάρρας στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο προκειμένου να περιορίσει τις διαρροές προς τα δεξιά. Και ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πράγματι η κίνηση αυτή αποδίδει σε κομματικό επίπεδο για τη ΝΔ, η επίσκεψη Ράμα περιπλέκει τα πράγματα.
Πολλώ δε μάλλον που ο Αλβανός πρωθυπουργός σχεδιάζει να μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση οπαδών του Σοσιαλιστικού Κόμματος της γειτονικής χώρας, οι οποίοι ζουν στην Ελλάδα, ούτε ένα μήνα πριν τις ευρωεκλογές και ακριβώς ένα χρόνο από τη σύλληψη Μπελέρη.
Τα ερωτήματα για την απόφαση Ράμα
Σημειωτέον δε πως όταν ενημερώθηκε ανεπισήμως το ελληνικό ΥΠΕΞ για τις προθέσεις Ράμα, διαμηνύθηκε στην αλβανική πλευρά ότι θα ήταν προτιμότερο να αναβαλλόταν η επίσκεψη για μετά τις ευρωεκλογές. Όμως ο Αλβανός πρωθυπουργός επέμεινε στο σχεδιασμό του για την περιοδεία, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο μίας πρόωρης προεκλογικής εκστρατείας με επόμενους σταθμούς την Ιταλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία.
Οι εκλογές στην Αλβανία πάντως αργούν ακόμη, καθώς θα πραγματοποιηθούν σε 14 μήνες. Ως εκ τούτου είναι σαφές ότι η επίσκεψη Ράμα στην Αθήνα συνδέεται με την υποψηφιότητα Μπελέρη με τη ΝΔ στις ευρωεκλογές. Επίσης τίθεται το ερώτημα κατά πόσον ο Αλβανός πρωθυπουργός θέλει να πιέσει την Αθήνα με εργαλειοποίηση των χιλιάδων αλβανικής καταγωγής ψηφοφόρων. Αλλά και κατά πόσον μία ανοιχτή συγκέντρωση θα μπορούσε να προκαλέσει αντιδράσεις από Βορειοηπειρώτες και από ακραία δεξιά κόμματα και κομματίδια.
Ο χώρος της συνάθροισης πάντως δεν έχει ακόμη βρεθεί. Αρχικά είχε ζητηθεί το κλειστό γήπεδο Γαλατσίου και το ΣΕΦ, ωστόσο τα σχετικά αιτήματα απορρίφθηκαν.
Εν τω μεταξύ η αναφορά εκπροσώπου της Κομισιόν σε “διμερή θέματα που δεν πρέπει να καθυστερούν τη διεύρυνση της ΕΕ” προκαλεί ανησυχία για ευρύτερες επιπτώσεις της υποψηφιότητας Μπελέρη στην υπόθεση της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Και αυτό καθώς ένα ζήτημα κράτους δικαίου στην Αλβανία έχει εμπλακεί πλέον στην προεκλογική αντιπαράθεση των ευρωεκλογών στην Ελλάδα. Αλλά και γιατί ο δήμαρχος Χειμάρρας, που θέλει να εκπροσωπεί τη μειονότητα που ζει στην Αλβανία, κατεβαίνει υποψήφιος με ένα κόμμα στην Ελλάδα.
Τα μηνύματα Μητσοτάκη
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως επιμένει ότι το θέμα Μπελέρη δεν είναι διμερές αλλά ευρωπαϊκό. Ενώ αν και δεν έκρυψε χθες τη δυσφορία του για την επίσκεψη Ράμα την οποία χαρακτήρισε “περιττή και αχρείαστη”, υπογράμμισε επίσης ότι είναι ιδιωτική και ξεκαθάρισε ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα ως δημοκρατική χώρα δεν απαγορεύει επισκέψεις και συναθροίσεις. Διαμήνυσε επίσης όσον αφορά στη συγκέντρωση ότι “δεν θα την απαγορέψουμε, ούτε θα τη διευκολύνουμε”.
Για ιδιωτική επίσκεψη έκανε λόγο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης σε συνεντεύξεις του (ΕΡΤ και Real FM). Ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση “ούτε ενθαρρύνει ούτε θα μπορούσε να ενθαρρύνει μία τέτοια εκδήλωση”, αλλά δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση και να την απαγορεύσει. “Δεν υπάρχει ανησυχία για την ασφάλεια της εκδήλωσης. Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση θα μεριμνήσει για όλα τα μέτρα ασφαλείας”, διαβεβαίωσε επίσης ο κ. Μαρινάκης.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ωστόσο ήδη βάλλουν κατά της κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε την επίσκεψη Ράμα προκλητική ενέργεια και την εξωτερική πολιτική Μητσοτάκη επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα. Ενώ το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τη ΝΔ και προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη ότι ενήργησε ως κομματάρχης.
Ο Ράμα σφυρίζει αδιάφορα
Ο ίδιος ο κ. Ράμα πάντως δήλωσε έκπληκτος για τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, παρέπεμψε στη δήλωση Μητσοτάκη πως η Ελλάδα είναι δημοκρατική χώρα την οποία μπορεί κανείς ελεύθερα να επισκεφθεί και διαβεβαίωσε ότι η επίσκεψη του στην Αθήνα: “Δεν σχετίζεται με τα εσωτερικά θέματα της Ελλάδας, τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Ελλάδα ή οποιεσδήποτε συγκεκριμένες αφηγήσεις που μπορεί να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των Ελλήνων πολιτικών αλλά δεν περιλαμβάνονται στην κυβερνητική ατζέντα της Αλβανίας.”
Ο Αλβανός πρωθυπουργός υποστήριξε αντίθετα ότι: “Αυτή η επίσκεψη είναι μέρος μιας από καιρό προγραμματισμένης σειράς επισκέψεων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας όπου ζει μια τεράστια αλβανική κοινότητα”. Στο τέλος της ανάρτησης του μάλιστα έβαλε εικονίδια με τις σημαίες των δύο χωρών και μία καρδιά.
Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσης Μπελέρη σε δεύτερο βαθμό. Εάν καταδικαστεί – έστω και με ελαφρότερη ποινή ώστε να αποφυλακιστεί και έτσι τα Τίρανα να βγουν από τη δύσκολη θέση να κρατούν στη φυλακή έναν ενδεχομένως εκλεγμένο ευρωβουλευτή- θα χάσει σύμφωνα με την αλβανική νομοθεσία τα πολιτικά του δικαιώματα και άρα στις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση Ράμα δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος.
Της Βίκυς Σαμαρά για το news247.gr