Σάββατο 27 Ιουλίου 2024


ΑρχικήΟικονομίαΣυντάξεις: Έρχεται διπλή αύξηση για τους συνταξιούχους

Συντάξεις: Έρχεται διπλή αύξηση για τους συνταξιούχους

Εξετάζεται διπλή αύξηση στις συντάξεις από το οικονομικό επιτελείο για το 2025.

Η πρώτη αύξηση έχει ήδη ανακοινωθεί και αναφέρεται στο πρόγραμμα σταθερότητας δημοσιονομικού κόστους 400 εκατ. ευρώ και αφορά όλους τους συνταξιούχους και πρόκειται να υπολογιστεί με βάση το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό φέτος. Οι μέχρι τώρα μακροοικονομικές εκτιμήσεις δείχνουν αύξηση 2,5%.

Για την δεύτερη αύξηση δεν έχει γίνει κάποια ανακοίνωση, ούτε έχει γίνει σίγουρη, πλην όμως αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης έχουν δημόσια αναφερθεί στο ενδεχόμενο αυτό: Ο λόγος για την αλλαγή της «αρχιτεκτονικής» των εισφορών αλληλεγγύης συνταξιούχων (με κύριες συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ και επικουρικές πάνω από 300 ευρώ), όχι μόνο στις κύριες συντάξεις, αλλά και στις επικουρικές συντάξεις, η οποία θα οδηγήσει σε έμμεση αύξηση των αποδοχών των συνταξιούχων.

Εξετάζεται επίσης το σενάριο το οποίο φαίνεται και να προκρίνεται, οι νέες εισφορές να επιβάλλονται στα όρια κάθε εισοδηματικής κλίμακας και όχι από το πρώτο ευρώ, ενώ εξετάζεται να μπει και κόφτης στις μειώσεις, καθώς μετά την καταβολή της εισφοράς το ύψος της σύνταξης δεν θα πέφτει κάτω από το πλαφόν του κλιμακίου επί του οποίου επιβλήθηκε η εισφορά.



Ροη Ειδήσεων