Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΠολιτικήΒούλα Πατουλίδου στους Attica Times: Μετά από δέκα χρόνια στην αυτοδιοίκηση αισθάνομαι...

Βούλα Πατουλίδου στους Attica Times: Μετά από δέκα χρόνια στην αυτοδιοίκηση αισθάνομαι έτοιμη να προσφέρω στο Ευρωκοινοβούλιο

Η Βούλα Πατουλίδου, η πρώτη γυναίκα χρυσή Ολυμπιονίκης στην Ελλάδα και υποψήφια ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη συνέντευξη που παραχώρησε στους atticatimes.gr και την Οικονομική Αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη μιλά μεταξύ άλλων για τους λόγους που την ώθησαν να είναι υποψήφια στις ευρωεκλογές καθώς και τον ρόλο της Ε.Ε στον αθλητισμό «Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφερε να κάνει πολλές θετικές αλλαγές στον κόσμο του αθλητισμού της Ευρώπης. Προσπαθεί να προστατεύει την ηθική και σωματική ακεραιότητα των αθλητών, χωρίς να αγνοεί την ιδιομορφία του αθλητισμού». Την έχουν τιμήσει ως Επίτιμο Δημότη με το κλειδί της πόλης περισσότεροι από 40 Δημοτικοί άρχοντες, της έχει απονεμηθεί βραβείο από την UNESCO για την προσφορά της στον αθλητισμό και στην εκπαίδευση και είναι Πρέσβειρα Τουρισμού στο Πρόγραμμα “EDEN’ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποιοι λόγοι σας ώθησαν να θέσετε υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές και γιατί κάποιος να σας ψηφίσει;

Β.Π.:Η απόφασή να δεχθώ την πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να είμαι υποψήφια στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές ήταν απόλυτα συνειδητή και την πήρα χωρίς κανέναν ενδοιασμό.

Με τίμησε αυτή η πρόταση. Ήταν αναγνώριση του έργου που έχω προσφέρει στην αυτοδιοίκηση. Ένας δύσκολος και απαιτητικός χώρος άσκησης διοίκησης με πολλές ευθύνες.
Μετά από δέκα χρόνια στην αυτοδιοίκηση αισθάνομαι έτοιμη να προσφέρω στον χώρο του Ευρωκοινοβουλίου.

Ως Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης διαχειρίστηκα έργα, που διευκόλυναν την καθημερινότητα των συμπολιτών μου. Ο χώρος που λαμβάνονται οι αποφάσεις, σχεδιάζονται και δίνονται οι κατευθυντήριες γραμμές γι αυτά τα έργα, είναι Ευρωβουλή. Έχοντας την εμπειρία της άμεσης επαφής με τον πολίτη, είμαι σε θέση να αξιολογήσω και να προτείνω λύσεις σε θέματα που μας αφορούν άμεσα.

Έχω ευρωπαϊκή εμπειρία. Ξέρω πως λειτουργεί η Ευρώπη. Ως Πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης είχα επαφές με ανθρώπους από άλλες χώρες και εξοικείωση με άλλες αντιλήψεις. Αν οι Έλληνες με τιμήσουν με την ψήφο τους, είμαι έτοιμη να αναλάβω τα καθήκοντα που θα μου αναθέσουν, προκειμένου να λειτουργήσουμε όλοι μαζί, προς όφελος της χώρας μας. Είναι κατά κάποιο τρόπο μία ομαλή μετάβαση σε νέα πεδία δράσης!

Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να συμβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην προαγωγή του αθλητισμού και ποιες θα είναι οι προτεραιότητες σας ως ευρωβουλευτής;

Β.Π.:Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αρμόδια για τη χάραξη τεκμηριωμένης πολιτικής, καθώς και για την προώθηση της συνεργασίας και τη διαχείριση πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στην προαγωγή της σωματικής άσκησης και του αθλητισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη. Για πρώτη φορά θεσπίστηκε ειδικό κονδύλι του προϋπολογισμού στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος Erasmus+ (2014-2020) για να στηρίξει προγράμματα και δίκτυα στον τομέα του αθλητισμού.

Το τρέχον πρόγραμμα για την περίοδο 2021-2027 διαθέτει το 1,9 % του συνολικού προϋπολογισμού του στον αθλητισμό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφερε να κάνει πολλές θετικές αλλαγές στον κόσμο του αθλητισμού της Ευρώπης. Προσπαθεί να προστατεύει την ηθική και σωματική ακεραιότητα των αθλητών, χωρίς να αγνοεί την ιδιομορφία του αθλητισμού. Επιπλέον επιθυμεί μέσα από τον αθλητισμό, να επιλύσει διάφορα κοινωνικά προβλήματα, όπως ο ρατσισμός, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η ανισότητα των φύλων, καθώς και να προσφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη σε όλη την Ένωση.
Δίνω προτεραιότητα στις αθλητικές υποδομές αλλά και στις στρατηγικές που προσφέρουν την δυνατότητα σε κάθε άνθρωπο να αθλείται.

Πώς σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε την εμπειρία και τις γνώσεις σας στον αθλητισμό για την προαγωγή της υγείας και της ευεξίας των πολιτών της ΕΕ;

Β.Π.:Έχω το προνόμιο να βλέπω τις ανάγκες του χώρου από την πλευρά του αθλητή, του αθλητή που έχει κάνει πρωταθλητισμό αλλά και από την πλευρά του ανθρώπου έχει διοικήσει. Ως Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης προσπαθούσα πάντα να ενισχύω με κάθε μέσο αθλητικούς χώρους, δομές, σωματεία, δράσεις και πρωταθλήματα κάθε επιπέδου. Εθνικού Πανευρωπαϊκού και Παγκόσμιου. Ως πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Μαραθωνίων της πόλης καταφέραμε και «χτίσαμε» το προφίλ μίας πόλης που μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις.

Πώς θα μπορούσαμε να πείσουμε τους πολίτες για τη σημασία της συμμετοχής τους στις ευρωεκλογές και γιατί είναι σημαντικό να μη λείψει κανείς από τις κάλπες;

Β.Π.:Το έχει τραγουδήσει με σαφήνεια ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου. «Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα, χωρίς εμένα». Μόνο με τη συμμετοχή έχεις την δυνατότητα να παρέμβεις σ’ αυτό που ζεις. Αλλιώς αφήνεις χώρο σε φωνές λαϊκισμού που ναι μεν χαϊδεύουν τα αφτιά αλλά θέτουν και σε κίνδυνο τη συνοχή και αποτελεσματικότητα της Ένωσης. Δεν είμαστε μόνοι σ’αυτόν τον πλανήτη. Σε παγκόσμιες κρίσεις σαν αυτές που ζούμε θέλουμε να είμαστε οι ισχυροί!



Ροη Ειδήσεων