Οι δυνάμεις του Ισραήλ πήραν υπό τον έλεγχό τους την παλαιστινιακή πλευρά του περάσματα της Ράφα στη μεθόριο με την Αίγυπτο, ένας στρατηγικός στόχος τους καθώς πρόκειται για το μοναδικό πέρασμα μεταξύ της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας για τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακο.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε τον επιχειρησιακό έλεγχο του περάσματος της Ράφα από την παλαιστινιακή πλευρά και ειδικές δυνάμεις μας σαρώνουν το πέρασμα. Αυτό θα συνεχιστεί τις επόμενες ώρες. Η επιχείρηση δεν έχει λήξει. Δεν μπορώ να δώσω χρονοδιάγραμμα», δήλωσε αξιωματούχος του στρατού του Ισραήλ το πρωί.
Ο εκπρόσωπος της μεθοριακής Αρχής της Λωρίδας της Γάζας επιβεβαίωσε την παρουσία ισραηλινών τανκς στο πέρασμα της Ράφα, ενώ αξιωματούχοι ανθρωπιστικών οργανώσεων είπαν ότι έχει σταματήσει η ροή βοήθειας μέσω του περάσματος.
Νεκροί από ισραηλινά πυρά 20 ένοπλοι της Χαμάς
Στη διάρκεια της νύχτας ισραηλινές δυνάμεις εισχώρησαν σε βάθος 3,5 χλμ. στην περιοχή αυτή της Λωρίδας της Γάζας. Οι IDF ανακοίνωσαν ότι η 401η ταξιαρχία τεθωρακισμένων και η ταξιαρχία Givati πεζικού έφεραν σε πέρας την επιχείρηση στο πέρασμα της Ράφα κι απέκλεισαν τον κύριο οδικό άξονα Σαλάχ αλ Ντιν.
Κάπου 20 ένοπλοι της Χαμάς σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά, ενώ οι IDF εντόπισαν και τρία «σημαντικά» τούνελ. Κι όπως είπαν η δράση αυτή την ώρα μέσα στη Ράφα είναι «πολύ ακριβής και περιορισμένη σε έκταση αντιτρομοκρατική επιχείρηση σε συγκεκριμένες περιοχές στην ανατολική Ράφα». Παράλληλα, οι IDF ανακοίνωσαν ότι έκλεισαν το μεθοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ «για λόγους ασφαλείας».
Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι θα στείλουν μια αντιπροσωπεία για περαιτέρω συνομιλίες, αν και η συμφωνία δεν ανταποκρίθηκε στις βασικές απαιτήσεις τους και δεσμεύτηκαν ότι θα προχωρήσουν με την επίθεση στη Ράφα.
WSJ: Oι ΗΠΑ παγώνουν την αποστολή όπλων ακριβείας στο Ισραήλ
Την ίδια ώρα, η Wall Street Journal αναφέρει ότι οι ΗΠΑ έχουν καθυστερήσει την πώληση χιλιάδων όπλων ακριβείας στο Ισραήλ. Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος, πρόκειται για περίπου 6.500 κιτς βλημάτων JDAM (Joint Direct Attack Munitions), που επιτρέπουν σε μη κατευθυνόμενες βόμβες να στοχεύουν συγκεκριμένους στόχους.
Διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για εκβιασμό της Ουάσιγκτον στο Ισραήλ, καθώς δεν συμφωνεί με την επιχείρηση στη Ράφα, αν και Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν, σύμφωνα με τη WSJ, ότι η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν ενημέρωσε το Κογκρέσο για τη συμφωνία, όπως οφείλει πριν την πώληση όπλων πάνω από μια συγκεκριμένη ποσότητα. Πηγή του Κογκρέσου που έχει γνώση του θέματος είπε ότι η διαδικασία πώλησης όπλων είναι ασυνήθιστη «ειδικά για το Ισραήλ και ειδικά εν καιρώ πολέμου».
Ο Μπάιντεν συζήτησε με τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας για τη Γάζα και τους ομήρους
Στο μεταξύ, ο Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε χθες με τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας για τις τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα.
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκοι, οι δύο ηγέτες «επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να συνεργαστούν για μια βιώσιμη λήξη της κρίσης» και «υπογράμμισαν την ανάγκη για άμεση απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς και για βιώσιμη κατάπαυση του πυρός, που θα επιτρέψει την αύξηση της ασφαλούς διανομής στη Γάζα της κατεπειγόντως αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας».
BBC: Οι δύσκολες επιλογές του Νετανιάχου μετά το «ναι» της Χαμάς
Σε ανάλυσή του το BBC αναφέρει ότι μετά την ανακοίνωση της Χαμάς για την εκεχειρία -πρόταση την οποία ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «γενναιόδωρη»-, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανάχου καλείται ουσιαστικά να επιλέξει μεταξύ της πολύτιμης υποστήριξης της Ουάσιγκτον και της επιβίωσης της κυβέρνησής του.
Ο Νετανιάχου είναι δέσμιος καθώς η κυβέρνηση συνασπισμού του εξαρτάται από την υποστήριξη των Εβραίων υπερεθνικιστών, που αξιώνουν πλήρη κατάληψη της Ράφα και απειλούν σε αντίθετη περίπτωση να ρίξουν την κυβέρνηση. Μια εκεχειρία θα σήμαινε ότι δεν θα γίνει η ισραηλινή επίθεση στη Ράφα.
Στο μεταξύ, οι οικογένειες και υποστηρικτές των Ισραηλινών ομήρων διαδηλώνουν, αποκλείοντας μεγάλους δρόμους για να απαιτήσουν από την ηγεσία τους να αποδεχθεί τη συμφωνία προκειμένου να επιστραφούν οι αγαπημένοι τους. Αλλά και η Ουάσιγκτον θέλει τη συμφωνία, καθώς, ενόψει των κρίσιμων εκλογών του Νοεμβρίου, κοστίζει πολύ στον Τζο Μπάιντεν η υποστήριξή του προς το Ισραήλ, ο στρατός του οποίου ευθύνεται για τον θάνατο μεγάλου αριθμού Παλαιστινίων αμάχων.
Η Χαμάς έχει ασκήσει τεράστια πίεση στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, κι αν ο Μπάιντεν τον πιέσει να αποδεχθεί μια εκεχειρία, θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ της επιβίωσης της κυβέρνησής του και της ζωτικής υποστήριξης που του έχει δώσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Μια κατάπαυση του πυρός θα σήμαινε επίσης ότι το Ισραήλ δεν θα έχει πετύχει την «ολοκληρωτική νίκη» που υποσχέθηκε ο Νετανιάχου. Ακολουθούν περισσότερες διαπραγματεύσεις και δύσκολες επιλογές.