Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΠολιτικήΑνδρούλα Παράσχου, Υποψήφια Ευρωβουλευτής ΝΔ: Θα αγωνιστώ για την γενιά μου και...

Ανδρούλα Παράσχου, Υποψήφια Ευρωβουλευτής ΝΔ: Θα αγωνιστώ για την γενιά μου και τη Βόρεια Ελλάδα

Η δικηγόρος Άντρη Παράσχου, υποψήφια ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην συνέντευξη που παραχώρησε στην οικονομική αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη στους Atticatimes.gr μιλά μεταξύ άλλων για τους λόγους που την ώθησαν στην υποψηφιότητά της. «Ζούμε σε μια εποχή με αρκετές προκλήσεις. Δημογραφικό, μεταναστευτικό, περιφερειακή ανάπτυξη. Θέλω να είμαι η φωνή όλων των ανθρώπων που προβληματίζονται για αυτά τα ζητήματα και να συνεισφέρω σε λύσεις που θα λαμβάνουν υπόψη τις κοινωνικές ανάγκες».

Τι σας οδήγησε να θέσετε υποψηφιότητα για τις ευρωεκλογές, γιατί κάποιος να σας ψηφίσει και ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας αν εκλεγείτε;

Α.Π.: Ανέκαθεν αγαπούσα τον χώρο της πολιτικής. Η ενασχόληση μου ξεκίνησε σε πολύ νεαρή ηλικία. Ήδη από τα φοιτητικά μου χρόνια εντάχθηκα στο χώρο αυτό. Ως υπεύθυνη της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ Νομικής, ως Πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Νομικής και ως Αντιπρόεδρος της Φοιτητικής Παράταξης Κυπρίων «Πρωτοπορία» στη Θεσσαλονίκη. Αλλά και μετά το τέλος των σπουδών μου, εξακολούθησα να ασχολούμαι με τον χώρο, ως ενεργό στέλεχος της ΟΝΝΕΔ στη Θεσσαλονίκη, συμμετέχοντας στην προσπάθεια που κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να διορθώσει παθογένειες δεκαετιών. Ζητώ τη στήριξη των Ελλήνων πολιτών, διότι θέλω να αγωνιστώ για την γενιά μου και τη Βόρεια Ελλάδα. Ζούμε σε μια εποχή με αρκετές προκλήσεις. Δημογραφικό, μεταναστευτικό, περιφερειακή ανάπτυξη. Θέλω να είμαι η φωνή όλων των ανθρώπων που προβληματίζονται για αυτά τα ζητήματα και να συνεισφέρω σε λύσεις που θα λαμβάνουν υπόψη τις κοινωνικές ανάγκες.

Πώς θα χρησιμοποιήσετε την εμπειρία σας ως δικηγόρος σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσφυγικού δικαίου για να συμβάλετε στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Α.Π.: Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη που να μπορεί να φροντίζει την οικογένεια και να δημιουργεί ευκαιρίες. Να μπορεί να τους προστατεύει όλους στην κοινωνία μας, ιδιαίτερα τα περισσότερο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα. Το μεταναστευτικό είναι ένα σημαντικό θέμα που πρέπει να θέσουμε στο τραπέζι των συζητήσεων. Στη Νέα Δημοκρατία και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα οραματιζόμαστε μία Ευρώπη με ισχυρό πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ των λαών της, η οποία θα μεταφέρει αυτό το όραμα πέρα από τα σύνορά της. Θέλουμε μια Ευρώπη που φροντίζει για όλους και προστατεύει τους πιο ευάλωτους στην κοινωνία μας. Όμως και μια Ευρώπη που θα προστατεύει τα σύνορα της, δίχως να χάσει την ανθρωπιά της. Ήδη μέσα από το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, επιτυγχάνουμε τον μεγαλύτερο και δίκαιο καταμερισμό των ευθυνών μεταξύ των κρατών-μελών, ιδίως όσον αφορά την υποδοχή και την ανακατανομή των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων, προκειμένου να ανακουφιστεί η πίεση από τα κράτη πρώτης εισόδου, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα. Κι αυτή η προσέγγιση πρέπει να είναι οδηγός.

Πώς αξιολογείτε την στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος;

Α.Π.: Με την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως πλήρες μέλος, το κυπριακό απέκτησε ευρωπαϊκή διάσταση. Ουδείς πια στην Ευρώπη αμφισβητεί την τραγωδία που βιώνουν οι Κύπριοι και την ανάγκη σεβασμού στο διεθνές δίκαιο. Το ζήτημα έχει πια ευρωπαϊκή διάσταση. Η Κύπρος δεν είναι μόνη. Επιπλέον, η ένταξή της Κύπρου στη μεγάλη οικογένεια των κρατών της ΕΕ αποτελεί δίκτυ ασφάλειας έναντι των οποιωνδήποτε νέων επιβουλών και ευελπιστούμε ότι θα μπορέσει να συμβάλλει αποτελεσματικά στην επίλυση του προβλήματος στη βάση του κοινοτικού κεκτημένου και των αρχών πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ. Η ΕΕ έχει κάθε συμφέρον να συμβάλει ενεργά στην τελική διευθέτηση του Κυπριακού, αξιοποιώντας όλα τα πολιτικά και οικονομικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της.

Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ποιες πολιτικές θα υποστηρίζατε για την ενίσχυση των ευκαιριών τους;

Α.Π.: Έχω υποχρέωση να μιλήσω για τη γενιά μου. Για την έλλειψη ευκαιριών, την ανάγκη για περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, αλλά και φθηνότερη στέγη. Η ανισομέρεια στη σχέση μισθού και κόστους στέγης πρέπει να αποκατασταθεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να έχει ρόλο στη ρύθμιση της αγοράς στέγης. Απαιτούνται ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και φιλοδοξία μου είναι να πιέσω προς αυτή την κατεύθυνση μέσω πολιτικών που θα εξασφαλίζουν ευκαιρίες, μειώνοντας τις ανισότητες.



Ροη Ειδήσεων