H Άννα-Μαρία Ρογδάκη, Υποψήφια Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη συνέντευξη που παραχώρησε στους atticatimes.gr και την Οικονομική Αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη μιλά μεταξύ άλλων για τους λόγους που την ώθησαν να θέσει υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές.
«Το ένα είναι η θέση της γυναίκας στην Ευρώπη, η επίτευξη της ισότητας για την οποία υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος και η ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Το άλλο, είναι η προώθηση των πολιτικών ενίσχυσης των κοινωνικά αδυνάμων και ευάλωτων πολιτών που δυστυχώς αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη».
H Άννα-Μαρία Ρογδάκη είναι μέλος του Δ.Σ. του Περιφερειακού Ιδρύματος Στήριξης Ογκολογικών Ασθενών «Η ΕΛΠΙΔΑ», με έδρα την Πάτρα και Πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Πάτρας που διοργανώνει εκδηλώσεις και συζητήσεις ενάντια στην ενδοοικογενειακή βία, στη βία κατά των γυναικών και τα τρία τελευταία χρόνια έχει σταθεί δίπλα σε περισσότερες από σαράντα γυναίκες θύματα βίας, παρέχοντάς τους ψυχολογική, οικονομική και νομική υποστήριξη. H EΓYΠA συμμετέχει σε πανευρωπαϊκά προγράμματα προώθησης της γυναικείας επιχειρηματικότητας και από το 2019 έχει καταφέρει να εμπνεύσει και να υποστηρίξει γυναίκες σε διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Ποιοι λόγοι σας ώθησαν να θέσετε υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές και γιατί κάποιος να σας ψηφίσει;
«Μεγάλωσα σε ένα σπίτι στο οποίο η πολιτική ήταν συνεχώς παρούσα, κυρίως λόγω της μητέρας μου και της εν γένει δραστηριότητάς της και όταν λέω πολιτική το εννοώ όχι μόνο με τη στενή έννοια του όρου, αλλά και με την ευρύτερη αντίληψη ότι πολιτική είναι κάθε απόφαση που επηρεάζει την πορεία ενός κοινωνικού συνόλου, όπως πολιτική είναι και ο τρόπος που τοποθετούμαστε απέναντι σε αυτή την απόφαση. Ωστόσο, και παρά την ενασχόλησή μου με τα κοινά με διάφορους τρόπους στην πόλη μου, την Πάτρα, είτε με την ιδιότητα της Προέδρου της Ένωσης Γυναικών Πάτρας, είτε με την ιδιότητα του μέλους του Ιδρύματος Στήριξης Ογκολογικών Ασθενών «Η Ελπίδα» και άλλες παρεμφερείς δράσεις, δεν είχα σκεφτεί ποτέ το ενδεχόμενο της άμεσης εμπλοκής μου με την πολιτική, πολλώ δε μάλλον με την ευρωβουλή. Καταλυτικό ρόλο στο να αποφασίσω να δοκιμαστώ με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας ήταν η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη η οποία με κατέλαβε εξ απήνης.
Ήταν κάτι που δεν περίμενα, αλλά είναι και κάτι που με τίμησε πάρα πολύ, καθώς εκτιμώ βαθύτατα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πιστεύω στο πολιτικό του κριτήριο και είμαι πεπεισμένη ότι μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε μια σημαντική μεταρρυθμιστική πορεία και στη σύγκληση με την Ευρώπη. Η πρόκληση ήταν είναι μεγάλη και δεν μπορούσα παρά να μπω σε αυτή τη σημαντική μάχη.
Τώρα, σε ό,τι αφορά το γιατί να με ψηφίσει κάποιος… Είμαι ένας άνθρωπος που ξέρει να ακούει και αυτό το θεωρώ πολύ σημαντικό για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με τα κοινά. Διότι σε αυτές τις θέσεις δεν πηγαίνεις σαν μονάδα, αλλά σαν εκπρόσωπος των πολιτών. Είσαι η φωνή τους και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάς ποτέ. Ξέρω όμως και να μάχομαι με όλες μου τις δυνάμεις, κάτι που έχω αποδείξει από όποιο πόστο και αν κλήθηκα να το πράξω. Πιστεύω ότι για να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο, πρέπει να σηκωθούμε από τον καναπέ και να αναλάβουμε όλοι ρόλο σαν ενεργοί πολίτες.
Σαν ενεργός πολίτης λοιπόν, δεσμεύομαι ότι θα παλέψω για θέματα επί των οποίων είμαι σε θέση να έχω γνώση και των δεδομένων, αλλά και των προβλημάτων που υπάρχουν. Το ένα είναι η θέση της γυναίκας στην Ευρώπη, η επίτευξη της ισότητας για την οποία υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος και η ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Το άλλο, είναι η προώθηση των πολιτικών ενίσχυσης των κοινωνικά αδυνάμων και ευάλωτων πολιτών που δυστυχώς αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη».
Ποιες είναι οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σήμερα και πώς πιστεύετε ότι μπορείτε να συμβάλετε στην αντιμετώπισή τους;
«Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο θα έλεγα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει να πορεύεται δίνοντας περισσότερη ελευθερία στα κράτη-μέλη ή εάν θα προχωρήσει σε περαιτέρω ενοποίηση. Μεγάλο στοίχημα είναι η επίτευξη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και η δημιουργία κοινής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, κάτι που θεωρώ πολύ σημαντικό και για τη χώρα μας, με βάση τις διεθνείς ισορροπίες και τη γεωπολιτική της θέση.
Επίσης η Ευρώπη καλείται να αντιμετωπίσει την πολύ ανησυχητική αύξηση του λαϊκισμού και των ακραίων φωνών, θέματα ποιότητας της δημοκρατίας, και φυσικά θέματα ασφάλειας, τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές, τις ραγδαίες εξελίξεις που αλλάζουν τα δεδομένα όπως η κλιματική αλλαγή και η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης, θέματα ενέργειας, εργασίας και στήριξης των αδύναμων κοινωνικών ομάδων.
Είναι απαραίτητος ο μετασχηματισμός της ΕΕ σε μια σύγχρονη, αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων και ανταγωνιστική οικονομία, με παράλληλη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Η ισχυροποίηση της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να γίνει με παράλληλη προστασία των θέσεων εργασίας και μείωση των ανισοτήτων αλλά και με στήριξη των επιχειρήσεων, με παράλληλη προάσπιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου ως βάση της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Όπως σας είπα και παραπάνω, εγώ με την ιδιότητά του ως αυτοδημιούργητη γυναίκα επιχειρηματίας και με την ανάμιξή μου στον αγώνα διεκδίκησης της ισότητας, θα μπορέσω να συμβάλλω σε θέματα γυναικείας επιχειρηματικότητας, ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης, χρησιμοποιώντας τις γνώσεις μου και εμπλουτίζοντάς τες φυσικά καθώς η γνώση είναι μια διαρκής διαδικασία και όχι κάτι θέσφατο. Συμμετέχω στα κοινά της Ευρώπης, σημαίνει πρώτα από όλα διαρκής ενημέρωση, διαρκής εγρήγορση και αγώνας για ένα καλύτερο αύριο».
Ως Πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Πάτρας τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας;
«Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας και ιδίως των γυναικείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν έχει καταστεί δυνατόν ακόμη να ανατραπεί το απογοητευτικό δεδομένο της υστέρησης.
Παρόλο που στην Ευρώπη υπάρχουν περισσότερες γυναίκες από άνδρες, οι γυναίκες επιχειρηματίες αντιπροσωπεύουν μόνο το ένα τρίτο των αυτοαπασχολούμενων στην ΕΕ.
Τα αίτια αυτής της ανισορροπίας είναι πολλά και πολυπαραγοντικά. Το θεσμικό και κοινωνικό πλαίσιο κάθε χώρας, η δυνατότητα πρόσβασης στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, οι έμφυλες διακρίσεις, η έλλειψη πρόσβασης σε χρηματοδότηση, είναι ορισμένοι από τους παράγοντες που λειτουργούν ανασταλτικά ως προς την επιχειρηματική δραστηριοποίηση των γυναικών και οδηγούν σε υποεκπροσώπηση σε ό,τι αφορά τη δημιουργία και διοίκηση επιχειρήσεων από γυναίκες όλων των ηλικιών.
Για να ανατραπεί αυτή η ανισορροπία απαιτούνται πολιτικές ενδυνάμωσης της γυναικείας συμμετοχής στην αγορά εργασίας.
Απαιτούνται
- υποστηρικτικές πολιτικές και προγράμματα (επιχορηγήσεις, δάνεια με ευνοϊκούς όρους, κατάρτιση κλπ)
- άρση των διακρίσεων και των στερεοτύπων που δυστυχώς εξακολουθούν να υφίστανται και να επηρεάζουν τους επενδυτές.
- ισότιμη πρόσβαση στη χρηματοδότηση με ενθάρρυνση επενδύσεων σε έργα που διοικούνται από γυναίκες.
- δικτύωση που θα παρέχει καθοδήγηση και πρόσβαση σε πόρους και ευκαιρίες εκπαίδευσης.
- εκπαίδευση της κοινωνίας στην αποδοχή της γυναικείας επιχειρηματικότητας.
- προώθηση της ποικιλομορφίας στις επιχειρήσεις:
- υποστήριξη, με συγκεκριμένα κίνητρα, της γυναικείας νεοφυούς επιχειρηματικότητας».
Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο;
«Οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται σε θέσεις λήψης αποφάσεων στην πολιτική και στις επιχειρήσεις. Είναι τοις πάσοι γνωστό ότι οι ηγέτες των περισσότερων πολιτικών κομμάτων στην ΕΕ είναι άνδρες.
Τα στερεότυπα των φύλων κρατούν τις γυναίκες μακριά από τις ηγετικές θέσεις και τα πολιτικά κόμματα συμβάλλουν σε αυτό με τη συντήρηση των στερεοτύπων με βάση το φύλο και το επικρατέστερο «αρσενικό» προφίλ ηγεσίας καθώς τα χαρακτηριστικά που κρίνεται ότι θα πρέπει να έχει ένας ηγέτης θεωρούνται τυπικά ανδρικά χαρακτηριστικά. Τα στερεότυπα αντανακλώνται στην κατανομή των υπουργικών χαρτοφυλακίων αλλά και στο είδος των χαρτοφυλακίων. Οι άνδρες για παράδειγμα επικρατούν σε χαρτοφυλάκια όπως η άμυνα, η δικαιοσύνη και η εξωτερική πολιτική, ενώ οι γυναίκες αναλαμβάνουν κυρίως υπουργεία με κοινωνικοπολιτιστικές λειτουργίες.
Τα πολιτικά κόμματα έχουν μεγάλη ευθύνη λοιπόν στην ανατροπή αυτών των στερεοτύπων. Δεν λύνεται το πρόβλημα μόνο με τις ποσοστώσεις φύλου προκειμένου να επέλθει ισορροπία στην πολιτική αν και αυτές είναι πολύ χρήσιμες για τη βελτίωση της ισορροπίας των φύλων. Απαιτούνται και ολιστικά προγράμματα, εκστρατείες ευαισθητοποίησης, ορθές πρακτικές, προκειμένου να ενθαρρύνεται η συμμετοχή περισσότερων γυναικών στην πολιτική, αλλά και μεγαλύτερη διαφάνεια στις πρακτικές προσλήψεων και επαγγελματικής εξέλιξης».