Άμεση ήταν η παρέμβαση τόσο της προέδρου του Αρείου Πάγου, Ιωάννας Κλάπα όσο και της Εισαγγελέως του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου, Γεωργίας Αδειλίνη, στην υπόθεση του δικηγόρου Απόστολου Λύτρα, και συγκεκριμένα για το ότι αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους παρά τον άγριο ξυλοδαρμό της συζύγου του.
Ειδικότερα, η πρόεδρος και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέταξαν κατεπείγουσα προκαταρκτική πειθαρχική έρευνα για τις ενδεχόμενες ευθύνες δικαστικού και εισαγγελικού λειτουργού, αναφορικά με τις ενέργειες τους στο στάδιο της προδικασίας στην υπόθεση του δικηγόρου, ο οποίος είναι κατηγορούμενος για ενδοοικογενειακή βία.
Η παρέμβαση των δύο ανωτάτων δικαστών έγινε, καθώς ο Απόστολος Λύτρας αφέθηκε ελεύθερος, ενώ η πράξη για την οποία κατηγορείται είναι σε βαθμό κακουργήματος.
Η πρόεδρος και η εισαγγελέας ζητούν να ερευνηθεί εάν υπάρχουν πειθαρχικές ευθύνες σε βάρος της ανακρίτριας και της εισαγγελέως που αποφάσισαν να αφεθεί ελεύθερος ο ποινικολόγος με περιοριστικούς όρους παρά τον κακουργηματικό χαρακτήρα του αδικήματος που του αποδόθηκε και την ιδιαίτερη βαρύτητα της πράξης που καθ ομολογία τέλεσε.
Ο Λύτρας ομολόγησε τον ξυλοδαρμό της συζύγου του, δήλωσε ότι έχει ψυχολογικά και αφέθηκε ελεύθερος
Υπενθυμίζεται πως ο ποινικολόγος αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία του για τον ξυλοδαρμό της συζύγου του, απόφαση που προκάλεσε απορία αλλά και την ανησυχία αν μπορεί οποιοσδήποτε να προχωρά σε άσκηση βίας και μετά να κυκλοφορεί ανενόχλητος, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι έχει ψυχολογικό θέμα και χρειάζεται βοήθεια. Στην πρώτη του δήλωση μετά την απόφαση της ανακρίτριας και του εισαγγελέα παραδέχθηκε ότι ξυλοκόπησε τη σύζυγό του και υποστήριξε ότι «δεν μπορώ να δώσω εξήγηση» για το περιστατικό προσθέτοντας ότι θα αναζητήσει βοήθεια για να θεραπευτεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες στον Απόστολο Λύτρα επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος να μην πλησιάζει τη σύζυγό του. Αναλυτικά οι όροι που επιβλήθηκαν στο Λύτρα είναι η υποχρέωση μετοίκησης από το κοινό σπίτι, όπου διαμένει με τη σύζυγο του, απαγόρευση να την πλησιάζει και υποχρέωση να παρακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης.
«Ομολόγησα την πράξη μου, ζήτησα συγγνώμη από τη σύζυγό μου που την υπεραγαπώ και τις τρεις κόρες μου. Δυστυχώς βρέθηκε σε μια κατάσταση που έγινε αυτό το περιστατικό. Κι εγώ ακόμα δεν μπορώ να δώσω εξήγηση. Όπως και εκείνη κατέθεσε δεν έχω υπάρξει ποτέ βίαιος. Θα κοιτάξω να δω με ποιον τρόπο μπορώ να θεραπευτώ, να ζητήσω βοήθεια» είπε αρχικά στη δήλωσή του ο Απόστολος Λύτρας.
Συνεχίζοντας ο ποινικολόγος είπε ότι «η πράξη που έγινε είναι κάτι που για μένα είναι αδιανόητο. Θα αναζητήσω ψυχολογική βοήθεια, δεν μπορώ να το συγχωρέσω στον εαυτό μου. Κανείς να μην βρεθεί σε αυτή την κατάσταση. Βλέπετε πόσο αιχμηρός είμαι και για τον ίδιο μου τον εαυτό».
«Ζητάω συγγνώμη από όλο τον κόσμο, από τη Σοφία και τις κόρες μας και από εκεί και μετά θέλω να πιστεύω ότι αυτό το θέμα θα ξεπεραστεί με την κατάλληλη βοήθεια» κατέληξε στη δήλωσή του ο Απόστολος Λύτρας.
Το σκεπτικό της απόφασης για τον Απόστολο Λύτρα
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέας να αφήσουν ελεύθερο τον δικηγόρο με τους παραπάνω όρους “μέτρησε” η κατάθεση του θύματος ότι ο άγριος ξυλοδαρμός έγινε για πρώτη φορά και ουδέποτε είχε συμβεί κάτι αντίστοιχο στο παρελθόν.
Ακόμη υπέρ του ποινικολόγου φέρεται να μέτρησε και η κατάθεση της πρώην συζύγου του στην ανακρίτρια. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη γυναίκα είχε καταγγείλει στο παρελθόν τον δικηγόρο, αλλά όταν έγινε η δίκη ανακάλεσε την καταγγελία της.
Σε βάρος του γνωστού ποινικολόγου είχε ασκηθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για βαριά σκοπούμενη βλάβη σε βάρος της συζύγου του, αδίκημα που σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα Φλωρίδη τιμωρείται με ποινή κάθειρξης 5 έως 20 ετών.