Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΠολιτικήΔήμαρχος Αίγινας στους Attica Times: Σε φάση συμβασιοποίησης δύο μεγάλα έργα ύδρευσης...

Δήμαρχος Αίγινας στους Attica Times: Σε φάση συμβασιοποίησης δύο μεγάλα έργα ύδρευσης 3,7 εκατ. ευρώ

Ο Δήμαρχος Αίγινας, Γιάννης Ζορμπάς στη συνέντευξη που παραχώρησε στους atticatimes.gr και την Οικονομική Αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη αναφορικά με τις δράσεις βελτίωσης των υποδομών του νησιού επισημαίνει «Ολοκληρώσαμε τα λιμενικά έργα στο Λιμάνι Πέρδικας και Αγίας Μαρίνας, ενώ δραστικές παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλα τα λιμάνια του νησιού μας. Επίσης, βρίσκονται στο στάδιο συμβασιοποίησης δύο μεγάλα έργα, που αφορούν την αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης, χρηματοδοτούμενα από το ταμείο ανάκαμψης και το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” συνολικού προϋπολογισμού 3.7 εκ. €».

Κύριε Δήμαρχε, σας ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μας παραχωρήσετε αυτή τη συνέντευξη. Θα θέλαμε να ξεκινήσουμε με το πώς βλέπετε τη θέση του Δήμου της Αίγινας τα τελευταία χρόνια. Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές και εξελίξεις που έχουν συμβεί;

Γ.Ζ.: Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία, που μου δίνετε, να μιλήσω για το όμορφο νησί μας. Η Αίγινα έχει δει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού και των υποδομών. Με σημείο καμπής την πανδημία, η αλήθεια είναι ότι η Αίγινα εκτοξεύτηκε στις προτιμήσεις τόσο των Ελλήνων επισκεπτών όσο και των ξένων. Η δική μου ερμηνεία είναι ότι αδιαμφισβήτητα το κίνητρο όλων των επισκεπτών είναι η εγγύτητα στην Αθήνα και η ευκολία που αυτή συνεπάγεται. Όταν, όμως, φτάσουν στην Αίγινα αντικρίζουν έναν όμορφο και αυθεντικό προορισμό με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, που σίγουρα ξεπερνάει τις προσδοκίες τους. Παράλληλα, επενδύσαμε σε νέες εγκαταστάσεις και βελτιώσαμε τις υπάρχουσες, με στόχο να κάνουμε την Αίγινα έναν προορισμό για όλο τον χρόνο και όχι μόνο για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ποιες κινήσεις έχετε κάνει ως Δημοτική Αρχή, για να συμβάλλετε σε αυτή την ανάπτυξη;

Γ.Ζ.: Καμιά Δημοτική Αρχή από μόνη της δεν μπορεί να κάνει θαύματα. Πρέπει οπωσδήποτε να έχει στο πλευρό της και την τοπική κοινωνία. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Στην αρχή της θητείας μας πήραμε μια απόφαση και θεσπίσαμε την ομοιομορφία στους εξωτερικούς χώρους όλων των καταστημάτων στον παραλιακό δρόμο της Αίγινας. Η απόφαση από μόνη της δεν αρκούσε. Αν δεν είχαμε την αγαστή συνεργασία όλων των επαγγελματιών, δεν θα είχαμε καταφέρει αυτή την όμορφη εικόνα, που αντικρίζει σήμερα ο επισκέπτης. Υπάρχει, επίσης, και ο αδιάκοπος αγώνας που δίνουμε καθημερινά, για να κρατήσουμε το νησί μας καθαρό. Αυτό ξέρετε δεν είναι καθόλου εύκολο και καθόλου αυτονόητο. Φανταστείτε ότι τους καλοκαιρινούς μήνες πρέπει να κρατήσουμε το νησί καθαρό με τα ίδια μέσα και σχεδόν τριπλασιασμό του πληθυσμού. Επιπρόσθετα, έγιναν πολύ σημαντικές αναπλάσεις σε πλατείες και δημόσιους χώρους αλλά και αναβαθμίστηκαν οι παιδικές χαρές.

Ποιες συγκεκριμένες δράσεις έχετε αναλάβει, για να βελτιώσετε τις υποδομές του νησιού;

Γ.Ζ.: Αδιαμφισβήτητα τα μεγαλύτερα έργα υποδομής που έχουν γίνει στο νησί μας είναι η ηλεκτρική διασύνδεση με την Αθήνα και ο υποθαλάσσιος αγωγός ύδρευσης, ο οποίος συνδέει το νησί, μέσω της Σαλαμίνας, με τον κεντρικό αγωγό της ΕΥΔΑΠ, εξασφαλίζοντας ημερησίως 21.500 κ.μ. νερού στην Αίγινα. Έργα για τα οποία δούλεψαν διαχρονικά όλες οι Δημοτικές Αρχές αλλά και πολλοί ακόμα επιστήμονες και αιρετοί της αυτοδιοίκησης και της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Ως Δημοτική Αρχή έχουμε αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναβάθμισης των υποδομών μας, το οποίο περιλαμβάνει βελτίωση των οδικών δικτύων, αναβάθμιση των λιμανιών και δημιουργία νέων πολιτιστικών και αθλητικών εγκαταστάσεων. Συγκεκριμένα, ολοκληρώσαμε τα λιμενικά έργα στο Λιμάνι Πέρδικας και Αγίας Μαρίνας, ενώ δραστικές παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλα τα λιμάνια του νησιού μας.

Επίσης, βρίσκονται στο στάδιο συμβασιοποίησης δύο μεγάλα έργα, που αφορούν την αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης, χρηματοδοτούμενα από το ταμείο ανάκαμψης και το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” συνολικού προϋπολογισμού 3.7 εκ. €.
Τέλος, έχουμε ήδη καταθέσει την πρότασή μας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη” (ΥΜΕΠΕΡΑΑ), με προϋπολογισμό 35.968.720€, για τη δημιουργία αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων και την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων για την πόλη της Αίγινας και των όμορων οικισμών. Ένα έργο πνοής που σκοπό έχει τη βελτίωση της ποιότητας των υδάτων και την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα.

Η περιοχή δεν ζει μόνο από τον τουρισμό αλλά έχει, για παράδειγμα, και αγροτική παραγωγή, με πιο γνωστό προϊόν το φιστίκι Αιγίνης. Έχετε προχωρήσει σε κάποιες ενέργειες ή έχετε κάποιο σχέδιο για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής και αν ναι σε ποιους τομείς;

Γ.Ζ.: Ο τουρισμός αποτελεί, πράγματι, μια σημαντική πηγή εσόδων για το νησί μας. Η Αίγινα διαθέτει πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, μαγευτικές παραλίες, φυσικά τοπία, που την καθιστούν έναν ιδιαίτερα δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Ως Δημοτική Αρχή, έχουμε θέσει βασικό μας στόχο την επίτευξη βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης μέσω μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης, που σέβεται απόλυτα το περιβάλλον και τους κατοίκους του νησιού.

Την ίδια στιγμή, όμως, επιδιώκουμε την ανάπτυξη και άλλων τομέων της οικονομίας, όπως η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα. Το φιστίκι Αιγίνης αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά και αναγνωρίσιμα προϊόντα μας. Στόχος μας είναι να διατηρηθεί ως βασικός πυλώνας της τοπικής οικονομίας και να ενισχυθεί περαιτέρω. Για τον λόγο αυτό, έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην προώθησή του αλλά και των υπόλοιπων τοπικών προϊόντων, σε εκθέσεις και σε διοργανώσεις, όπως το Φεστιβάλ Φιστικιού. Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητες της Αίγινας και να ενισχύσουμε τους τομείς, που μπορούν να συμβάλλουν στην οικονομική ευημερία της περιοχής μας.

Ποια είναι η στάση της κεντρικής διοίκησης απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τι πρέπει να αλλάξει άμεσα, ώστε η δεύτερη να λειτουργήσει καλύτερα;

Γ.Ζ.: Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κάποια βήματα για τη βελτιστοποίηση της σχέσης μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κεντρικής διοίκησης. Ωστόσο, πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα, για να μπορέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα. Η γνώμη μου είναι ότι και οι δύο πλευρές οφείλουν να ξεπεράσουν κάθε σκοπιμότητα, πολιτική, παραταξιακή και κομματική και να εξαντλήσουν όλες τις μορφές επικοινωνίας και διαβούλευσης, ώστε να ενισχυθεί ο θεσμός της αυτοδιοίκησης, που αποτελεί το “καταφύγιο” του κάθε δημότη. Η φράση “τα παράπονά σου στον Δήμαρχο” εμπεριέχει μέσα της την πεμπτουσία του θεσμού. Ο Δήμαρχος είναι η πιο κοντινή και οικεία μορφή εξουσίας στον πολίτη. Είναι αυτός που γνωρίζει την περιοχή του και τις ανάγκες των δημοτών καλύτερα από τον καθένα. Γι’ αυτό πιστεύω ότι χρειάζεται να πραγματοποιηθούν αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο, να ενισχυθούν τα οικονομικά των Περιφερειών και των Δήμων και να πραγματοποιηθεί επιχειρησιακή αναβάθμιση της διοικητικής ικανότητάς τους, για να είναι άμεσες και ουσιαστικές οι απαντήσεις των τοπικών ζητημάτων.

Τι διεκδικείτε εσείς σήμερα για το νησί σας από την κεντρική εξουσία;

Γ.Ζ.: Η εύκολη απάντηση είναι χρήματα. Η αλήθεια είναι ότι διεκδικούμε ταχύτερες διαδικασίες, κυρίως όταν πρόκειται για εθνικά προγράμματα. Ο Δήμος Αίγινας μέχρι σήμερα έχει ήδη καταθέσει μια σειρά από εμπεριστατωμένες μελέτες, που διεκδικούν δικαίως χρηματοδότηση. Η δαιδαλώδης, όμως, γραφειοκρατία καθυστερεί σημαντικά τις όποιες εξελίξεις. Αν θέλουμε να μιλάμε για σύγχρονα μοντέλα διοίκησης, αυτές οι καθυστερήσεις σίγουρα χρήζουν απάντησης. Το δεύτερο καθολικό και πάγιο αίτημα όλων των Δήμων της χώρας έχει να κάνει με την έλλειψη προσωπικού. Επιτρέψτε μου γι’ αυτό το θέμα να έχω προσωπική και ισχυρή άποψη, διότι βρίσκομαι μαζί με τους υπαλλήλους του Δήμου σχεδόν καθημερινά, σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων τους. Είμαστε από τους ελάχιστους Δήμους στην Ελλάδα που έχουμε εφαρμόσει μια μορφή καθετοποίησης των υπηρεσιών. Υπηρεσίες και έργα, δηλαδή, πραγματοποιούνται σε αρκετά μεγάλο βαθμό με ίδια μέσα. Γι’ αυτό είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι υπάρχει πραγματική ανάγκη κάλυψης θέσεων εργασίας. Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι μέσω και των συλλογικών μας οργάνων αυτές οι διεκδικήσεις θα εισακουστούν.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια για την Αίγινα;

Γ.Ζ.: Ο στόχος μου είναι να γίνει η Αίγινα ένα νησί βιώσιμο, καθαρό, δημιουργικό και σύγχρονο. Θέλω τόσο οι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες μας να απολαμβάνουν κάθε πτυχή της καθημερινότητάς τους και της επίσκεψής τους αντίστοιχα.
Για να τα καταφέρουμε, χρειάζεται να αξιοποιήσουμε καλές πρακτικές, που ήδη έχουν εφαρμοστεί σε άλλες χώρες, να δούμε πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες. Με ενδιαφέρει πολύ να βρούμε πώς θα μπορούμε, αξιοποιώντας με τεχνητή νοημοσύνη, για παράδειγμα, να βελτιώσουμε τομείς όπως η καθαριότητα, η ανακύκλωση, η εξυπηρέτηση του δημότη, η πολιτική προστασία. Ήδη μαζί με τους συνεργάτες μου εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση και είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα θα έχουμε αποτέλεσμα.



Ροη Ειδήσεων