Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΠρόσωπαΣυνεντεύξειςΔήμαρχος Λαυρεωτικής στους Attica Times: «Μόλις εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση 1,5 εκατ. ευρώ για...

Δήμαρχος Λαυρεωτικής στους Attica Times: «Μόλις εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση 1,5 εκατ. ευρώ για οδοποιία»

Ο Δημήτρης Λουκάς, Δήμαρχος Λαυρεωτικής στη συνέντευξη που παραχώρησε στους atticatimes.gr και την Οικονομική Αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη μιλά μεταξύ άλλων για τις προτεραιότητές της νέας του θητείας. «Για την Κερατέα ήρθε η ώρα να ξεκινήσουμε το μεγάλο έργο της συγκοινωνιακής ανάπλασης ώστε να αναβαθμιστεί η πόλη στο επίπεδο της κυκλοφορίας» Επισημαίνει επίσης την κρισιμότητα που έχει η ολοκλήρωση της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου του Λαυρίου. «Πρόκειται για έργο ενταγμένο, ύψους 15 εκ ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που προβλέπει την ανάπλαση και την ενοποίηση των χώρων πρασίνου και τη σύνδεσή τους με το παραλιακό μέτωπο, στο οποίο επίσης θα πραγματοποιηθεί ανάπλαση».

Ποια είναι η σημαντικότερη πρόκληση που συναντήσατε κατά τη διάρκεια της 22χρονης πορείας σας στην αυτοδιοίκηση και πώς την αντιμετωπίσατε;

Δ.Λ.: Νομίζω ότι η μεγαλύτερη πρόκληση υπήρξε να επινοήσουμε έναν τρόπο ώστε να υλοποιηθεί στην πράξη η συνένωση των δύο πρώην δήμων Λαυρεωτικής και Κερατέας σε έναν ενιαίο δήμο, όπως επιτάσσει η αρχιτεκτονική των Δήμων που έφερε ο Καλλικράτης. Για να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση αυτή τόσο εμείς ως η εκλεγμένη δημοτική αρχή, όσο και οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον κ. Λεβαντή και τον κ. Κρητικό αποφασίσαμε να παραμερίσουμε αυτά που μας διχάζουν και να προτάξουμε αυτά που μας ενώνουν. Ακριβώς μετά τις εκλογές του 2019 πορευθήκαμε σε ένα κλίμα συνεργασίας και σύμπνοιας ενώ στις τελευταίες εκλογές συμπορευθήκαμε.

Πρόκειται για μια απόφαση πολιτικά ώριμη και κοινωνικά συλλογική, μια απόφαση που παραμέρισε το διχαστικό ‘’Εγώ’’ και ανέδειξε το συλλογικό ‘’Εμείς” πολλαπλασιάσαμε λοιπόν με γενναιότητα τις δυνάμεις μας, ώστε με σθένος και συνέπεια να σηκώσουμε τα μανίκια και από κοινού να δουλέψουμε παραγωγικά και ώριμα για το Δήμο μας. Θαρρώ ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη κατάκτηση από την ενότητα και τη σύνθεση της εμπειρίας και των οραμάτων μας.

Ποιες είναι οι προτεραιότητές στην νέα σας θητεία;

Δ.Λ.: Οι δύο δημοτικές ενότητες έχουν επιλύσει τα ζητήματα των βασικών υποδομών. Στόχος μας λοιπόν είναι να δημιουργήσουμε τις αναγκαίες συνθήκες για την ισόρροπη ανάπτυξή τους, με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Για την Κερατέα ήρθε η ώρα να ξεκινήσουμε το μεγάλο έργο της συγκοινωνιακής ανάπλασης ώστε να αναβαθμιστεί η πόλη στο επίπεδο της κυκλοφορίας, των μετακινήσεων, της λειτουργικότητας και της ασφάλειας, η στήριξη του πρωτογενούς τομέα με την αξιοποίηση υδάτινων πόρων για την άρδευση του κάμπου ώστε να πολλαπλασιαστούν δυναμικά οι αρδευόμενες εκτάσεις, η περεταίρω ανάπτυξη του ΒΙΠΑ Κερατέας με επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας και η δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου 300 στρεμμάτων.

Για το Λαύριο επιδιώκουμε να προχωρήσουμε την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων μας που θα διασυνδέονται με διάφορα μέσα μεταφοράς, να αξιοποιήσουμε την ένταξη της αρχαίας και της νεότερης μεταλλευτικής Λαυρεωτικής και του Γεωπάρκου στα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και βέβαια να ολοκληρώσουμε τα έργα που αποτελούν τα σύμβολα της ιστορικής μας και πολιτισμικής μας ταυτότητας και να συνεχίσουμε τον πολεοδομικό μας εξορθολογισμό.

Κρίσιμος παράγοντας ανάπτυξης με δεδομένη την ανάπτυξη του λιμανιού μας, είναι η ολοκλήρωση της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου του Λαυρίου, που ξεκινά αυτόν τον καιρό. Πρόκειται για έργο ενταγμένο, ύψους 15 εκ ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που προβλέπει την ανάπλαση και την ενοποίηση των χώρων πρασίνου και τη σύνδεσή τους με το παραλιακό μέτωπο, στο οποίο επίσης θα πραγματοποιηθεί ανάπλαση.

Πώς προχωρούν οι εργασίες οδικής ασφάλειας που αφορούν νέες ασφαλτοστρώσεις και ενίσχυση της ασφαλούς μετακίνησης των πεζών;

Δ.Λ.: Σε επίπεδο ασφαλτοστρώσεων βρισκόμαστε σε αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο. Λόγω όμως της τεράστιας έκτασης του Δήμου μας, αυτή η προσπάθεια δε σταματά ποτέ. Φέρνω λοιπόν και μια είδηση στην ιστοσελίδα σας, καθώς μόλις εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για οδοποιία.

Οι δε παρεμβάσεις μας για την οδική ασφάλεια είναι συνεχείς και καίριες, με τελευταία τη δημιουργία κυκλικού κόμβου στη είσοδο του Λαυρίου, ο όποιος είναι γνωστό ότι υπερτερεί σημαντικά έναντι της διασταύρωσης σε επίπεδο ασφάλειας και κυκλοφοριακής λειτουργίας.

Πόσο καλά προετοιμασμένος είναι ο Δήμος για την αντιμετώπιση νέων πυρκαγιών;

Δ.Λ.: Είναι αλήθεια ότι ο Δήμος μας πολλές φορές λόγω της μορφολογίας και του διαθέσιμου φυσικού πλούτου βρέθηκε στη δίνη τέτοιων κρίσεων. Το φετινό καλοκαίρι λόγω της κλιματικής κρίσης θα είναι ένα δύσκολο καλοκαίρι. Από την πλευρά μας προσπαθούμε να βρισκόμαστε σε επίπεδο ύψιστης ετοιμότητας και εγρήγορσης.

Διαθέτουμε 15 οχήματα μικρά και μεγάλα, 2 υδροφόρες, 40 εργαζόμενους στην Πολιτική Προστασία και 150 εθελοντές. Επισταμένως καθαρίζουμε τις δασικές εκτάσεις από το Σούνιο έως το Λιμάνι του Πασσά και τις περιοχές Διόνυσος και Κακή Θάλασσα στην Κερατέα. Ολοκληρώσαμε εδώ και τρία χρόνια τη διάνοιξη του δρόμου Λαυρίου – Σουνίου ώστε να διευκολύνεται η διέλευση πυροσβεστικών οχημάτων και πολιτών και τοποθετήσαμε 3 δεξαμενές ανοικτού τύπου για τον εφοδιασμό των πυροσβεστικών ελικοπτέρων και των υδροφόρων, ενώ αμέσως μετά την τραγωδία στο Μάτι με πινακίδες σηματοδοτήσαμε στην περιοχή του Σουνίου τις διεξόδους προς τη θάλασσα.

Πραγματοποιήσαμε την Άνοιξη, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Μαρκοπούλου, Άσκηση Ετοιμότητας με την κωδική ονομασία ΄΄ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ 2024΄΄ στην περιοχή Διόνυσος Κερατέας. Στόχος της άσκησης η αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς και η οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πληθυσμού και παιδιών της κατασκήνωσης της περιοχής.

Εν όψει ενός αρκετά δύσκολου καλοκαιριού είναι απαραίτητος ο άρτιος συντονισμός της Πυροσβεστικής υπηρεσίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και την Πολιτική προστασία του Δήμου, καθώς και η απόκτηση επιπλέον επιχειρησιακής εμπειρίας.

Ο Δήμος Λαυρεωτικής και ο τομέας Πολιτικής προστασίας έχουν εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την πρόληψη, την ετοιμότητα και την άμεση απόκριση με σκοπό την ενίσχυση της ανθεκτικότητας όλων των περιοχών του Δήμου.

Δημιουργήθηκε μια κρίση στις σχέσεις σας με τον Δήμο Σαρωνικού αναφορικά με τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Λαυρεωτικής. Πού βρίσκεται σήμερα αυτή η ιστορία;

Δ.Λ.: Kοιτάξτε μετά από αυτήν την πολύχρονη εμπειρία μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση γνωρίζω καλά ότι η δύναμη των δήμων προκύπτει μόνο μέσα από τη συνεργασία, τη συνέργεια, την αλληλοϋποστήριξη των Δήμων και ειδικά μεταξύ των όμορών Δήμων.
Αυτό έκανα πάντα. Αυτό θα εξακολουθώ να πράττω.

Ο Σύνδεσμός πλέον λειτουργεί κανονικά και όπως υπέδειξε και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση σύμφωνα με το νόμο, όπως άλλωστε λειτουργούσε τόσα χρόνια.

Ως δήμαρχο με ενδιαφέρει πάντα η ουσία των πραγμάτων και όχι οι εντυπωσιασμοί και είμαι βέβαιος ότι από εδώ και εμπρός θα έχουμε με το νέο δήμαρχο Σαρωνικού μια καλή και ουσιαστική συνεργασία, όπως είχαμε με όλους τους δημάρχους όλα τα προηγούμενα χρόνια.



Ροη Ειδήσεων