Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΠολιτικήΔήμαρχος Πεντέλης στους Attica Times: Eπιδίωξη το όραμά μας να γίνει πραγματικότητα

Δήμαρχος Πεντέλης στους Attica Times: Eπιδίωξη το όραμά μας να γίνει πραγματικότητα

Η Νατάσσα Κοσμοπούλου, Δήμαρχος Πεντέλης στη συνέντευξη που παραχώρησε στους atticatimes.gr και την Οικονομική Αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη μιλά για τις προτεραιότητες της θητείας της και το νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου. «Χωρίς να αυξήσουμε δημοτικά τέλη και φόρους αλλά με τον εξορθολογισμό εσόδων και δαπανών παράλληλα και με το ανάλογο νοικοκύρεμα τους με κοινωνικό αντίκρισμα, κάνουμε ό,τι είναι δυνατό και ό,τι μας επιτρέπει η έλλειψη ρευστότητας που βρήκαμε». Μέχρι το καλοκαίρι, ο Δήμος Πεντέλης θα δημοσιεύσει το 5ετές Επιχειρησιακό του Σχέδιο, προσδιορίζοντας τις μελλοντικές δράσεις και πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη και την ευημερία της περιοχής.

Ποια ζητήματα εντοπίσατε κατά την ανάληψη των καθηκόντων σας στο Δημαρχείο ότι απαιτούν άμεση προσοχή;

N.K.: Τα ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη, όπως η οικονομική διαχείριση, η καθαριότητα, τα σχολεία, καθώς και η θωράκιση του Πεντελικού αποτελούν για τη διοίκησή μας θέματα πρώτης προτεραιότητας.

Η συνολική ανασυγκρότηση της Υπηρεσίας Καθαριότητας για μια πόλη καθαρή και βιώσιμη ήταν προεκλογική μας δέσμευση και από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων μας αποδείξαμε ξεκάθαρα – με μια σειρά από συνεχείς παρεμβάσεις, ξεκινώντας από τον τρόπο αποκομιδής και την τοποθέτηση σύγχρονων υπογειοποιημένων συστημάτων σε κεντρικά σημεία των τριών δημοτικών κοινοτήτων ως την επισκευή του στόλου των παροπλισμένων λόγω πολλαπλών βλαβών οχημάτων που παραλάβαμε και την ολοκλήρωση του νέου κανονισμού λειτουργίας για τον οποίο οι δημότες σύντομα θα ενημερωθούν – τη συνέπεια των λόγων και πράξεών μας.

Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι στις 31/12/2023 ζητήσαμε τέσσερα δανεικά απορριμματοφόρα από τους δήμους Χαλανδρίου, Αμαρουσίου και Γαλατσίου, ώστε να είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε την άσχημη κατάσταση στην οποία είχε επέλθει η πόλη και να διασφαλίσουμε τη λειτουργικότητά της.

Αυτή τη στιγμή επισκευάζουμε τα οχήματα της Πολιτικής Προστασίας και τα μηχανήματα έργου, ώστε να είμαστε έτοιμοι για την αντιπυρική περίοδο. Τα ασφαλή και λειτουργικά σχολεία είναι η καθημερινή μάχη που δίνουμε για τα παιδιά μας.

  • Πραγματοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, από κλιμάκιο της Τεχνικής μας Υπηρεσίας, έλεγχος και καταγραφή των ελλείψεων και αναγκών και αμέσως ξεκίνησαν οι επισκευές και συντηρήσεις όλων των σχολικών μονάδων. Διαθέσαμε στον προϋπολογισμό για την Παιδεία– 450.000 για τα σχολεία και 250.000 ειδικά για την πυρασφάλεια και τον αντισεισμικό έλεγχο και θωράκιση των σχολικών κτιρίων που γίνεται για πρώτη φορά και δείχνει την προτεραιότητα που έχει τεθεί.
  • Έχουμε ξεκινήσει ενέργειες για την ωρίμανση νέων μελετών ενεργειακής αναβάθμισης σε όλα τα σχολεία ανάλογα με τις ξεχωριστές ανάγκες του κάθε κτιρίου.
  • Έχουμε δεσμευτεί και δρομολογούμε την εισαγωγή εκμάθησης αγγλικών, μουσικοχορευτικού παιχνιδιού και ψυχολόγου στους παιδικούς μας σταθμούς.
  • Έχουμε ετοιμάσει περιοχή περιβαλλοντικής υποδοχής, ενημέρωσης και εκπαίδευσης όλων των μαθητών στους χώρους του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου και έχουμε ήδη θεσπίσει μηνιαία σύσκεψη με την εκπαιδευτική κοινότητα.

Το ξαναπρασίνισμα του Πεντελικού και η προστασία του μέσω της ολικής επανασύστασης της Πολιτικής Προστασίας μας, με χρήση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων, αλλά και με διαδημοτικές συνεργασίες, ώστε η Πεντέλη να πάψει να είναι το βουνό που καίγεται/απειλείται κάθε χρόνο, κυριαρχούν στις συνεχείς προσπάθειές μας για την οχύρωση των πόλεών μας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Πεντέλης αποτελεί πλέον έναν από τους 90 και πλέον δήμους του ‘Ελληνικού Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων’, καθώς εγκρίθηκε, ομόφωνα, από το Δημοτικό μας Συμβούλιο η συμμετοχή μας σε αυτό, για την ανάπτυξη και διασφάλιση ενός ισχυρού συστήματος πολιτικής προστασίας.

Πώς θα διαχειριστείτε το έλλειμμα που υπάρχει στα οικονομικά του Δήμου Πεντέλης;

N.K.: O προϋπολογισμός του 2024 που συντάξαμε με την ανάληψη των καθηκόντων μας και εγκρίθηκε στις 6/3/2024 από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση είναι ισοσκελισμένος και ως εκ τούτου δεν υφίσταται θέμα ελλείμματος. Αυτό που υπάρχει και αξίζει να σημειωθεί είναι ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή μας κληροδότησε δαπάνες ύψους 3,6 εκατ. που βαρύνουν τον δικό μας προϋπολογισμό και βεβαίως έχουμε βρει και ατιμολόγητες δαπάνες και αρρύθμιστα χρέη των σχολικών επιτροπών που ξεπερνούν μέχρι τώρα τα 100.000 ευρώ.

Εκτιμούμε ότι η διοίκηση πρέπει να έχει συνέχεια ότι δεν θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα έναντι κάθε προμηθευτή ή αναδόχου μας.

Χωρίς να αυξήσουμε δημοτικά τέλη και φόρους αλλά με τον εξορθολογισμό εσόδων και δαπανών παράλληλα και με το ανάλογο νοικοκύρεμα τους με κοινωνικό αντίκρισμα, κάνουμε ό,τι είναι δυνατό και ό,τι μας επιτρέπει η έλλειψη ρευστότητας που βρήκαμε.

Επίσης, έχουμε διασφαλίσει πλήρως τις λειτουργικές δαπάνες, ώστε οι παρεχόμενες υπηρεσίες μας να είναι ποιοτικές και αξιόπιστες με δικούς μας πόρους και χρήση αναδόχων με φειδώ. Παράλληλα, προχωρούμε τόσο στη διασφάλιση των απαιτήσεων μας όσο και στη βελτίωση του εισπρακτικού μας μηχανισμού προκειμένου η αυξητική τάση των τελευταίων χρόνων να σταματήσει και να εισρεύσουν ανείσπρακτα έσοδα πολλών ετών που ξεπερνούν τα 2,5 εκατ.
Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι το ειδικό τέλος 0,5% για αγορά γης για την ΔΚ Μελισσίων παραμένει ανέγγιχτο και φυσικά θα χρησιμοποιηθεί από την διοίκησή μας για αγορά γης για κοινόχρηστους χώρους και κοινωφελείς ανάγκες.

Τέλος, ο Δήμος μας μέχρι το καλοκαίρι θα δώσει στη δημοσιότητα το 5ετές Επιχειρησιακό Σχέδιο του 2024 – 2028 όπου το όραμά μας μέσα από συγκεκριμένα σχέδια δράσης επιδιώκουμε να γίνει πραγματικότητα και με βάση αυτό να κριθούμε από τους συμπολίτες μας.

Ποιες δράσεις θα αναλάβετε για την προστασία και την ανάδειξη του Πεντελικού Όρους;

N.K.: ‘Το Πεντελικό Όρος αποτελεί αδιαπραγμάτευτα τη σπουδαιότερη περιβαλλοντική παρακαταθήκη του Δήμου µας και του λεκανοπεδίου Αττικής, υπαγορεύοντας τη συνθήκη της προστασίας και ανάδειξής του µε όρους σεβασμού στο περιβάλλον και στην πολιτιστική σημασία του’.

Αυτό που αντικρίσαμε, όταν αναλάβαμε, θα το επαναλάβω, ήταν πέρα από κάθε γνώση που είχαμε για το χάος του Δήμου.

Όπως είπα και στο ΣΠΑΥ forum ως ομιλήτρια – τιμώντας τον Σύνδεσμο που αδιαμφισβήτητα κυριαρχεί επάξια και δείχνει τον δρόμο και σε άλλους συνδέσμους προστασίας, η θωράκιση του Πεντελικού όρους είναι άμεσα συνυφασμένη με τη δράση της πολιτικής προστασίας στο Δήµο Πεντέλης και αφορά στην αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων που προκαλεί ο ορεινός χαρακτήρας του Δήµου µας αλλά και την πρόληψη και άμεση παρέμβαση όσον αφορά στις πυρκαγιές. Τα σύγχρονα συστήματα που έχουμε πια στη διάθεσή μας παίζουν πρωταρχικό ρόλο στην επιτήρηση του βουνού: Ο Δήμος έχει ήδη εγκαταστήσει τηλεµατικό σύστημα επιτήρησης του ορεινού όγκου, το οποίο καλύπτει ένα μεγάλο κοµµάτι του, µέσω 9 ζεύγων καµερών πυρανίχνευσης που επιτηρούν ένα μεγάλο κοµµάτι του βουνού και µε την αρωγή drones, τα οποία διαχειρίζονται από ένα νέο ΚΕντρο ΕΠΙΧειρήσεων στη ΔΚ Πεντέλης.

Επιπλέον, πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα το Πεντελικό Όρος να αναδειχθεί ως ένας πολιτιστικός και αθλητικός πόρος, ένας τόπος όπου οι άνθρωποι να μαθαίνουν για την ιστορία και την κληρονομιά που μας χάρισε τόσο γενναιόδωρα, αλλά και να απολαμβάνουν το φυσικό κάλλος και να αθλούνται , χαλαρώνοντας µακριά από την φασαρία της πόλης.



Ροη Ειδήσεων