Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΕπικαιρότηταΦωτιά στην Ύδρα: Προσωρινά κρατούμενοι πλοίαρχος και υποπλοίαρχος του «Περσεφόνη» - Τα...

Φωτιά στην Ύδρα: Προσωρινά κρατούμενοι πλοίαρχος και υποπλοίαρχος του «Περσεφόνη» – Τα ερωτήματα και η ευθύνη των Αρχών για την παρέα από το Καζακστάν

Της Ελευθερίας Σπυράκη

Προσωρινά κρατούμενοι, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, κρίθηκαν τα ξημερώματα ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος της θαλαμηγού που είχαν συλληφθεί από κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μαζί με άλλα 11 μέλη του πληρώματος ως υπαίτιοι της πυρκαγιάς σε δασική έκταση, στην περιοχή Άγιος Νικόλαος, στο νησί της Ύδρας, το βράδυ   της Παρασκευής 21 Ιουνίου 2024.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους, σε 7 μέλη του πληρώματος επιβλήθηκε ποσό εγγυοδοσίας 10.000 ευρώ και στα άλλα τέσσερα 20.000 ευρώ.

Επιπλέον τα υπόλοιπα 11 μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού αφέθησαν ελεύθερα με εγγυοδοσία, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υπό τον όρο εμφάνισης κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

Η μαραθώνια απολογία

Επι δυο ώρες κατέθετε ο κυβερνήτης της θαλαμηγού ο οποίος ήταν και απο τους πρώτους που βρέθηκαν ενώπιον του ανακριτή.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πλοίαρχος

« Αρνούμαι κατηγορηματικά ότι έγινε χρήση φωτοβολίδων, πυροτεχνημάτων ή βεγγαλικών οποιασδήποτε μορφής και απο οποιονδήποτε βρισκόταν πάνω στο σκάφος. Δεν έγινε καμία γιορτή. Οι επιβάτες είχαν δειπνήσει νωρίτερα στο νησί, επέστρεψαν στο πλοίο. Όλοι βρίσκονταν πάνω στην θαλαμηγό. Κανένα απο τα σκάφη της θαλαμηγού δεν έφυγε να κατευθυνθεί προς την ακτή.»

Την ίδια ώρα, ο υποπλοίαρχος απολογήθηκε με υπόμνημα αρνούμενος και εκείνος όλες τις κατηγορίες.

Την ίδια υπερασπιστικη γραμμή κράτησαν και όσοι πέρασαν από το γραφείο του ανακριτή όλες αυτές τις ώρες σε μία διαδικασία μαραθώνια, με κάθε έναν απο τους συλληφθέντες να παραμένει στο γραφειο του ανακριτή πάνω απο 40 λεπτά.

Υπενθυμίζεται ότι σε βάρος των 13 μελών του πληρώματος  είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για εμπρησμό απο ενδεχόμενο δοκό που επιζητεί ποινή φυλάκισης έως  20 χρόνια.

Τα στοιχεία που οδήγησαν στην προφυλάκιση 

Δυο ήταν οι μαρτυρίες που έπαιξαν ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης, η μία αφορούσε  εκείνη καπετάνιου από παρακείμενο όρμο ο οποίος  φέρεται να είχε καταγγείλει ότι στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, ακούστηκαν θόρυβοι και είδε μια περίεργη λάμψη.

Η δεύτερη ενός ακόμη ατόμου που βρισκόταν στην περιοχή την επίμαχη νύχτα και όπως ανέφερε εξ αρχής άκουσε 15-20 κρότους.

Σύμφωνα  με πληροφορίες του Attica times κανείς από τους δυο μάρτυρες οι οποίοι βρέθηκαν και εκείνοι χθες ενώπιον του ανακριτή δεν ανέφεραν σε κανένα μέρος της κατάθεσης τους ότι είδαν πυροτεχνήματα.

Επίσης καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν στο Attica times ότι διαφωτιστικό ρόλο θα παίξει  το πόρισμα της Διεύθυνση Αντιμετώπιση εγκλημάτων εμπρησμού του Πυροσβεστικού σώματος το οποίο αναμένεται μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας .

Στο πλαίσιο της έρευνας πάρθηκε υλικό από τις κάμερες ασφαλειας του σκάφους. Ταυτόχρονα οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι έγινε λεπτομερής έλεγχος και στις αποδείξεις εξόδων για το ταξίδι της παρέας από το Καζακστάν ωστόσο πουθενά δεν αναφέρεται ότι έγινε αγορά πυροτεχνημάτων.

Αναζήτηση ευθυνών

Τα ερωτήματα ωστόσο παραμένουν για την μεταχείριση της παρέας από το Καζακστάν από τις Αρχές. Δικαστικές πηγές τονίζουν στο Attica times ότι ενώ η παρέα που ναύλωσε την θαλαμηγό για μία εβδομάδα θα μπορούσε να βοηθήσει περεταίρω στις έρευνες τελικά με μια προφορική κατάθεση, η πυροσβεστική όχι μόνο τους  άφησε να φύγουν απο το σκάφος αλλά και  από την Ελλάδα την ίδια ημέρα κιόλας.



Ροη Ειδήσεων