Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ταξιδεύει στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει σήμερα και αύριο στη Σύνοδο Κορυφής.
Κύριο θέμα της Συνόδου είναι η επισημοποίηση των ονομάτων για τις κορυφαίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης: την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την θέση του Ύπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική.
Σε τηλεδιάσκεψη την περασμένη Τρίτη μεταξύ των έξι διαπραγματευτών (Μητσοτάκης, Τουσκ, Σολτς, Σάντσεθ, Μακρόν, Ρούτε) των τριών πολιτικών ομάδων με πλειοψηφία (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι), υπήρξε συμφωνία να στηριχθούν οι Αντόνιο Κόστα για την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Κάγια Κάλας για την θέση της Ύπατης Εκπροσώπου της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, έχει ενημερωθεί για αυτή την κοινή πρόταση ενόψει της σημερινής συνεδρίασης των ηγετών της Ε.Ε., η οποία στοχεύει σε αποφάσεις που δεν επιτεύχθηκαν στην προηγούμενη άτυπη συνεδρίαση στις 17 Ιουνίου.
Η Σύνοδος ξεκινά στις 3 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) με θέμα την Ουκρανία, παρουσία του Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Θα συζητηθεί η τρέχουσα κατάσταση και οι επιτυχίες από την τελευταία συνάντηση. Αναμένεται να υπογραφεί συμφωνία ασφαλείας μεταξύ της Ε.Ε. και του Κιέβου, περιλαμβάνοντας δεσμεύσεις για την ασφάλεια, την άμυνα, την ενταξιακή διαδικασία, την οικονομική υποστήριξη και την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ζητήσει εντατικοποίηση της στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία με αντιαεροπορικά συστήματα, πυρομαχικά και πυραύλους για την προστασία του πληθυσμού και των ενεργειακών υποδομών. Επίσης, η Ε.Ε. είναι έτοιμη να αυξήσει την ικανότητα της Αποστολής Στρατιωτικής Βοήθειας για την Ουκρανία (EUMAM Ukraine).
Μετά τη συμφωνία για τη χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά από την Επιτροπή, τον Ύπατο Εκπρόσωπο και το Συμβούλιο της Ε.Ε. να συνεχίσουν τις εργασίες για παροχή πρόσθετης χρηματοδότησης στην Ουκρανία μέχρι το τέλος του έτους με τη μορφή δανείων, στόχος που είναι να συγκεντρωθούν 50 δισεκ. ευρώ για στρατιωτικές ανάγκες και ανασυγκρότηση.
Στη Μέση Ανατολή, η Ε.Ε. θα ζητήσει πλήρη εφαρμογή της πρότασης των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός, όπως ορίζεται στο Ψήφισμα 2735 του ΟΗΕ και τις διαταγές του Διεθνούς Δικαστηρίου. Θα επαναλάβει την έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, απελευθέρωση ομήρων και αύξηση ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και δέσμευση για ειρήνη στη βάση της λύσης των δύο κρατών. Οι ηγέτες θα καλέσουν το Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα και θα ζητήσουν αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές στην αυξανόμενη ένταση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ.
Στον τομέα της ασφάλειας και άμυνας, το σχέδιο συμπερασμάτων αναφέρει ότι η Ε.Ε. πρέπει να μειώσει τη στρατηγική εξάρτησή της, να αυξήσει την αμυντική ετοιμότητα και τις δυνατότητές της και να ενισχύσει την αμυντική της τεχνολογική και βιομηχανική βάση. Οι ηγέτες θα συζητήσουν τη χρηματοδότηση για την ευρωπαϊκή άμυνα και η Επιτροπή, μαζί με τον Ύπατο Εκπρόσωπο, θα παρουσιάσουν τις επιλογές χρηματοδότησης για την ενίσχυση της αμυντικής τεχνολογικής και βιομηχανικής βάσης.
Τέλος, οι ηγέτες θα συζητήσουν το μεταναστευτικό ζήτημα. Η Πρόεδρος της Επιτροπής απέστειλε νέα επιστολή για τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή μετανάστευση και την πολιτική ασύλου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για καινοτόμες λύσεις και καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.