Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΑσφάλειαΜεταναστευτικό: Αυξημένες οι προσφυγικές ροές– Πιέζονται πάλι Εβρος και νησιά

Μεταναστευτικό: Αυξημένες οι προσφυγικές ροές– Πιέζονται πάλι Εβρος και νησιά

Της Ελευθερίας Σπυράκη

Η αυστηρή αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και των δουλεμπόρων αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, πριν από λίγες ημέρες .

Ο αριθμός των μεταναστευτικών ροών ωστόσο σε Έβρο και νησιά συνεχίζει να προβληματίζει.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπ. Μετανάστευσης το πρώτο τετράμηνο του 2019  είχαν φτάσει στην Ελλάδα περίπου 11.000 μετανάστες. Το  ίδιο χρονικό διάστημα το 2020 παρατηρείται μείωση φτάνοντας στη χώρα 9.000. Το 2021 έφτασαν περίπου 2.000 και 3.500 το 2022. Πέρυσι, το πρώτο τετράμηνο εισήλθαν 4.660 μετανάστες. Όμως το 2024 από τις αρχές το ίδιο χρονικό διάστημα  οι αφίξεις μεταναστών έφτασαν τις 11.835.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος Συνοριοφυλάκων Έβρου, Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς στο “Attica Times” “οι ροές  δεν έχουν σταματήσει ούτε πρόκειται να σταματήσουν στον Έβρο. Οι διακινητές είναι εγκληματίες προσπαθούν με οποιονδήποτε τρόπο να ξεγελάσουν όλους αυτούς ανθρώπους, τα περιστατικά είναι πάρα πολλά.”

Για νησιά όπως η Κρήτη ο φετινός χειμώνας ήταν δύσκολος μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπήρχε διαθέσιμος χώρος να φιλοξενηθούν όλοι οι μετανάστες βρίσκοντας  προσωρινό καταφύγιο σε εξωτερικούς χώρους του λιμεναρχείου Χανίων όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες.

Όπως αναφέρει η δήμαρχος Γαύδου, Λίλιαν Στεφανάκη «Η Γαύδος πιέστηκε το χειμώνα πάρα πολύ, το χειμώνα μας προβλημάτισε πολύ το φαινόμενο. Μέχρι τον προηγούμενο Οκτώβρη είχαμε σχεδόν μηδέν ροές και τον Οκτώβρη ξεκίνησα να φτάνουν καραβιές συνεχόμενες. Τώρα όμως γίνεται μία διαχείριση των περιστατικών.»

Σημαντική αύξηση των αφίξεων σε Έβρο και νησιά παρατηρείται και  τους  μήνες Μάιο μέχρι και τα μέσα Ιουνίου δεδομένου ότι το 2023 είχαν φτάσει στην χώρα 1.592 μετανάστες, ενώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα φέτος έφτασαν 5000 .

Τα ήρεμα νερά μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας και η συνάντηση στη Χίο

Πάντως οι σχέσεις ελληνικού και τουρκικού λιμενικού παραμένουν ικανοποιητικές, μάλιστα τον περασμένο Ιανουάριο στο πλαίσιο συνάντησης   του υπουργού Ναυτιλίας Χρήστου Στυλιανίδη, ο οποίος συνοδευόταν από τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, με τον Τούρκο ομόλογό του στην Άγκυρα, συμφωνήθηκε να υπάρχει εκ νέου ενεργοποίηση του διαύλου επικοινωνίας μεταξύ της ελληνικής και τουρκικής ακτοφυλακής με κύριο σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών.

Ωστόσο εκκρεμεί η συνάντηση μεταξύ των περιφερειακών διοικητών και λιμεναρχών της ελληνικής και τουρκικής ακτοφυλακής, η οποία αναμένεται στην Χίο. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, γίνεται προσπάθεια να πραγματοποιηθεί η συνάντηση μέσα στον Ιούλιο.

 



Ροη Ειδήσεων