Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΠολιτικήΝικόλας Φαραντούρης στους Attica Times: «Θέλω να είμαι η δυνατή φωνή σας...

Νικόλας Φαραντούρης στους Attica Times: «Θέλω να είμαι η δυνατή φωνή σας στην Ευρώπη»

Ο Νικόλας Φαραντούρης, Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου και Δικαίου Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Σύμβουλος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Προέδρου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη συνέντευξη που παραχώρησε στους atticatimes.gr και την Οικονομική Αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη μιλά μεταξύ άλλων για τους λόγους που τον ώθησαν να θέσει υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές.

Έχει οργανώσει και διευθύνει το πρώτο διεπιστημονικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Ελλάδα για τη Στρατηγική, Δίκαιο & Οικονομικά της Ενέργειας, στο Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών σπουδών του ΠΑΠΕΙ. Έχοντας γνώση του ενεργειακού τομέα, εκφράζει την πρόθεσή του να αξιοποιήσει την εμπειρία του για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής πολιτικής. «Το 2019 εκπροσωπώντας τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου, και συγκεκριμένα της ΔΕΠΑ εναντίον της αντίστοιχης τουρκικής εταιρείας πετύχαμε να καταβάλει αποζημίωση πάνω από 200 εκατομμυρίων ευρώ ενώ ταυτόχρονα πετύχαμε και μείωση της τιμής του αερίου στην ελληνική αγορά. Θέλω να πετύχω αντίστοιχες νίκες για τον ελληνικό λαό και στην Ευρωβουλή».

Τι σας οδήγησε να είστε υποψήφιος στις ευρωεκλογές και γιατί κάποιος να ψηφίσει εσάς;

Ν.Φ.: Θέλω να είμαι η δυνατή φωνή σας στην Ευρώπη. Να παλέψω για περισσότερα χρήματα και δουλειές, για μεγαλύτερη ανάπτυξη και ευημερία. Πιστεύω ότι η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει και να πετύχει περισσότερα, πολύ περισσότερα στην Ευρώπη. Από τα φοιτητικά μου χρόνια στη Νομική της Αθήνας είχα την ευκαιρία να εκπροσωπώ την Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο και να διεκδικώ. Στη συνέχεια το έκανα ως δικηγόρος και από διάφορες θέσεις ευθύνης.

Το έχω κάνει στις δικαστικές αίθουσες και σε διεθνή δικαστήρια. Η πιο ικανοποιητική στιγμή ήταν το 2019 που εκπροσωπώντας τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου, και συγκεκριμένα της ΔΕΠΑ εναντίον της αντίστοιχης τουρκικής εταιρείας πετύχαμε να καταβάλει αποζημίωση πάνω από 200 εκατομμυρίων ευρώ ενώ ταυτόχρονα πετύχαμε και μείωση της τιμής του αερίου στην ελληνική αγορά. Θέλω να πετύχω αντίστοιχες νίκες για τον ελληνικό λαό και στην Ευρωβουλή.

Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες σας αν μπείτε στην Ευρωβουλή;

Ν.Φ.: Περισσότεροι πόροι που θα πιάνουν καλύτερα τόπο στην πατρίδα μου. Το βασικό μου μέλημα είναι η Ελλάδα να είναι πρώτη και όχι τελευταία σε μια Ευρώπη δημοκρατική και δίκαιη, που οργανώνει την πράσινη μετάβαση προς όφελος των πολλών και όχι των λίγων. Ήδη εργάζομαι για το δημογραφικό, την περιφερειακή σύγκλιση και συνοχή, την ενεργειακή ασφάλεια και το ενεργειακό κόστος, την κλιματική κρίση, την ακρίβεια και τις πολιτικές για τη νεολαία και τη νεανική απασχόληση. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα στους μισούς δείκτες που μετράμε την ποιότητα της ζωής των πολιτών βρίσκεται δεύτερη από το τέλος, στους άλλους μισούς δείκτες η Ελλάδα δεν στέλνει καν στοιχεία. Αυτή η εικόνα με πληγώνει, θέλουμε την Ελλάδα να συγκλίνει με τα καλύτερα ευρωπαϊκά παραδείγματα και όχι να είναι ουραγός σε όλους τους τομείς. Για να συμβεί αυτό χρειαζόμαστε τομές στην ακρίβεια, την φορολογία και την δικαιοσύνη.

Πώς μπορεί η Ε.Ε να αντιμετωπίσει την πρόκληση της διαμόρφωσης μιας ενιαίας ενεργειακής πολιτικής, δεδομένου των διαφορετικών προτεραιοτήτων που έχει κάθε κράτος-μέλος;

Ν.Φ.: Με κατάλληλη νομοθεσία (την οποία ψηφίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) που θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες των Κρατών Μελών. Σε όλους τους τομείς οι οποίοι εμπίπτουν στην δικαιοδοσία της ΕΕ και καλείται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να νομοθετήσει και να ρυθμίσει υπάρχει η πρόκληση των διαφορετικών προτεραιοτήτων που έχει κάθε κράτος-μέλος, και αυτό αναγκαστικά καλύπτει μεγάλο τμήμα της κοινοβουλευτικής συζήτησης.

Το βασικό ζητούμενο για την χώρα μας είναι η βελτίωση της διασύνδεσης της με τις γειτονικές χώρες αλλά και η χρηματοδότηση μικρών έργων ανανεώσιμων πηγών μέσα από ενεργειακές κοινότητες, εξάλλου τα όρια των φαραωνικών επενδύσεων στον κλάδο της ενέργειας έχουν ήδη δείξει τα όρια τους. Και οι δυο αυτοί άξονες είναι εφικτό να αποτελέσουν τμήμα του κορμού της κοινής πολιτικής για την Ενέργεια. Είναι εντελώς εφικτό κατά την εκτίμηση μου να πετύχουμε στην Ευρώπη για την Ελλάδα ιδιαιτέρως ευνοϊκές προβλέψεις. Αρκεί φυσικά οι Έλληνες ευρωβουλευτές να ξέρουν και να μπορούν να διεκδικήσουν λύσεις για τα προβλήματα που ταλανίζουν τους πολίτες.

Πώς βλέπετε το γεγονός ότι παρά τη σημασία των ευρωεκλογών για το μέλλον της Ευρώπης, τα πολιτικά κόμματα συζητούν κυρίως θέματα που αφορούν την εγχώρια επικαιρότητα, βάζοντας σε δεύτερο πλάνο την συζήτηση για την Ευρώπη;

Ν.Φ.: Δεν συμφωνώ. Εμείς σε όλες τις προτάσεις μας έχουμε και την ευρωπαϊκή διάσταση. Η ΕΕ δεν είπε πρόσφατα ότι οι κυβερνήσεις μπορούν να μειώσουν τον ΦΠΑ περαιτέρω και αγαθά και υπηρεσίες κι εδώ στην Ελλάδα η Κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα;

Οι ευρωπαϊκές εκλογές έχουν έναν βαθμό πολιτικής αυτοτέλειας αλλά ποτέ δεν επισυμβαίνουν σε πολιτικό κενό. Οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν τους εκπροσώπους τους για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά ταυτόχρονα στέλνουν και μηνύματα στα πολιτικά κόμματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλά κάνει και αναδεικνύει την προγραμματική του ατζέντα για τα κρίσιμα θέματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες που ασφαλώς έχουν και μία βασική ευρωπαϊκή διάσταση. Για εμάς αυτές οι εκλογές εκτός από εκλογή εθνικών αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες είναι και μια ευκαιρία να επικοινωνήσουμε στους πολίτες το μοντέλο εναλλακτικής διακυβέρνησης που πιστεύουμε ότι έχει ανάγκη η χώρα μας στην Ενωμένη Ευρώπη. Κι επίσης να αναδείξουμε τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε άλλες χώρες της Ευρώπης π.χ. για την ακρίβεια, τις εργασιακές σχέσεις, το ενεργειακό κόστος, τη φορολογία και τα οποία αρνείται να συζητήσει η Κυβέρνηση.



Ροη Ειδήσεων