Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΠολιτικήΝιόβη Παναγιώτα Χριστοπούλου,Υποψήφια Ευρωβουλευτής ΝΔ: «Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη για να επιλύσουμε τα...

Νιόβη Παναγιώτα Χριστοπούλου,Υποψήφια Ευρωβουλευτής ΝΔ: «Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη για να επιλύσουμε τα δύσκολα προβλήματα»

H Νιόβη Παναγιώτα Χριστοπούλου, Υποψήφια Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην συνέντευξη που παραχώρησε στην Οικονομική Αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη στους Atticatimes.gr μιλά μεταξύ άλλων για τους λόγους που την ώθησαν να είναι υποψήφια καθώς και για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ε.Ε.

«Αυτή τη στιγμή, η Ευρώπη βρίσκεται πίσω από τον ανταγωνισμό στη βιομηχανία και στην παραγωγή τεχνολογίας, ενώ έχει χάσει έδαφος και όσον αφορά τη γεωπολιτική της ισχύ. Για να μπορέσει να κλείσει το χάσμα, θα πρέπει να αλλάξει».

Ποιοι λόγοι σας ώθησαν να θέσετε υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές και γιατί κάποιος να σας ψηφίσει;

Ν.Χ.: Θέλω με τη συμμετοχή μου να βοηθήσω την προσπάθεια που κάνει η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, για να προωθήσει αλλαγές και μεταρρυθμίσεις με στόχο να διασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για την πατρίδα μας.

Είμαι δικηγόρος Νέας Υόρκης, Ουάσιγκτον και Αθηνών, ζω και εργάζομαι εδώ και 25 χρόνια στη Νέα Υόρκη. Έχω εργαστεί σε μεγάλες δικηγορικές εταιρείες με αντικείμενο συγχωνεύσεις και εξαγορές, έχω προσφέρει τις υπηρεσίες μου σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, μεταξύ των οποίων και η Amazon, στην οποία ανέλαβα υπεύθυνο ρόλο στον τομέα των χρηματοοικονομικών προϊόντων. Είμαι μητέρα δύο αγοριών, 7 και 11 ετών, που μεγαλώνουμε μαζί με τον σύζυγό μου στη Νέα Υόρκη, καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια για να διατηρήσουν την Ελληνική γλώσσα και κουλτούρα! Μεγάλωσα στην Αθήνα και το Μαρούσι, κατάγομαι από την Γορτυνία Αρκαδίας και την ορεινή Αχαια (χωριό Νάσια) και παραθερίζω με την οικογένεια μου στην Ανατολική Αττική.

Νιώθω μεγάλη υπερηφάνεια γιατί η Ελλάδα, μια χώρα που πριν μερικά χρόνια ήταν υπό χρεωκοπία, σήμερα θεωρείται ως χώρα σε άνοδο και συγκεντρώνει υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον. Αυτή την πορεία, μπορώ – και αισθάνομαι την ανάγκη – να στηρίξω, αξιοποιώντας την εξειδικευμένη γνώση και την εμπειρία, που έχω αποκτήσει από την πολυετή σταδιοδρομία μου στις ΗΠΑ.

Ζητώ την ψήφο των συμπολιτών μου, για να δυναμώσω τη φωνή της Ελλάδας και της ελληνικής ομογένειας στο Ευρωκοινοβούλιο. Ελπίζω στη στήριξη όσων αναζητούν εκπροσώπους με γνώση και επάρκεια, για να εκπροσωπήσουν αποτελεσματικά τα εθνικά συμφέροντα στα κέντα λήψης των ευρωπαϊκών αποφάσεων.

Ποιο ρόλο πιστεύετε ότι μπορεί να διαδραματίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην προώθηση της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών εταιρειών;

Ν.Χ.: Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα είναι αναβαθμισμένος την επόμενη περίοδο. Με τις αποφάσεις του, θα διαμορφώνει το κλίμα και τους συσχετισμούς δυνάμεων, στην προσπάθεια να προωθήσουμε αλλαγές που θα κάνουν την ευρωπαϊκή οικονομία πιο ανταγωνιστική. Θα δημιουργήσουν ένα δυναμικό περιβάλλον για τη επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και την ανάπτυξη.

Αυτή τη στιγμή, η Ευρώπη βρίσκεται πίσω από τον ανταγωνισμό στη βιομηχανία και στην παραγωγή τεχνολογίας, ενώ έχει χάσει έδαφος και όσον αφορά τη γεωπολιτική της ισχύ.
Για να μπορέσει να κλείσει το χάσμα, θα πρέπει να αλλάξει. Διαφορετικά, η ανάπτυξη και το κοινωνικό μοντέλο που έχει χτίσει μέχρι σήμερα θα κινδυνεύσει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ζωές μας. Για να αλλάξει όμως η Ευρώπη χρειάζεται να ενισχυθούν οι υπεύθυνες μεταρρυθμιστικές πολιτικές δυνάμεις και όχι οι δυνάμεις του λαϊκισμού και της οπισθοδρόμησης.

Ποιες προτάσεις έχετε για τη βελτίωση της ψηφιακής ασφάλειας και της προστασίας των δεδομένων των πολιτών στην Ευρώπη;

Ν.Χ.: Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. εδώ και αρκετούς μήνες πραγματοποιούν αλλεπάλληλες συναντήσεις με στελέχη εταιρειών τεχνολογίας, προκειμένου να καταλήξουν σε μια κοινή γραμμή σε αυτά τα θέματα.

Από την μία έχουμε την αντίληψη των ΗΠΑ, που θέλει η αγορά να αυτορυθμιστεί και από την άλλη έχουμε την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, που προτάσσει τη θέσπιση κανόνων ασφαλείας, στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Πράξης για την Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ. Από τη μία έχουμε την αγωνία των επιχειρήσεων τεχνολογίας, που θέλουν να μην βρεθούν πίσω σε σχέση με τις αντίστοιχες εταιρείες από την Κίνα και από την άλλη έχουμε τις δικαιολογημένες ανησυχίες των πολιτών σε θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων. Σε αυτές τις κρίσιμες συζητήσεις για την εύρεση μιας κοινής γραμμής θεωρώ ότι μπορώ να προσφέρω, έχοντας τη διατλαντική εμπειρία και την ευρύτερη θεώρηση, για το πως σκέφτονται και οι δύο πλευρές.

Πώς βλέπετε τις οικονομικές σχέσεις Ε.Ε – ΗΠΑ μετά τις ευρωεκλογές και τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση που εκλεγεί ο Τραμπ;

Ν.Χ.: Είτε εκλεγεί ο Τραμπ, είτε εκλεγεί ο Μπάιντεν, η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει ενιαία φωνή και να προωθήσει μεγάλες αλλαγές, αν θέλει να υπερασπιστεί τον τρόπο ζωής της και να ενισχύσει την γεωπολιτική της ισχύ.

Η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να χτίσει ξανά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να εγγυηθεί ένα καλύτερο επίπεδο ζωής για τους πολίτες.

Χρειάζεται να αξιοποιήσει το μέγεθος της ευρωπαϊκής αγοράς, για να δημιουργήσουμε οικονομίες κλίμακας και να ανταποκριθούμε στον εντεινόμενο ανταγωνισμό από τρίτες χώρες. Χρειάζεται μεγαλύτερη συνένωση δυνάμεων στο τραπεζικό, τηλεπικοινωνιακό, ενεργειακό και τεχνολογικό κλάδο. Χρειάζεται περισσότερες επενδύσεις σε ευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας και διασύνδεσης με άλλους ηπείρους για φθηνότερη και καθαρότερη ενέργεια. Χρειάζεται περισσότερες κοινές δράσεις για να διασφαλίσει πρόσβαση σε κρίσιμες πρώτες ύλες και σε ομαλές ροές στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Χρειάζεται να δημιουργήσει ένα περισσότερο αξιοκρατικό περιβάλλον για τους νέους ανθρώπους και τις νέες επιχειρηματικές προσπάθειες. Χρειάζεται να διαμορφώσει ικανές δομές εκπαίδευσης και κατάρτισης για να μην μείνουν πολίτες στο περιθώριο της αγοράς εργασίας.

Σε όλα αυτά τα θέματα, οι αποφάσεις που θα πάρει η Ευρώπη, η νομοθεσία που θα προωθήσει και οι πόροι που θα διαθέσει, θα καθορίσουν το μέλλον μας.
Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει τώρα.

Το διακύβευμα είναι ξεκάθαρο: Θα δώσουμε δύναμη στις υπεύθυνες μεταρρυθμιστικές πολιτικές δυνάμεις, που πιστεύουν ότι χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη για να επιλύσουμε τα δύσκολα προβλήματα της ασφάλειας, της μετανάστευσης, της τεχνολογικής επανάστασης και της ακρίβειας; ή θα επιτρέψουμε να επικρατήσουν ακραίες ανεύθυνες και οπισθοδρομικές φωνές;

Θα ενδυναμώσουμε την παρουσία της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, στη νέα ηγεσία της Ευρώπης: με εκπροσώπους που έχουν την γνώση, την επαγγελματική εμπειρία, ώστε να μην είναι απλοί παρατηρητές, αλλά να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση των πολιτικών και να προωθούν αποτελεσματικά τα εθνικά συμφέροντα;



Ροη Ειδήσεων