Η Ελευθερία (Ρίτα) Μωραϊτάκη – Πικρού Πρόεδρος & ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία (ΕΚΑΠΤΥ) και Εντεταλμένη Σύμβουλος Πάρκων-Αλσών & Υγείας των ζώων της Περιφέρειας Αττικής στη συνέντευξη που παραχώρησε στους atticatimes.gr και την Οικονομική Αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη μιλά μεταξύ άλλων για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Περιφέρεια στην προστασία των ζώων. «Στόχος μου είναι να πάμε σε όλα τα σχολεία της Περιφέρειας. Η εκπαίδευση των πολιτών ξεκινά από το σχολείο. Ήδη έχουμε αρχίσει. Και εδώ θέλω να επισημάνω κάποια θέματα. Κατ’ αρχάς για την οργανωμένη πολιτεία είναι κομβικής σημασίας να γνωρίζει τον αριθμό του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων».
Διοργανώσατε πρόσφατα με αφορμή τις ευρωεκλογές μια εξαιρετική εκδήλωση για την σημασία της Ευρώπης, με την υποστήριξη του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και της Περιφέρειας Αττικής. Τι σας οδήγησε να διοργανώσετε αυτήν την εκδήλωση και ποιο ήταν το κύριο μήνυμα που θέλατε να μεταφέρετε στο κοινό;
«Είναι σαφές ότι για την Ελλάδα οι εκλογές αυτές είναι δύο φορές πιο σημαντικές και παρά τα προβλήματα που έχουν οι συμπολίτες μας στην καθημερινότητά τους, ήρθε η ώρα να δούμε πολύ σοβαρά τις εκλογές. Τι σημαίνει αυτό; Η εκπροσώπησή της χώρας μας στην Ευρώπη θα πρέπει να αναβαθμιστεί και αυτό το σχήμα έχει δύο πυλώνες.
Πρώτον οι επιλογές των κομμάτων για την στελέχωση των ψηφοδελτίων και οι επιλογές των πολιτών στην κάλπη. Είναι σημαντικό στην επόμενη Ευρωβουλή να έχει η χώρα μας άξιες προσωπικότητες, που θα δημιουργήσουν αυτές τις απαραίτητες διασυνδέσεις στην Ευρωπαϊκή γραφειοκρατία προς όφελος της χώρας και όχι για το προσωπικό όφελος. Ικανούς, Άξιους, με ενσυναίσθηση, με αγάπη για την πρόοδο και την Ελλάδα μας. Την Ελλάδα μας σε μια Ευρώπη Δημοκρατίας και εγγύηση για ασφάλεια, δημοκρατία και ευημερία . Για μια Ευρώπη προσεγγίσιμη και κατανοητή από όλους τους πολίτες της , και με πόρτες ανοιχτές για όλους.
Δεύτερον, την στιγμή που η Ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, σε σχέση με τους μεγάλους παίκτες, την Κίνα, τις ΗΠΑ, είναι προαπαιτούμενο για να έχουμε ανάπτυξη και συνεπώς περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, η Ελλάδα θα πρέπει όπως κάνει να κάνει ξεκάθαρη την ακρίβεια και την ανάγκη ανάπτυξη θέσεων εργασίας.
Οι προκλήσεις στον πρωτογενή τομέα, αλλά και στις νέες τεχνολογίας της τεχνητής νοημοσύνης είναι εξίσου μεγάλες και σημαντικές γιατί από τη μία έχει να κάνει με τις παραδόσεις της ευρωπαϊκής γεωργίας και αγροτικής δραστηριότητας και από την άλλη έχει να κάνει με την προσαρμοστικότητα στη νέα εποχή.
Και όλα αυτά χωρίς εμείς οι Έλληνες να χάνουμε την ταυτότητά μας, με όπλο την αγάπη και τις Ελληνικές αξίες και τον πολιτισμό μας, με νέα εργαλεία σημαντικά, όπως η επιστολική ψήφος μπορούμε να βοηθήσουμε την πατρίδα μας, μπορούμε να βοηθήσουμε την Ευρώπη, να επενδύσουμε σε αυτήν και να δούμε την επένδυσή μας να αποδίδει».
Η μετατροπή του Εθνικού Κέντρου Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία (ΕΚΑΠΤΥ) από μη οικονομικά βιώσιμο σε οικονομικά βιώσιμο, αποτελεί ένα εντυπωσιακό παράδειγμα επιτυχημένης διαχείρισης. Πόσο εύκολη ή δύσκολη ήταν αυτή η προσπάθεια και ποιο είναι το μέλλον που οραματίζεστε για το ΕΚΑΠΤΥ;
«Δουλέψαμε νυχθημερόν για όλα αυτά και εδώ θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου στο ΕΚΑΠΤΥ, γιατί όπως έχει πει πολλές φορές σημασία έχει η ομάδα και μέσα από την ομάδα βοηθούμε το συνάνθρωπο και όλοι μαζί οδηγούμε στην πρόοδο τον κάθε φορέα . Η αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΕΚΑΠΤΥ ως κέντρο αξιολόγησης είναι αυτονόητο καθήκον μας. Όμως, δεν στεκόμαστε μόνο σε αυτό. Πρόσφατα διοργανώσαμε μία ημερίδα με τίτλο:
Υ Γ Ε Ι Α 5.0: Τεχνολογικές, κοινωνικές και οικονομικές επιδράσεις της ψηφιακής τεχνολογίας στην υγεία», σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ, το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Η δημόσια ευρωπαϊκή συζήτηση έχει ως βάση τα Εθνικά Συστήματα Υγείας, το πώς θα μπορούν να αντιμετωπίσουν την ψηφιοποίηση, από την εκπαίδευση, μέσω των οικονομικών και κανονιστικών συνθηκών, έως την εφαρμογή συστημάτων παρακολούθησης για την παρακολούθηση του ψηφιακού αντίκτυπού στην απόδοση του κάθε συστήματος υγείας. Συνεπώς με πρωτοπόρες ιδέες και καινοτόμες δράσεις και συνεργασίες, το ΕΚΑΠΤΥ είναι εδώ για να υποστηρίξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας με κεντρικό στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας για τους Έλληνες πολίτες. Το σημαντικό είναι η κοινοποίηση μας με τον νέο κανονισμό MDR και στο πλαίσιο αυτό κατάλαβα πόσο σημαντικό είναι το όραμα της Ευρώπης . Συνεργασία όλων των χωρών μελών για το άριστο αποτέλεσμα για τον πολίτη . Ένας ισχυρός ελληνικός φορέας, όπως το ΕΚΑΠΤΥ, που έχει τη δυνατότητα να πιστοποιεί σύμφωνα με τον MDR, όχι μόνο διασφαλίζει την ποιότητα και την ασφάλεια των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, αλλά και ενισχύει την αξιοπιστία της χώρας μας στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά».
Ως Σύμβουλος Πάρκων-Αλσών & Υγείας των Ζώων, πώς μπορούν να ληφθούν δράσεις που θα προάγουν την ισορροπία μεταξύ της αστικής ζωής και της προστασία του φυσικού περιβάλλοντος;
«Ήδη έχουμε ξεκινήσει. Θυμίζω την πρώτη εκδήλωση με θέμα τα ζώα συντροφιάς, που είχε τίτλο «κάθε ζώο δικαιούται μία ευκαιρία». Εκεί είχα πει ότι στόχος είναι να εκπαιδευτούν οι πολίτες, ειδικά οι νέοι, στα πολύ σημαντικά θέματα που αφορούν την προστασία των ζώων της συντροφιάς, το νομικό πλαίσιο της χώρας, τα αδέσποτα και τον εθελοντισμό και φυσικά την προστασία του περιβάλλοντος των Πάρκων και των Αλσών στην Αττική για να μην ξεχνούμε και το θεσμικό μου ρόλο. Και εδώ η Ευρώπη έχει παίξει τεράστιο ρόλο για την σημασία των θεμάτων των Ζώων σε διάφορες πολιτικές και νομοθεσίες. Η Ευρώπη έχει θεσπίσει νομοθεσία που αφορά την ευημερία των ζώων, και την προώθηση μιας πιο αειφόρου σχέσης μεταξύ τους και του περιβάλλοντος. Η Ευρώπη έχει αποδειχθεί πρωτοπόρος στην προαγωγή μιας πιο βιώσιμης σχέσης με τον κόσμο των ζώων. Για μένα, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση είναι πολύ σημαντική. Με την σωστή εξοικονόμηση πόρων θα πρέπει να διατηρούμε και τα φυσικά μας οικοσυστήματα. Αναγκαίο είναι να προωθούμε την πράσινη οικονομία , την ανακύκλωση και να αγαπάμε προσέχοντας συνεχώς τα Πάρκα και τα Άλση μας».
Για πρώτη φορά βλέπουμε στην Περιφέρεια Αττικής εντεταλμένο σύμβουλο υγείας των ζώων. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας σε αυτόν τον τομέα;
«Στόχος μου είναι να πάμε σε όλα τα σχολεία της Περιφέρειας. Η εκπαίδευση των πολιτών ξεκινά από το σχολείο. Ήδη έχουμε αρχίσει. Και εδώ θέλω να επισημάνω κάποια θέματα. Κατ’ αρχάς για την οργανωμένη πολιτεία είναι κομβικής σημασίας να γνωρίζει τον αριθμό του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων. Γι’ αυτό χρειάζονται εγγραφές και ταυτοποιήσεις των ζώων, έλεγχος στους εκτροφείς, έλεγχος στις μετακινήσεις των ζώων, έλεγχος στα καταφύγια αδέσποτων ζώων.
Για την ευζωία των αδέσποτων είναι σημαντικό ότι έχουν αυστηροποιηθεί οι ποινές, ποινικές και διοικητικές για την κακοποίηση, την κακομεταχείριση ή και θανάτωση ζώου. Όμως, χρειάζεται πάνω απ’ όλα η ανθρωπιά. Να επιστρέψουμε στις ηθικές μας αξίες. Να υιοθετήσουμε ένα αδέσποτο. Να νοιαζόμαστε για το περιβάλλον, να νοιαζόμαστε για τα πάρκα μας, που είναι ανάσες ζωής στην Αττικής. Και όταν νοιαζόμαστε γι’ αυτά, θα νοιαστούμε περισσότερο για το συνάνθρωπό μας. Και θα μπορέσουμε να ξαναφτιάξουμε τις κοινωνίες μας. Η ευθύνη όλων μας, και πρωτίστως η προσωπική μου γιατί όλα ξεκινάνε από την ατομική ευθύνη και τι μπορεί να κάνει ο καθένας κάτω από το όραμα ενός μεγάλου ηγέτη , όπως ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, είναι μεγάλη».