Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024


ΑρχικήTop ΕπικαιρότηταΣοκάρουν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας - Θύματα κακοποίησης μιλούν στο Attica Times

Σοκάρουν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας – Θύματα κακοποίησης μιλούν στο Attica Times

Της Ελευθερίας Σπυράκη

Ολοένα και αυξάνονται τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας με το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης σχεδόν καθημερινά να δέχεται εκατοντάδες κλήσεις, μόνο την Πέμπτη 27/6 σημειώθηκαν 102 επεισόδια. Οι Αρχές προχώρησαν σε 86 συλλήψεις για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στο πλαίσιο του αυτοφώρου, ενώ συνολικά 35 γυναίκες ζήτησαν την εγκατάσταση της εφαρμογής του panic button.

Τόσο ο ξυλοδαρμός νεαρής δημοσιογράφου της ΕΡΤ από τον σύντροφο της όσο και η περίπτωση της 40χρονης στο Κερατσίνι αποδεικνύουν ότι τα κρούσματα βίας είναι καθημερινά και δημιουργούν προβληματισμό.

«Πάλεψα επί 10 λεπτά να μην πάει το μαχαίρι στην καρδιά και πήγε στο γοφό είχα αιμορραγία μεγάλη».

Η Ευαγγελία ζούσε την απόλυτη φρίκη από 19 χρονών ,τότε που γνώρισε τον σύντροφο της και μετέπειτα σύζυγο της. Μιλώντας στο Attica times αναφέρει ότι υπέμενε τα βασανιστήρια, γιατί ήταν έγκυος και ότι από ένα σημείο και μετά η δομή κακοποιημένων γυναικών ήταν μονόδρομος.

Με χτυπούσε ενώ ήμουν έγκυος

«Έπρεπε να τον παντρευτώ με το ζόρι,  γιατί είχα μείνει έγκυος για οικονομικούς λόγους. Με είχε κακοποιήσει ακόμα και όταν ήμουν έγκυος με κλωτσιές με μπουνιές δεν είχα στήριξη από τους δικούς μου έλεγαν ότι εγώ φταίω.

Με είχε πετάξει κάτω μου έδινε κλωτσιές στην κοιλιά, νοσηλεύτηκα επτά μηνών πήγα να χάσω τον γιο μου, με ρώτησαν τότε στο νοσοκομείο μήπως τσακώθηκε με τον σύζυγό σου και τους λέω έπεσα από τις σκάλες.

Δεν έφευγα γιατί φοβόμουν και τους δικούς μου και αυτόν με απειλούσαν ότι θα μείνω στο δρόμο.»

Με ζήλευε υπερβολικά 

Η  Μαργαρίτα επί έξι χρόνια κακοποιούνταν συστηματικά από τον σύζυγό της, μάλιστα όπως αναφέρει στο Attica times ο σύζυγος της δεν δίσταζε να την κακοποιεί ακόμη και μπροστά στο παιδί της.

«Με ζήλευε υπερβολικά πολύ. Πήγαινα να ανοίξω την πόρτα να δω το παιδί με το ποδήλατο αν είναι καλά και αν τυχαίνει να περάσει έμπαινε μέσα και με χτύπαγε δήθεν ότι έχω κάποιον άλλο ενώ εγώ δεν είχα πάει ούτε μέχρι το φούρνο να πάρω μία φρατζόλα ψωμί.»

Panic button: Πώς χορηγείται και ποια η διαδικασία εγκατάστασης

Το θύμα θα εγκαθιστά την εφαρμογή panic button στο κινητό με έναν αριθμημένο κωδικό. Το πρώτο βήμα είναι να γίνει η εγκατάσταση της εφαρμογής, η οποία είναι διαθέσιμη και για λογισμικά ios και android. Το panic button εγκαθίστανται σε κινητά τηλέφωνα και για την εγγραφή απαιτείται η συμπλήρωση του ονοματεπώνυμου, του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και των στοιχείων διαμονής και επικοινωνίας της δικαιούχου.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής, η γυναίκα έχει την δυνατότητα να ειδοποιεί την διεύθυνση άμεσης δράσης («100»), με το πάτημα της σχετικής ένδειξης στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου της, σε περίπτωση που βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο ή σε απειλή κινδύνου της ζωής της ή της σωματικής ακεραιότητάς της. Εάν το συμβάν αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, η διεύθυνση άμεσης δράσης Αττικής ενημερώνει άμεσα την αντίστοιχη υπηρεσία της Θεσσαλονίκης.

 

 



Ροη Ειδήσεων