Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΠρόσωπαΣυνεντεύξειςΔήμαρχος Μεγαρέων στους Attica Times: Η Πολιτική Προστασία είναι το Α και...

Δήμαρχος Μεγαρέων στους Attica Times: Η Πολιτική Προστασία είναι το Α και το Ω στον Δήμο μας

Ο Παναγιώτης Μαργέτης, Δήμαρχος Μεγαρέων στην συνέντευξη που παραχώρησε στους atticatimes.gr και την Οικονομική Αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη μιλά μεταξύ άλλων για τις προτεραιότητες της θητείας του. «Η Πολιτική Προστασία σε έναν Δήμο που έχει πληγεί τόσο από φωτιά, όσο και από πλημμύρες είναι το Α και το Ω για να μπορέσουμε να συγκρατήσουμε και να αποφύγουμε περαιτέρω απώλειες του δασικού μας πλούτου αλλά και να προστατέψουμε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες». Καθώς οι υποχρεώσεις του Δήμου υπερβαίνουν τα έσοδά του, στο επίκεντρο βρίσκεται και η προσπάθεια βελτίωσης της διαφάνειας και της αποδοτικότητας των δημοτικών πόρων, η αύξηση των εσόδων και η προσέλκυση επενδύσεων.

Με ποιες δράσεις ξεκινήσατε και ποια ζητήματα εντοπίσατε κατά την ανάληψη των καθηκόντων σας στο Δημαρχείο ότι απαιτούν άμεση προσοχή;

Π.Μ.: Εν πρώτοις να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία, κυρία Γρηγοριάδη, και για τη δυνατότητα να επικοινωνήσω, με σας και με το κοινό σας, ζωτικής φύσεως θέματα που αφορούν στον Δήμο Μεγαρέων. Κατά την ανάληψη των καθηκόντων μου στο Δημαρχείο, οι πρώτες δράσεις που ξεκίνησα περιελάμβαναν την αξιολόγηση των δεδομένων και της κατάστασης στην οποία βρισκόταν ο Δήμος Μεγαρέων με επισκόπηση των υφιστάμενων έργων και πρωτοβουλιών και ανασκόπηση των οικονομικών στοιχείων του Δήμου. Ασχολήθηκα κατ΄ αρχάς με τη δημιουργία δικτύων επικοινωνίας που αφορούσαν στη συνεργασία με τους υπαλλήλους του Δήμου για την κατανόηση των ζητημάτων και προκλήσεων που είχα να αντιμετωπίσω, όχι μόνο εγώ, αλλά και οι άξιοι συνεργάτες μου. Παράλληλα πραγματοποιούσα συσκέψεις και συναντήσεις με τοπικές Αρχές και φορείς, αλλά και με Υπουργούς και Γενικούς Γραμματείς. Σαφώς μεγάλο βάρος έδωσα και στον καθορισμό των προτεραιοτήτων με προσδιορισμό των τομέων που απαιτούν άμεση παρέμβαση και ενεργήθηκαν πολλές διαβουλεύσεις με φορείς του Δήμου για να ακούσω από άλλη θέση πλέον τις ανάγκες αλλά και τις προτάσεις τους.

Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς η πραγματικότητα είναι συνήθως αμείλικτη, εντόπισα ζητήματα που απαιτούν άμεση προσοχή. Πρώτον οι υποδομές. Με κυρίαρχο πρόβλημα τις συντηρήσεις των σχολικών κτηρίων μερικά εκ των οποίων χρήζουν άμεσης παρέμβασης και μιλώντας για παιδιά όλοι γνωρίζουμε ότι αποτελούν την κορωνίδα της προσοχής μας. Το δίκτυο ύδρευσης της Κινέτας που αποτελεί χρονίζον και τελικώς δαιδαλώδες ζήτημα, το οποίο οδεύει προς διευθέτηση. Το ζήτημα των απορριμμάτων σε έναν Δήμο που ξεκινάει από τα διόδια της Ελευσίνας και καταλήγει έως και την Κινέτα, με δύο μεγάλες πόλεις και την Κινέτα και πάμπολλους οικισμούς, απαιτούσε από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, βελτίωση στη συλλογή και διαχείρισή τους. Σχεδιάζουμε και ενεργούμε από τις πρώτες μέρες για αδειοδοτήσεις πράσινων σημείων και δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης. Δεν έχει επιτευχθεί ακόμα αλλά είμαστε κοντά.

Η Πολιτική Προστασία σε έναν Δήμο που έχει πληγεί τόσο από φωτιά, όσο και από πλημμύρες είναι το Α και το Ω για να μπορέσουμε να συγκρατήσουμε και να αποφύγουμε περαιτέρω απώλειες του δασικού μας πλούτου αλλά και να προστατέψουμε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Η οικονομική διαχείριση είναι ακόμα ένα κυρίαρχο θέμα άμεσης προσοχής, καθώς από την πρώτη στιγμή προσπαθούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες βελτίωσης της διαφάνειας και της αποδοτικότητας των δημοτικών πόρων. Επίσης αναπτύσσουμε στρατηγικές για την αύξηση των εσόδων και την προσέλκυση επενδύσεων. Ο Δήμος είναι σε δεινή οικονομική θέση και τα περιθώρια πολύ στενά. Με υποχρεώσεις που υπερβαίνουν τα έσοδά του απαιτεί κρίσιμες παρεμβάσεις και σφιχτή διαχείριση.

Ακόμα ένα θέμα στο οποίο, κατά τα φαινόμενα, ο Δήμος είχε μείνει ένα βήμα πίσω από τις εξελίξεις είναι εκείνο της περιβαλλοντικής πολιτικής. Προσπαθούμε για ανάπτυξη και υλοποίηση δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τα δημόσια και σχολικά κτήρια να είναι στην πρώτη γραμμή. Επίσης είμαστε σε διαρκείς επαφές, οι οποίες αρχικώς αποδίδουν, με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου και έχουν «βαρύ» περιβαλλοντικό αποτύπωμα για να συνεισφέρουν στον τόπο στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής τους ευθύνης. Όχι μόνο με χρήμα, αλλά και με δράσεις ευαισθητοποίησης όπως προανέφερα.

Η ασφάλεια των πολιτών και η δημόσια τάξη μάς χτύπησε την πόρτα από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, καθώς στον Δήμο μας έχει αναπτυχθεί μεγάλος αριθμός της Κοινότητας των Ρομά, στον μεικτό οικισμό της περιοχής Βλυχό και βρεθήκαμε να αντιμετωπίζουμε έκτακτα συμβάντα αντιμαχιών μεταξύ τους με ακραία φαινόμενα πυροβολισμών και άλλων παραβατικών ενεργειών. Αντιδράσαμε άμεσα και ψύχραιμα και οι επαφές τόσο με τις τοπικές Αρχές της Αστυνομίας όσο και με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση έφεραν θετικά αποτελέσματα άμβλυνσης των φαινομένων μετά από στοχευμένες ενέργειες.

Η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων ενός Δήμου μόλις 42 περίπου χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, με πανάρχαια ιστορία, χιλιόμετρα ακτογραμμής σε Σαρωνικό και Κορινθιακό κόλπο και πάμπολλες μικρές και μεγάλες, κρυφές και φανερές παραλίες, θέματα αγροτουρισμού, θρησκευτικού τουρισμού με μοναστήρια βαρύνουσας ανά την Ελλάδα θρησκευτικής σημασίας και ευλάβειας, με δύο υπέροχα γραφικά λιμάνια, της Νέας Περάμου και της Πάχης, με τα φημισμένα βουνά του για περιπάτους και εκδρομές κάθε τύπου και τόσα άλλα συνιστούν ένα μείγμα εξαιρετικού τουριστικού προορισμού. Από την πρώτη στιγμή έχουμε αναθέσει με στρατηγική τον μεθοδικό σχεδιασμό ενός τουριστικού προϊόντος που θα καλύπτει πολυποίκιλες ανάγκες και θα το προωθήσουμε καταλλήλως. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο.

Τέλος, υψηλής στόχευσης και άμεσης προσοχής είναι και το θέμα της ενίσχυσης των αθλητικών υποδομών καθώς και των πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Με μία εξαιρετική ομάδα καλαθοσφαίρισης, τη Νεανική Εστία Μεγαρίδος, στα σαλόνια της Α2 κατηγορίας του ελληνικού μπάσκετ οι απαιτήσεις αυξάνονται και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να στεκόμαστε δίπλα της. Βεβαίως όπως προανέφερα τα ταμεία του Δήμου στενάζουν, αλλά με συντονισμένες επαφές και ενέργειες προσπαθούμε για το καλύτερο. Υπάρχουν και άλλα ιστορικά σωματεία όπως ο Βύζας, καθώς και ο ΑΟΜ και πολλοί άλλοι αθλητικοί Σύλλογοι οι οποίοι απαιτούν προσοχή και αρωγή.

Κλείνοντας γι’ αυτήν την ερώτηση, που συγχωρέστε με για το μακροσκελές της απάντησης, θα ήθελα να σας πω ότι η προσέγγισή μου βασίζεται στην κατανόηση των αναγκών των ανθρώπων του Δήμου μας και στην προώθηση μιας διαφανούς και συμμετοχικής διακυβέρνησης για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών.

Ποια μέτρα λαμβάνει ο Δήμος για την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών;

Π.Μ.: Ο Δήμος Μεγαρέων λαμβάνει διάφορα μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών, τα οποία σίγουρα περιλαμβάνουν την ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας. Είμαστε σε συνεχή συνεργασία με τις τοπικές αστυνομικές αρχές για την ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας σε κρίσιμα σημεία της πόλης και σε περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένη παραβατικότητα. Έχει αποδειχθεί πλέον πως και μόνη η παρουσία της ομάδας ΔΙΑΣ για παράδειγμα έχει αποτέλεσμα. Θέμα αντιμετωπίζουν και οικισμοί της Νέας Περάμου. Προσπαθούμε όμως. Γι΄ αυτό και επιθυμούμε αύξηση των εποχούμενων περιπολιών, αφ΄ενός για την αποτροπή παραβατικών ενεργειών και αφ’ ετέρου για την άμεση αντίδραση σε περιστατικά αν και εφ΄όσον συμβούν. Στο πρόσφατο παρελθόν οι τοπικές Αρχές σημείωσαν δύο επιτυχείς επ’ αυτοφώρω συλλήψεις σε Νέα Πέραμο και Κινέτα.

Έπειτα, σπουδαίο ρόλο παίζει και η ποιότητα του οδοφωτισμού. Ευτυχώς ο Δήμος και ο αστικός ιστός των πόλεών του έχει αντικαταστήσει τους παλαιούς λαμπτήρες με ενεργειακά αποδοτικούς φωτιστικούς σωλήνες LED που προσφέρουν καλύτερη ορατότητα και αυξημένη αίσθηση ασφάλειας. Τα μέτρα που λαμβάνουμε επ΄αυτού αφορούν στην τακτική συντήρησή τους και επισκευή τους για την αποφυγή σκοτεινών σημείων στην πόλη. Ένα άλλο μέτρο που θέτουμε σε εφαρμογή είναι η ενεργοποίηση εκ νέου βασικών έργων υποδομών (δρόμοι, φωτισμός κλπ) στο Βλυχό με τους Ρομά. Τα έργα έχουν σταματήσει, για διάφορους λόγους που δεν είναι της παρούσης να αναφερθούμε και προσπαθούμε να τα φέρουμε και πάλι σε τροχιά υλοποίησης, με πολλές δυσκολίες βεβαίως. Πάντα οι υποδομές φέρνουν την ανάπτυξη και την αλλαγή συνθηκών και νοοτροπίας. Εκεί στοχεύουμε.

Οι Κοινωνικές Υπηρεσίες ευτυχώς είναι σε ένα αρκετά καλό επίπεδο, αλλά τις ενισχύουμε ακόμα περισσότερο για να μπορεί να υποστηρίζει ευάλωτες ομάδες ανθρώπων και να προωθεί την κοινωνική συνοχή που συμβάλλει με τη σειρά της στη μείωση της παραβατικότητας. Τέλος, είναι υπό σύσταση το Τοπικό Συμβούλιο Παραβατικότητας από το οποίο περιμένουμε πολλά.

Όπως ήδη ξέρετε, κυρία Γρηγοριάδη, τα μέτρα αυτά, όχι μόνο στον Δήμο Μεγαρέων με τους πάμπολλους οικισμούς και τα πολύ δύσκολα σημεία να φτάσεις και να επιτηρήσεις σε άμεσο χρόνο, αλλά και σε όλους τους Δήμους, στοχεύουν στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου περιβάλλοντος για όλους τους πολίτες μας, με έμφαση στην πρόληψη και στην άμεση αντίδραση σε περιστατικά που απειλούν την ασφάλεια των ανθρώπων μας.

Πώς προετοιμάζεται ο Δήμος για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, όπως φυσικών καταστροφών;

Π.Μ.: Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε και όπως ήδη σας έχω αναφέρει δεν μιλάμε για έναν Δήμο της Αττικής που έχει να διαχειριστεί κτήρια, υπηρεσίες και κάποια αλσύλλια, αλλά για τον Δήμο Μεγαρέων με τεράστιες αγροτοδασικές εκτάσεις αποτελώντας ένα σημαντικό κομμάτι του πνεύμονα της Αττικής, αντιληφθήκαμε μεγάλα κενά στο κεφάλαιο που καλείται Πολιτική Προστασία και αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και καταστροφών. Παρατηρήθηκε όντως και κατά τα τελευταία και πολλά θλιβερά γεγονότα της τελευταίας εξαετίας με φωτιές και πλημμύρες, μία καλή αντιμετώπιση στον τομέα της εκκένωσης των κατοίκων όπως για παράδειγμα στην μεγάλη πυρκαγιά της Κινέτας, αλλά ζητώντας πάντοτε την αρωγή της Περιφέρειας και με σχεδόν ανύπαρκτες ενέργειες και πρωτοβουλίες πρόληψης και αποφυγής τέτοιων φαινομένων. Μιλάω για τις πυρκαγιές βέβαια, διότι οι πλημμύρες είναι ένα άλλο κεφάλαιο. Βρήκαμε έναν Δήμο γυμνό από εργαλεία, από μηχανήματα, από ανθρώπινο προσωπικό εξειδικευμένο σε θέματα πολιτικής προστασίας και άλλα πολλά.

Βρήκαμε σε υπόγειο και σε κούτες, αχρησιμοποίητο, ένα σύστημα τηλεματικής και σύνδεσής του με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Μεγάρων το οποίο αμέσως θέσαμε σε λειτουργία. Άμεσα και με αστραπιαίο τρόπο ήρθαμε σε επαφή με όλους τους αρμόδιους φορείς και Υπηρεσίες που εμπλέκονται και είναι φύσει και θέση αρμόδιες για το θέμα που με ρωτάτε. Μέσα σε έξι μήνες κυρία Γρηγοριάδη έχουμε λάβει μέρος σε ασκήσεις επί χάρτου σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Μεγάρων, όπου Διοικητής και πυροσβέστες έχουν θέσει τον πήχη ψηλά και ακολουθούμε και στηρίζουμε. Στηρίζουμε όσο μπορούμε τις εθελοντικές ομάδες με υλικά, καύσιμα, με ό,τι αντέχει ο Δήμος οικονομικά. Εκπονούμε και καταθέτουμε σχέδια καταφυγής κοινοτήτων και ανθρώπων σε περιπτώσεις φαινομένων.

Είμαστε πολύ κοντά στην απόκτηση ειδικών εργαλείων και οχημάτων τα οποία λειτουργώντας μεθοδικά στον κάμπο και στις δασικές περιοχές ενισχύουν την πρόληψη. Έχοντας ενεργό ρόλο και φροντίζοντας πριν την αντιπυρική περίοδο ενισχύεις την πρόληψη και βελτιώνεις σε τεράστιο βαθμό την ποιότητα και τον χρόνο καταστολής του φαινομένου. Ενταχθήκαμε άμεσα στο Ελληνικό Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων. Ζούμε σε έναν Δήμο που μπορεί να πληγεί από πυρκαγιά, πλημμύρα, αλλά και σεισμό. Μην είμαστε αφελείς. Είμαστε δίπλα στο ρήγμα των Αλκυονίδων. Ευλογημένος τόπος ο Δήμος με βουνά και θάλασσες και αγροτική γη που μας προσφέρει επάρκεια, αλλά απαιτεί σχέδια, μέθοδο και υπηρεσίες άρτιες και ικανές με προσωπικό εξειδικευμένο. Ο Αντιδήμαρχος, όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοί του στα υπόλοιπα χαρτοφυλάκια που αναφέραμε, προσπαθεί με υπεράνθρωπο αγώνα να βάλει τα πράγματα σε μία σειρά. Σε μία τάξη που θα ικανοποιεί την προάσπιση της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής, αλλά και του περιβάλλοντός μας, το οποίο πρέπει να βοηθήσουμε με κάθε δύναμη να αναγεννηθεί και να ανασυνταχθεί για να το παραδώσουμε στα παιδιά μας. Για φέτος μέσα σε όλα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε και με άδεια ταμεία, είχαμε να αντιμετωπίσουμε και τον παραλογισμό του νόμου περί καθαρισμού οικοπέδων, όπου πετάει για μία ακόμα φορά το μπαλάκι και τις αρμοδιότητες – χωρίς τα απαραίτητα κονδύλια και υποδομές – στους Δήμους και βρεθήκαμε με υπερτριπλάσιους όγκους κλαδεμάτων και ξερόχορτων στους οικισμούς, σε Κινέτα και Αλεποχώρι και με τους συμπολίτες μας σε απόγνωση και οργή για τον Δήμο που δεν δύναται να τα μαζέψει. Ήδη μία πυρκαγιά σε Δήμο της Αττικής – αν δεν κάνω λάθος – έχει τα αίτιά της και είναι αποτέλεσμα αυτού που μόλις σας περιέγραψα.

Τι μήνυμα θέλετε να στείλετε στους πολίτες του Δήμου Μεγαρέων για το μέλλον της πόλης και ποια είναι τα σχέδια και οι στόχοι σας για το υπόλοιπο της θητείας σας;

Π.Μ.: Κατ’ αρχάς μέσω εσάς να τους ευχαριστήσω για ακόμα μία φορά για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή τους στο πρόσωπό μου και στους συνεργάτες και συνυποψήφιούς μου στις εκλογές του Οκτωβρίου του 23. Κάθε πόλη, κάθε Δήμος κυρία Γρηγοριάδη έχει μέλλον μόνο όταν υπάρχει η από κοινού δέσμευση για αδιάκοπη εργασία με στόχο την ανάπτυξη και την ευημερία για όλους τους πολίτες. Όταν λέω από κοινού, εννοώ κι εμάς που ζητήσαμε την ψήφο του λαού και δεσμευτήκαμε για πέντε χρόνια να εργαστούμε σκληρά και να υπηρετήσουμε τα συμφέροντά του κρατώντας καλά στις αποσκευές μας το πλούσιο παρελθόν του τόπου μας και της ιστορίας μας για να κοιτάξουμε με όραμα το μέλλον, αλλά και τους πολίτες οι οποίοι θα πρέπει συνεργαστούν και να βοηθήσουν συντασσόμενοι με τις επιλογές και τις πρακτικές που θα δουν να προτείνονται, να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται.

Σε αυτό το συμβόλαιο όμως, κυρία Γρηγοριάδη, οι πολίτες για να υπογράψουν και να συνεργαστούν θα πρέπει πρώτα να εμπνευστούν. Να εμπνευστούν από εμάς. Από τις πράξεις τις δικές μας πρώτα και να ακολουθήσουν. Ως εκπαιδευτικός σε αυτό το σχήμα πιστεύω. Μαθαίνει αυτός που θέλει από αυτόν που τον εμπνέει. Έχω εμπιστοσύνη στον λαό των Μεγάρων, της Νέας Περάμου, της Κινέτας, των οικισμών γιατί θέλουν.

Τα σχέδια και οι στόχοι αφορούν στη βελτίωση των υποδομών και της καθημερινότητας, στην ασφάλεια των πολιτών και στη δημόσια τάξη, στο να βάλουμε επιτέλους τα σκουπίδια «στη θέση τους» και να μη ρυπαίνουμε εαυτούς και αλλήλους. Τα σκουπίδια όταν τα πετάμε όπου να’ ναι κυρία Γρηγοριάδη επιστρέφουν πάντα σ’ εμάς. Να αποκτήσουμε σύγχρονες υποδομές και νέα αντίληψη για το τι είναι πραγματικά Πολιτική Προστασία. Να αποκτήσουμε υγιή θεώρηση και αντίληψη διαχείρισης των κεφαλαίων και των Δημοτικών πόρων. Να ενισχύσουμε τις κοινωνικές δομές. Να προστρέξουμε άμεσα στην κακοποιημένη γυναίκα, στο παιδί, στον πάσχοντα. Να στηρίξουμε την τοπική οικονομία που παράγει και «ταΐζει» με ποιοτικά προϊόντα την Αθήνα. Να γίνουμε τουριστικός προορισμός. Να αναδείξουμε ότι με βάση το τελευταίο Ρυθμιστικό Σχέδιο ο Δήμος Μεγαρέων έχει γη, η οποία μπορεί να αναπτυχθεί προς κάθε κατεύθυνση με σεβασμό και ποιότητα ζωής για όλους όσοι επιλέξουν να ζήσουν εδώ. Να δημιουργήσουμε στον χρόνο διοίκησης που έχουμε βάσεις για καλύτερη διαχείριση της καθημερινότητας. Μόνο έτσι θα βρει νόημα ο πολίτης να μας «ακολουθήσει». Έτσι νοηματοδοτείται και ο βίος του. Έτσι χτίζονται οι συνεργασίες.

Ζούμε όλοι γι’ ακόμα μία φορά σε μία περίοδο μεγάλων αλλαγών και προκλήσεων. Με τη συνεργασία και με υποστήριξη του ενός από τον άλλον μπορεί ο Δήμος μας να θέσει τις βάσεις για να αποτελεί Δήμο πρότυπο, όπου η ποιότητα ζωής, η ευημερία και η ασφάλεια θα είναι στο επίκεντρο. Αυτό είναι το όραμά μας και με αυτές τις προθέσεις ενεργούμε.
Σας ευχαριστώ για ακόμα μία φορά για τη φιλοξενία.



Ροη Ειδήσεων