Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΑστυνομικάΔήμος Αθηναίων: 9 δημοτικοί υπάλληλοι και αστυνομικοί και άλλα 5 άτομα συνελήφθησαν...

Δήμος Αθηναίων: 9 δημοτικοί υπάλληλοι και αστυνομικοί και άλλα 5 άτομα συνελήφθησαν ως μέλη κυκλώματος εκβίασης

Ο Δήμος Αθηναίων έθεσε σε αργία τους δημόσιους υπαλλήλους που συνελήφθησαν ως μέλη κυκλώματος εκβιαστών, το οποίο απέσπασε πάνω από 700.000 ευρώ.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν 14 άτομα, εκ των οποίων 9 δημόσιοι υπάλληλοι, κατηγορούμενοι για διάφορα αδικήματα όπως εγκληματική οργάνωση, εκβίαση, δωροληψία, δωροδοκία, πλαστογραφία, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, παράβαση καθήκοντος, ψευδή βεβαίωση, καθώς και παραβάσεις της νομοθεσίας περί αθλητισμού, όπλων και του κώδικα μετανάστευσης.

Επιπλέον, στη δικογραφία περιλαμβάνονται άλλοι 9 υπάλληλοι που, ενώ δεν ήταν μέλη της οργάνωσης, συνέβαλαν στη δράση της περιστασιακά.

Η ύπαρξη της εγκληματικής οργάνωσης αποκαλύφθηκε μέσω καταγγελίας για μια ιδιώτιδα που, σε συνεργασία με δημοτικούς υπαλλήλους, εκβίαζε καταστηματάρχες για οικονομικό όφελος. Στην οργάνωση συμμετείχαν, ως αρχηγοί, μια 43χρονη και ένας 64χρονος, που συντόνιζαν τη δράση όλων των μελών, ενώ άλλα μέλη είχαν συγκεκριμένους ρόλους όπως εισπράκτορες, οδηγοί και αποθηκευτές των χρημάτων.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι, που περιλαμβάνονται στην οργάνωση, ήταν υπεύθυνοι για ελέγχους σε καταστήματα, ξενοδοχεία και οικοδομικές εργασίες, και παρείχαν πληροφορίες στους αρχηγούς για επικείμενους ελέγχους. Οι υπάλληλοι αυτοί λάμβαναν χρηματικά ποσά για να παραβλέπουν παραβάσεις και να συντάσσουν ψευδή έγγραφα.

Η οργάνωση εκβίαζε καταστηματάρχες κυρίως στην Αθήνα, προσφέροντας προστασία έναντι ελέγχων και παραβάσεων, με αντάλλαγμα χρηματικά ποσά. Σε περίπτωση άρνησης, οι καταστηματάρχες δέχονταν απειλές για αυστηρούς ελέγχους και πρόστιμα.

Η δράση τους γινόταν προσεκτικά, με συναντήσεις σε συγκεκριμένους χώρους και χρήση διαδικτυακών εφαρμογών για επικοινωνία. Οι πληρωμές κυμαίνονταν από 6.000 έως 16.000 ευρώ ετησίως για καταστήματα, 1.500 ευρώ ετησίως για περίπτερα, και σε ορισμένες περιπτώσεις έως 35.000 ευρώ για συγκεκριμένες ενέργειες.

Μέχρι τώρα έχουν επιβεβαιωθεί 47 περιπτώσεις, με το συνολικό κέρδος της οργάνωσης να υπερβαίνει τα 700.000 ευρώ ετησίως. Σε έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 439.140 ευρώ, 26 ρολόγια, μία χρυσή λίρα, 19 κινητά, 3 φορητοί υπολογιστές, 3 σκληροί δίσκοι, 7 φυσίγγια, σπρέι πιπεριού, 96 δισκία αναβολικών και πλήθος σφραγίδων και εγγράφων. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.



Ροη Ειδήσεων