Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΠρόσωπαΣυνεντεύξειςΔρ. Μαρία Σωτηράκου Αντιπρόεδρος Ιδρύματος “ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ”: Η Ιδέα του Ιδρύματος προήλθε...

Δρ. Μαρία Σωτηράκου Αντιπρόεδρος Ιδρύματος “ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ”: Η Ιδέα του Ιδρύματος προήλθε από την κρίση αξιών που βιώνουμε

H Δρ. Μαρία Σωτηράκου Αντιπρόεδρος και Γενική Γραμματέας του Ιδρύματος “ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ” με πολυετή εμπειρία στην Περιβαλλοντική Παιδεία μιλά στους Atticatimes.gr και την Οικονομική Αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη για τις δράσεις του Ιδρύματος.

Όπως τονίζει Παιδεία, Περιβάλλον και Πολιτισμός είναι τρεις αλληλεξαρτώμενες έννοιες, που καθορίζουν καίρια την ποιότητα της καθημερινότητάς μας. «Βασιζόμαστε στις διαχρονικές αξίες της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, γλώσσας και πολιτισμού, που μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο στην παιδεία και παράδειγμα προς μίμηση, αλλά και προς αποφυγή μελλοντικών λαθών από παραδείγματα της ιστορίας», επισημαίνει.

Μπορείτε να μας δώσετε μια συνοπτική εικόνα του Ιδρύματος Πολιτιστική Παιδεία, ποιοι είναι οι στόχοι και οι βασικές του δραστηριότητες;

Μ.Σ.: Το Ίδρυμα ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ είναι μια πρωτοβουλία πολιτών με ανεπτυγμένη την αίσθηση της Κοινωνικής Ευθύνης, οι οποίοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση ενός Αξιακού Πλαισίου για την Παιδεία, το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό, τρεις αλληλεξαρτώμενες έννοιες, που καθορίζουν καίρια την ποιότητα της καθημερινότητάς μας.
Η ιδέα της σύστασης του Ιδρύματος ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ξεκίνησε από τη διαπίστωση της κρίσης αξιών που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως.

Επιθυμούμε να μην είμαστε απλοί θεατές μιας κοινωνίας η οποία, χαρακτηρίζεται από άγνοια της ιστορίας και του πολιτισμού της, από αποψίλωση της γλώσσας μας, από κακοποίηση του περιβάλλοντος, από βία και από έλλειψη ανθρωπιστικών συμπεριφορών.

Βασιζόμαστε στις διαχρονικές αξίες της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, γλώσσας και πολιτισμού, που μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο στην παιδεία και παράδειγμα προς μίμηση, αλλά και προς αποφυγή μελλοντικών λαθών από παραδείγματα της ιστορίας.

Ως Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ, πως θα συμβάλλετε προσωπικά στην επίτευξη των στόχων του και τι είναι αυτό που σας παρακίνησε να αναλάβετε δράση στον συγκεκριμένο φορέα;

Μ.Σ.: Έχοντας μια μακροχρόνια πορεία στο χώρο της Προστασίας του Περιβάλλοντος και ειδικότερα στο χώρο της Περιβαλλοντικής Παιδείας πιστεύω οτι είναι μεγάλο Καθήκον για μένα η συμβολή μου στη Κατανόηση, από όλες τις κοινωνικές ομάδες, των Αρχών της Αειφόρου Ανάπτυξης και της Αειφόρου Διαβίωσης.

Όπως γνωρίζετε, η Κλιματική Κρίση είναι πλέον εδώ…. Δεν υπάρχει χρόνος για ατέρμονες θεωρητικές συζητήσεις και φιλοσοφικούς προβληματισμούς. Όλοι πρέπει να γνωρίζουμε και να δραστηριοποιηθούμε, γιατί η βιωσιμότητα της ανθρώπινης κοινωνίας εξαρτάται πλήρως από την βιωσιμότητα του Περιβάλλοντος.

Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ έχει αναπτύξει ένα πλήρες Περιβαλλοντικό Δίκτυο για την Πράσινη Μετάβαση στο οποίο κύρια συμμετέχουν οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Εκπαίδευσης.

Στόχος του Δικτύου αυτού είναι η καλλιέργεια στη νέα γενιά, εκείνων, των Γνώσεων, Δεξιοτήτων και Συμπεριφορών που θα χαρακτηρίζουν τον Περιβαλλοντικά Ενεργό Πολίτη.

Τι δράσεις να περιμένουμε από το Ίδρυμα ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ στο προσεχές μέλλον;

Μ.Σ.: Σας προανέφερα ήδη την δράση μας για την Πράσινη Ανάπτυξη, ταυτόχρονα θα γίνει μια σειρά διαλέξεων και εκπαιδευτικών δράσεων για την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία και την ανάπτυξη, κυρίως στη νέα γενιά, γνωστικών ικανοτήτων γα την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα. Επίσης προγραμματίζουμε ενημερωτικές συναντήσεις με γονείς, για το μεγάλο κοινωνικό θέμα το εκφοβισμού (bullying).

Πώς το ίδρυμα μπορεί να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των νέων στην προώθηση των αξιών της Ελληνικής Αρχαιότητας και της αειφόρου ανάπτυξης;

Μ.Σ.: Γνωρίζοντας τα “ελκυστικά” μορφωτικά εργαλεία που υπάρχουν σήμερα στην κοινωνία των social media και της τεχνητής νοημοσύνης, Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ, κατά την πραγματοποίηση των δράσεων της, θα κάνει εκπαιδευτική-διδακτική χρήση αυτών. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε, για τη νέα γενιά, ελκυστικά, φιλικά, ξεκούραστα και διασκεδαστικά μορφωτικά περιβάλλοντα.

Τελειώνοντας θα ήθελα να σημειώσω ότι η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ιδρύθηκε γιατί πιστεύουμε στη δύναμη και στα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να προσφέρει στη σύγχρονη Ελληνική Κοινωνία η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και η αριστεία σε κάθε έκφανση της ζωής μας, που ενισχύει την Παιδεία και συμβάλλει στη Βιωσιμότητα του Περιβάλλοντος μας.



Ροη Ειδήσεων