Στα… δύο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διαγραφή του Παύλου Πολάκη από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, είναι σαφές ότι ισορροπίες στην Κουμουνδούρου δεν υπάρχουν με τον Στέφανο Κασσελάκη να τον κρατά ακόμη στο κόμμα.
Ναι μεν ο Στέφανος Κασσελάκης προσπάθησε – στο κλείσιμο της συνεδρίασης της ΚΟ – να πέσουν οι τόνοι έπειτα από αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφασή του να κάνει πράξη αυτό που δεν είχε γίνει ποτέ μέχρι τώρα στην περίπτωση του Παύλου Πολάκη, για πολύ σημαντικότερες και πιο σοβαρές αφορμές, με τελευταίο επεισόδιο την επίθεσή του στη γραμματέα της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα.
Το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έγινε ακόμη πιο βαρύ με την ομάδα των «87» να αφήνει σκληρές αιχμές για την εκ των υστέρων συνεδρίαση των οργάνων προκειμένου να αποφύγει η ηγεσία την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, ενώ, αντίθετα, όπως σημείωσαν, κυριάρχησαν φαινόμενα διαλυτικά και διασπαστικά, όπως «αναρτήσεις, προγραφές και στοχοποιήσεις, εσωτερικοί εχθροί και διχασμοί» που ήρθε ως απάντηση και στην κυρία Πούλου.
Η ομάδα της μειοψηφίας έχει κάθε λόγο να αισθάνεται δικαίωση, γιατί, όπως σημείωσε η κυρία Νοτοπούλου, «αν είχε καταδικαστεί η συμπεριφορά Πολάκη στην πολιτική γραμματεία, όπως προτείναμε, δεν θα είχαμε φτάσει εδώ».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήρθε και η αντίδραση του Χρήστου Γιαννούλη, ο οποίος άστραψε και βρόντηξε εναντίον της στάσης του κ. Κασσελάκη.
«Να πούμε ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στην Αθήνα Λινού. Μας είχε βάλει ο πρόεδρος κομματική πειθαρχία για τον γάμο, αλλά δεν έφυγε τότε ο Πολάκης με την Κασιμάτη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννούλης.
Μαζί με τους Συμεών Κεδίκογλου και Διονύση Καλαματιανό οι βουλευτές άσκησαν εφ’ όλης της ύλης κριτική στην ηγεσία για σειρά επιλογών, με τον κ. Κεδίκογλου να στηλιτεύει τις αμφιλεγόμενες αναρτήσεις του κ. Κασσελάκη ενόσω βρισκόταν στο τελευταίο του ταξίδι στις ΗΠΑ για τις προτάσεις μέσω twitter για εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς που θα έβαζε σε μια κυβέρνησή του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν γίνεται με tweet από τις ΗΠΑ να απονευρώνεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα».
Βουλευτές στα δύο λόγω Παύλου Πολάκη
Η επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη να μην δώσει περισσότερη έκταση στο γεγονός πως δεν ικανοποίησε αρκετούς βουλευτές με πρώτη την Αναπληρώτρια Συντονίστρια της ΚΟ, Ραλλία Χρηστίδου, που εμφανώς συγκινημένη τάχθηκε αναφανδόν υπέρ του κ. Πολάκη. Θα περίμενε να ακούσει κανείς μια λέξη στις ομιλίες των προέδρων για τη διαγραφή Πολάκη, φέρεται να σχολίασε η κυρία Χρηστίδου, για να προσθέσει πως δεν είναι comme il faut ο Πολάκης, αλλά τι είπε πιο λάθος από τα προηγούμενα που έχει πει και δεν διεγράφη.
Αλλά και η βουλευτής Βοιωτίας, Γιώτα Πούλου φέρεται να εξέφρασε τον προβληματισμό της, καθώς η ίδια θα έχει πρόβλημα που θα γυρίσει στην περιφέρειά της, μετά τη διαγραφή Πολάκη, λόγω της απήχησης του βουλευτή Χανίων. Στην στάση της ΝΔ φέρεται να στάθηκε και ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, εγκαλώντας την κυβερνητική παράταξη ότι πολλές φορές κι αυτοί ανάβουν το φυτίλι.
Το χειροκρότημα, πάντως, των περισσότερων βουλευτών απέσπασε ο Συμεών Κεδίκογλου, ο οποίος άσκησε σκληρή κριτική για μια δέσμη ζητημάτων, αρχής γενομένης από την προεκλογική περίοδο, καθώς φέρεται να χαρακτήρισε τον εκλογικό πήχη αυθαίρετα ψηλό και πτυσσόμενο στην συνέχεια, τονίζοντας το έλλειμμα αξιοπιστίας. Ο κ. Κεδίκογλου στάθηκε και στην ανάρτηση του κ. Κασσελάκη από τις ΗΠΑ, αλλά και στην απαξίωση των βουλευτών του κόμματος, αφού αιφνιδιάζονται για τις αποφάσεις της ηγεσίας. Ο ίδιος επισήμανε ότι η ιστορία με τα μαύρα ταμεία έκανε εκ του αποτελέσματος κακό, ενώ διερωτήθηκε για το πως προέκυψε ότι δεν θα πάει ο κ.Κασσελάκης να μιλήσει στη ΔΕΘ.
Επικριτικός απέναντι στην αποδόμηση του κυβερνητικού παρελθόντος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εμφανίστηκε και ο πρώην Υπουργός, Νίκος Παππάς, ζητώντας, κατά πληροφορίες, να αποφεύγονται δημόσια αρνητικές αναφορές στο παρελθόν του κόμματος, ενώ αναφέρθηκε και στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατά του Γιάννη Δραγασάκη. Την ίδια ανακοίνωση φέρεται να αποδοκίμασε ως απαράδεκτη και η Έλενα Ακρίτα, η οποία ζήτησε να δουλέψουν όλοι συλλογικά, καθώς το κόμμα εμφανίζεται διαλυμένο. Η ίδια εμφανίστηκε θετική στην περαιτέρω εισφορά των βουλευτών στο κόμμα με όρους λογοδοσίας, ενώ δε φεύγει κανείς, φέρεται να σχολίασε, με φόντο όσα ειπώθηκαν στην τελευταία ΚΟΕΣ. Κριτική κατά του Παύλου Πολάκη διατύπωσε και ο Χρήστος Γιαννούλης, ο οποίος φέρεται να υπογράμμισε ότι χρειάζεται πάντα μεγάλη προσοχή και αυτοσυγκράτηση.
Απούσας της Όλγας Γεροβασίλη, το βάρος της τοποθέτησης εκ μέρους των «87» σήκωσε η Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία φέρεται να επισήμανε πως έγιναν τα πάντα προκειμένου να μη συζητηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα, αναφερόμενη σε αναρτήσεις, προγραφές και στοχοποιήσεις, εσωτερικούς εχθρούς και διχασμούς, ενώ για τον Παύλο Πολάκη υπενθύμισε πως αν είχε καταδικαστεί η συμπεριφορά του στην Πολιτική Γραμματεία, όπως είχαν προτείνει οι «8», τα πράγματα δεν θα είχαν φτάσει εδώ.
Αποφεύγοντας κάθε αναφορά στη διαγραφή του κ. Πολάκη, ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε στα οικονομικά του κόμματος, προαναγγέλλοντας ειδική συνεδρίαση τον Σεπτέμβριο, ενώ φειδωλοί στα λόγια τους υπήρξαν αρκετοί εκ των Κασσελίστας, αποφεύγοντας να σχολιάσουν τις καταιγιστικές εξελίξεις.