Tου Κίμωνα Λογοθέτη
Η επικάλυψη αρμοδιοτήτων και η πολυδιάσπαση των ευθυνών μεταξύ Περιφερειών και Δήμων προκαλεί σύγχυση και προβλήματα στην οδική ασφάλεια και τη συντήρηση του οδικού δικτύου. Αυτό το φαινόμενο συχνά δημιουργεί δυσκολίες τόσο για τους αρμόδιους φορείς όσο και για τους χρήστες του οδικού δικτύου.
Οι πολίτες συχνά δεν γνωρίζουν πού να απευθυνθούν για να διορθωθεί μια επικίνδυνη κατάσταση, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην επίλυση προβλημάτων και την αύξηση του κινδύνου ατυχημάτων.
Ενδεικτικά παραδείγματα συναρμοδιοτήτων είναι, η συντήρηση του ηλεκτροφωτισμού και ο καθαρισμός των φρεατίων στις ανισόπεδες διαβάσεις της λ. Συγγρού στο ύψος της Καλλιθέας και της Νέας Σμύρνης. Υπάρχει χρόνια διαμάχη για τη συντήρηση του ηλεκτροφωτισμού και του καθαρισμού των φρεατίων μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και των Δήμων Καλλιθέας και Νέας Σμύρνης. Ακόμη μια χαρακτηριστική περίπτωση είναι τα σημεία διέλευσης του Τραμ και οι λωρίδες αποκλειστικής χρήσης λεωφορείων.
Η έλλειψη σαφούς καθορισμού αρμοδιοτήτων οδηγεί σε καθυστερήσεις και ανεπάρκεια συντήρησης, θέτοντας σε κίνδυνο την οδική ασφάλεια. Τα ίδια προβλήματα συναντάμε και στη συντήρηση των οδοστρωμάτων. Δρόμοι που ανήκουν στην αρμοδιότητα της περιφέρειας συχνά διασταυρώνονται με δημοτικό οδικό δίκτυο, προκαλώντας αβεβαιότητα σχετικά με το ποιος είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση των οδοστρωμάτων σε κεντρικές διασταυρώσεις όπως στη συμβολή των λεωφόρων Βασιλίσσης Σοφίας και Βασιλέως Κωνσταντίνου ή στη διασταύρωση της Λιοσίων με την οδό Μάρνης. Αντίστοιχα προβλήματα και στη συντήρηση του πρασίνου όσον αφορά τα κλαδιά που κρύβουν τη σήμανση και τα φανάρια. Αν τα κλαδιά που εμποδίζουν είναι στην κεντρική νησίδα της λ. Ποσειδώνος, είναι αρμόδια η Διεύθυνση Μητροπολιτικών Υποδομών της Περιφέρειας Αττικής αν όμως είναι στην Αλεξάνδρας θα πρέπει να επιληφθεί μια άλλη διεύθυνση της Περιφέρειας, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Κεντρικού Τομέα. Για το ίδιο πρόβλημα στην Πατησίων θα πρέπει να ενεργήσει ο Δήμος Αθηναίων.
Η επικάλυψη αρμοδιοτήτων δημιουργεί δυσκολίες στην αποτελεσματική διαχείριση και συντήρηση του οδικού δικτύου καθώς και στην αναζήτηση των υπευθύνων σε περίπτωση πλημμελής εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
Που μπορούμε να απευθυνθούμε;
Οι χρήστες του οδικού δικτύου, δεν είναι εύκολο να γνωρίζουν τις αρμοδιότητες των διαφόρων φορέων για τη συντήρηση και την ασφάλεια των δρόμων, καθώς αυτό επηρεάζει την ποιότητα και την ασφάλεια των μετακινήσεών τους. Αναφέρω μερικά βασικά σημεία:
Μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι, όπως η Εγνατία Οδός, η Αττική Οδός, ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου και η Ολυμπία Οδός, έχουν παραχωρηθεί από το κράτος σε ιδιωτικές εταιρείες για τη συντήρηση και τη λειτουργία. Αυτές οι εταιρείες είναι υπεύθυνες για την οδική ασφάλεια και τη συντήρηση των υποδομών. Η Διεύθυνση Παραχωρήσεων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών επιβλέπει τις εταιρείες παραχώρησης για να διασφαλίσει ότι πληρούν τα πρότυπα ασφάλειας και ποιότητας.
Οι Κεντρικοί οδικοί άξονες , όπως η λεωφόρος Κηφισού, η Κηφισίας, η Βουλιαγμένης, η Βασιλίσσης Σοφίας, η Ποσειδώνος, η Πειραιώς κ.τ.λ. ανήκουν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής για τη συντήρηση και την ασφαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας. Όλοι οι φωτεινοί σηματοδότες είναι στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής.
Μικρότεροι δρόμοι όπως , π.χ. Ερμού, Αθηνάς, Σόλωνος, Εμ. Μπενάκη κ.τ.λ. ανήκουν στην αρμοδιότητα των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων, για τη συντήρηση και τη διαχείριση.
Η συντήρηση και η καθαριότητα των πεζοδρομίων ανήκουν στην αρμοδιότητα των Δήμων.
Όσον αφορά τη σήμανση, τη διαγράμμιση και των καθαρισμό των φρεατίων, αρμόδιος είναι ο φορέας συντήρησης του δρόμου, ενώ για ορισμένα φρεάτια είναι αρμόδια η ΕΥΔΑΠ.
Αναφορά προβλημάτων που μπορείτε να απευθύνεστε
Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε προβλήματα στο οδικό δίκτυο, όπως κακοσυντηρημένοι δρόμοι ή δυσλειτουργία φωτεινών σηματοδοτών, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον αρμόδιο φορέα για να αναφέρετε το πρόβλημα και να ζητήσετε επίλυση.
Χρήσιμα τηλέφωνα: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ 1544, ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ 1595, ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ 1024, ΝΕΑ ΟΔΟΣ 1075, ΕΥΔΑΠ 1022
Χρηματοδότηση και Ευθύνες – Διόδια και Φορολογία
Οι χρήστες πληρώνουν για τη συντήρηση των δρόμων, είτε άμεσα μέσω των διοδίων, είτε έμμεσα μέσω της φορολογίας. Το οδικό δίκτυο απαιτείται να είναι άρτια συντηρημένο ανεξάρτητα από τον τρόπο χρηματοδότησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έσοδα από τις τροχαίες παραβάσεις πηγαίνουν στα ταμεία των Δήμων, όμως δεν αξιοποιούνται πάντα για τη βελτίωση του οδικού δικτύου. Θα πρέπει να εξεταστεί η δημιουργία ειδικού ταμείου για την οδική ασφάλεια.
Προτάσεις για Βελτίωση – Σαφής Κατανομή Αρμοδιοτήτων
Είναι απαραίτητο να καθοριστούν σαφείς και ξεκάθαρες αρμοδιότητες μεταξύ των Περιφερειών και των Δήμων για τη συντήρηση και τη διαχείριση του οδικού δικτύου. Προφανώς θα πρέπει να εξεταστεί η θεσμοθέτηση ενιαίου συντονιστικού φορέα για την οδική ασφάλεια, υπό την επίβλεψη του αρμόδιου Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Η ενίσχυση της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των διαφορετικών επιπέδων διοίκησης μπορεί να συμβάλλει στην αποφυγή της σύγχυσης και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων. Οι Τακτικές συναντήσεις και επικοινωνία μεταξύ των αρμόδιων φορέων μπορούν να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία των οδικών υποδομών. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής είναι αρμόδια για τη διευθέτηση των σημείων που υπάρχει επικάλυψη αρμοδιοτήτων. Αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση της πολυδιάσπασης θα αποτελούσε η θεσμοθέτηση ενιαίου συντονιστικού φορέα για την οδική ασφάλεια και τη διαχείριση της κυκλοφορίας