Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΈρευνα Attica Times: Λειψυδρία: Στερεύουν πηγές και γεωτρήσεις- Μεγάλο το πρόβλημα στα...

Έρευνα Attica Times: Λειψυδρία: Στερεύουν πηγές και γεωτρήσεις- Μεγάλο το πρόβλημα στα νησιά

Της Ελευθερίας Σπυράκη

Η παρατεταμένη ξηρασία έχει πλήξει πολλές περιοχές της χώρας. Στις Σέρρες, οι καλλιέργειες κινδυνεύουν να καταστραφούν και οι κάτοικοι έφτασαν στο σημείο να κάνουν λιτανεία για να βρέξει.

Θα χάσουμε τις παραγωγές μας

«Η κατάσταση είναι δραματική. Παίρνουμε νερό από δύο ποτάμια τον Αγγίτη και τον Στρυμόνα, αλλά ο ποταμός Αγγίτης έχει μεγάλο πρόβλημα. Κάναμε την λιτανεία και άμα σας πω, σας το λέω αυτό και ανατριχιάζω ότι χθες έβρεξε ακριβώς μέχρι εκεί που περπάτησε ο πάτερ» λέει αντιδήμαρχος Νέας Ζίχνης.

Σε ακόμη πιο δύσκολη θέση είναι τα νησιά  καθώς οι ανύπαρκτες βροχοπτώσεις και ο ασυνήθιστα ζεστός χειμώνας έχουν μειώσει επικίνδυνα  τα αποθέματα στις δεξαμενές και τις υπόγειες πηγές νερού την ώρα μάλιστα που η κατανάλωση χτυπάει κόκκινο λόγω του τουρισμού. Μία από τις περιπτώσεις αυτές είναι και η Σίφνος.

Στο νησί της υπάρχει αγωνία

Όπως εξηγεί η δήμαρχος του νησιού, Μαρία Ναδάλη «Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε επίσης οξύ πρόβλημα. Διαπιστώσαμε αυξημένη κατανάλωση στις αρχές Ιουνίου και αυτό μας οδήγησε στο αίτημα που υποβάλαμε στην γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας να ακούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου και να ευαισθητοποιήσουμε τους καταναλωτές σε μία λελογισμένη χρήση.»

Μειώνονται οι βροχοπτώσεις άρα μειώνονται και η τροφοδοσία και των επιφανειακών ταμιευτήρων  αλλά και των υπόγειων νερών» αναφέρει στο Attica Times ο υδρογεωλόγος κ. Παντελής Σαμπατάκης. Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια έχουν σχεδόν μειωθεί στο μισό τα χιόνια οι χιονοπτώσεις.«Τα υδρολογικά μας συστήματα και κυρίως τα υπόγεια νερά βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο απόδοσης».

Σε συναγερμό η Κρήτη

 Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με τις επιπτώσεις της λειψυδρίας να είναι ήδη ορατές.

Ένας εκ των επιστημόνων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του νησιού ο γεωλόγος Χαράλαμπος Φασουλάς τονιζει στο Attica Times ότι «Τα περισσότερα ράγματα που υπάρχουν έχουν σχεδόν στερέψει. Μιλάμε για πάνω από 50% μείωση από πέρσι σε φέτος. Σε όλο το νησί έχουμε στραφεί στην χρήση των γεωτρήσεων. Στην περιοχή της Μεσαράς οι δήμοι έχουν προβεί σε απαγορευτικά μέτρα, για παράδειγμα απαγορεύεται η άρδευση της ελιάς».

Λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν πολλά νησιά με τη χρήση αφαλάτωσης, προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό η λύση που εξετάζεται, περιλαμβάνει την κατασκευή υβριδικών μονάδων παραγωγής ρεύματος με αιολικά, φωτοβολταϊκά, αντλησιοταμίευση και μονάδες αφαλάτωσης που θα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ρεύματος και γλυκού νερού για ύδρευση και άρδευση.

Το σχέδιο του ΥΠΕΝ, αν και είναι σε πρώιμο στάδιο, αναμένεται να προχωρήσει άμεσα λόγω των αυξημένων αναγκών των νησιών για νερό, με τους ειδικούς να χαρακτηρίζουν τη λήψη μέτρων αναγκαία.



Ροη Ειδήσεων