O Φώτης Τσομπάνογλου, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Κυκλικής Οικονομίας Δήμου Νέας Ιωνίας μιλά στους atticatimes.gr και την Οικονομική Αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη για τις προτεραιότητες του τομέα του. «Πρόσφατα σε συνεργασία με τον ΕΔΣΝΑ κάναμε προώθηση της χωριστής συλλογής υπολειμμάτων τροφών μέσω του καφέ κάδου στην περιοχή της Αλσούπολης», επισημαίνει.
Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας ως Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος & Κυκλικής Οικονομίας;
«Οι βασικές προτεραιότητες μου ως Αντιδήμαρχος του τομέα Περιβάλλοντος & Κυκλικής Οικονομίας είναι η εκ βάθρων αναδιοργάνωση της αποκομιδής των αστικών απορριμμάτων, η καθαριότητα σε δρόμους και πλατείες, η προώθηση όλων των ρευμάτων ανακύκλωσης, με χρήση των χρηματοδοτικών εργαλείων, μεθόδων και τεχνολογιών που παρέχονται σήμερα αλλά και αυτών που διεκδικεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και η πλήρης ανάπτυξη του καφέ κάδου».
Πώς θα προωθήσετε την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με θέματα περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας;
«Από την αρχή της θητείας μας ως Δημοτική Αρχή έχουμε επικεντρωθεί στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα θέματα περιβάλλοντος και ιδιαίτερα στην ανακύκλωση όλων των ρευμάτων, με συνεχή επικοινωνία μέσω των κοινωνικών δικτύων, της ιστοσελίδας του Δήμου, τοπικών εφημερίδων και ραδιοφωνικών εκπομπών, τηλεοπτικών συνεντεύξεων και ενημερωτικών εντύπων πόρτα-πόρτα.
Πρόσφατα σε συνεργασία με τον ΕΔΣΝΑ κάναμε προώθηση της χωριστής συλλογής υπολειμμάτων τροφών μέσω του καφέ κάδου στην περιοχή της Αλσούπολης, με περίπτερο στην λαϊκή αγορά, διανομή εντύπων και δωρεάν εδαφοβελτιωτικού υλικού που προκύπτει από την αξιοποίηση του περιεχομένου του καφέ κάδου. Θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες δράσεις σε όλη την πόλη».
Ποια είναι τα βασικά περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή σας;
«Ο Δήμος Νέας Ιωνίας είναι ο 5ος πιο πυκνοκατοικημένος Δήμος της χώρας, με ελάχιστο πράσινο και προβληματική ρυμοτομία, μιας και αναπτύχθηκε άναρχα με σκοπό την στέγαση των προσφύγων, παλαιό και ανεπαρκές δίκτυο ακαθάρτων με παράνομες συνδέσεις στο δίκτυο ομβρίων, κακοσυντηρημένο οδικό δίκτυο με μικρούς δρόμους που δυσκολεύουν την αποκομιδή και την τοποθέτηση κάδων και συστημάτων αποκομιδής και ανακύκλωσης.
Ο μεγάλος κυκλοφοριακός φόρτος και η έλλειψη θέσεων στάθμευσης συμβάλλουν και αυτά στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής κατοίκων και επισκεπτών, την οποία με την πλήρη ανάπτυξη του προγράμματος μας ευελπιστούμε να αναβαθμίσουμε ριζικά».
Πώς σκοπεύετε να βελτιώσετε τη διαχείριση και τη μείωση των αποβλήτων στη Νέα Ιωνία, προωθώντας την ανακύκλωση;
«Ο εκσυγχρονισμός του στόλου και του εξοπλισμού που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, η εφαρμογή των πλέον βέλτιστων τακτικών στον τομέα της περιβαλλοντικής διαχείρισης, η χρήση ψηφιακής τεχνολογίας και σύγχρονων συστημάτων αποκομιδής θα μας δώσει την δυνατότητα για αποτελεσματικότερη, ασφαλέστερη και πιο αποδοτική λειτουργία της υπηρεσίας ώστε ο Δήμος μας να είναι από τους πρώτους που θα φτάσει τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανακύκλωση, την υγειονομική ταφή και την κυκλική οικονομία».