Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024


ΑρχικήΑττικήΠΕ Κεντρικού Τομέα ΑθηνώνΦυσικό αέριο: Σκάβουν τους δρόμους της Αθήνας που ασφαλτοστρώθηκαν πριν λίγους μήνες

Φυσικό αέριο: Σκάβουν τους δρόμους της Αθήνας που ασφαλτοστρώθηκαν πριν λίγους μήνες

Στο κέντρο της Αθήνας,  στην οδό Αλκμήνης και στους γύρω δρόμους των Κάτω Πετραλώνων, οι κάτοικοι βλέπουν πρόσφατα ασφαλτοστρωμένους δρόμους να καταστρέφονται από έργα συντήρησης δικτιού του φυσικού αερίου. Αυτή η πρακτική έχει προκαλέσει σημαντική δυσαρέσκεια, καθώς οι εργασίες απαιτούν τομές στο νέο οδόστρωμα.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι πάροχοι φυσικού αερίου έχουν το δικαίωμα να εκτελούν εργασίες στο οδόστρωμα, χωρίς να απαιτείται άδεια από τον αρμόδιο φορέα συντήρησης του δρόμου. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι εργασίες πρέπει να γίνονται ανεξέλεγκτα και χωρίς προγραμματισμό. Υπάρχει επιτακτική ανάγκη για καλύτερο συντονισμό μεταξύ των εταιρειών παροχής φυσικού αερίου, των δήμων και της περιφέρειας Αττικής, ώστε να αποφεύγονται περιττά έξοδα και σπατάλη των χρημάτων των φορολογουμένων.

Η αποκατάσταση των τομών στο οδόστρωμα συνήθως δεν επαναφέρει τους δρόμους στην αρχική τους κατάσταση, προκαλώντας περαιτέρω προβλήματα στις υποδομές και την οδική ασφάλεια. Οι κάτοικοι της Αθήνας ζητούν ένα πρόγραμμα εργασιών που να λαμβάνει υπόψη την πρόσφατη ασφαλτόστρωση και να εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή συντήρηση των δρόμων. Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, είναι απαραίτητη η καθιέρωση ενός συστήματος επικοινωνίας και προγραμματισμού μεταξύ των αρμόδιων φορέων και των παρόχων φυσικού αερίου. Αυτό θα μπορούσε να μειώσει τις περιπτώσεις όπου πρόσφατα ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι καταστρέφονται από ανεξέλεγκτες εργασίες, προστατεύοντας έτσι τις επενδύσεις στη βελτίωση του οδικού δικτύου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Αθηναίων έχει θέσει ήδη σε λειτουργία την ηλεκτρονική πλατφόρμα που απεικονίζει αναλυτικά τις τομές όμως οι εργασίες εταιριών φυσικού αερίου δεν αποτυπώνονται καθώς δεν ορίζεται ρητά από τη νομοθεσία η απαίτηση της σχετικής άδειας τομής και εκτέλεσης εργασιών.

Τι δήλωσε αποκλειστικά στην Attica Times ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Αθηναίων κ. Ανδρέας Γραμματικογιάννης

«Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία το Φυσικό Αέριο δεν έχει υποχρέωση (κακώς) να παίρνει άδεια από τους Δήμους για τις εργασίες που πραγματοποιεί. Έχουμε μεταφέρει τα παράπονα των πολιτών στην εταιρεία (ENAON) και συμφωνήσαμε να περνάνε τα στοιχεία στο πληροφοριακό σύστημα του δήμου ενημερωτικά ακόμα και αν δεν υπάρχει σχετική νομική υποχρέωση».



Ροη Ειδήσεων