Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΘέματαΥγείαΓιατί υπάρχει ανησυχία για τη "θερμική επιβάρυνση" - Ιδιαίτερα επιβαρυμένα τα αστικά...

Γιατί υπάρχει ανησυχία για τη “θερμική επιβάρυνση” – Ιδιαίτερα επιβαρυμένα τα αστικά κέντρα

Αυτή την εβδομάδα, πολλές περιοχές της Ελλάδας αντιμετωπίζουν έντονη θερμική επιβάρυνση λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών. Το meteo.gr/ΕΑΑ αναφέρει ότι οι συνεχόμενες ημέρες με πολύ υψηλές θερμοκρασίες διατηρούν την επιβάρυνση σε υψηλά επίπεδα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν μέχρι την Παρασκευή 19 Ιουλίου, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Προβλέπεται υψηλή θερμική καταπόνηση στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές. Η Διευθύντρια Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Δήμητρα Φουντά, ανέφερε ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από το 2000 έως το 2019, υπήρχαν περίπου 489.000 θάνατοι ετησίως λόγω ζέστης, ενώ μεταξύ 2000 και 2016, ο αριθμός των ανθρώπων που εκτέθηκαν σε ακραίες θερμοκρασίες αυξήθηκε κατά 125 εκατομμύρια. Στις επόμενες δεκαετίες, το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού αναμένεται να εκτίθεται σε ακραία ζέστη.

Τα μεγάλα αστικά κέντρα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένα λόγω της αστικής θερμικής νησίδας. Περιοχές όπως τα Πατήσια και το Παγκράτι έχουν μεγαλύτερη επιβάρυνση, ειδικά τη νύχτα. Η πυκνή δόμηση και η ανθρωπογενής δραστηριότητα επιδεινώνουν την κατάσταση. Όταν το ανθρώπινο σώμα βρίσκεται σε θερμικά επιβαρυμένο περιβάλλον, δυσκολεύεται να διατηρήσει την ισορροπία θερμότητας, οδηγώντας σε θερμική καταπόνηση.

Οι θερμοκρασίες κατά τις νυχτερινές ώρες είναι ανησυχητικές, καθώς οι μελέτες δείχνουν αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια. Στις πόλεις, οι θερμοκρασίες παραμένουν υψηλές και τη νύχτα, ενώ σε μη αστικές περιοχές πέφτουν σημαντικά, επιτρέποντας στο σώμα να ανακάμψει από το θερμικό στρες.

Η κα. Φουντά εξηγεί ότι τα θερμικά φαινόμενα στις πόλεις επηρεάζονται επίσης από το ανεμολογικό πεδίο. Η θαλάσσια αύρα δροσίζει τις παραθαλάσσιες περιοχές αλλά μπορεί να αυξήσει την υγρασία, προκαλώντας περαιτέρω θερμική επιβάρυνση. Θερμοί καταβατικοί άνεμοι μπορούν να αυξήσουν τη θερμοκρασία σε προάστια κοντά σε βουνά.

Πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη μείωση της αστικής θερμικής νησίδας, όπως η χρήση κατάλληλων υλικών και η αύξηση των χώρων πρασίνου. Ο κίνδυνος από τη θερμική επιβάρυνση έχει υποτιμηθεί, και πρέπει να εξεταστεί και κοινωνικά, καθώς ευάλωτες ομάδες δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τις υψηλές θερμοκρασίες. Χρειάζονται ενέργειες από την πολιτεία και τις τοπικές αρχές.

Τα ρεκόρ θερμοκρασίας στην Ελλάδα συνεχώς καταρρίπτονται, με τους πρώτους μήνες του 2024 να παρουσιάζουν θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Ο Ιούνιος του 2024 ήταν ο πιο θερμός Ιούνιος από το 2010. Η κα. Φουντά σημειώνει ότι τα τελευταία χρόνια, οι θερμοκρασίες στην Ελλάδα είναι κατά 1,7 βαθμούς υψηλότερες από τα προβιομηχανικά επίπεδα, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο, η αύξηση είναι 1,2 βαθμούς.

Το καλοκαίρι του 2024 προβλέπεται πολύ θερμό, με τα μοντέλα πρόγνωσης να δείχνουν υψηλές θερμοκρασίες με πιθανότητα ακρίβειας 70-80%.



Ροη Ειδήσεων