Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΠρόσωπαΣυνεντεύξειςΓρηγόρης Καψοκόλης στους Attica Times: Η εξωστρέφεια του Δήμου Πειραιά τα τελευταία...

Γρηγόρης Καψοκόλης στους Attica Times: Η εξωστρέφεια του Δήμου Πειραιά τα τελευταία χρόνια έχει τονώσει την αγορά

O Γρηγόρης Καψοκόλης, Αντιδήμαρχος Προσόδων και Εμπορίου του Δήμου Πειραιά στη συνέντευξη που παραχώρησε στους atticatimes.gr και την Οικονομική Αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη μιλά για το πώς οραματίζεται τον Πειραιά καθώς και τις δράσεις που υλοποιεί ο Δήμος για την προώθηση της επιχειρηματικότητας. «Η Δημοτική Αρχή έχει ήδη αναπτύξει δραστηριότητες όπως το Bluelab και το εργαστήριο Κυκλικής Οικονομίας, τα οποία σε συνδυασμό με άλλα μέτρα, όπως η μείωση των δημοτικών τελών συντελούν στην προώθηση του εμπορίου και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας».

Ποιο είναι το όραμά σας για τη νέα σας θητεία;

Γ.Κ.: Το όραμά μου για την Πόλη του Πειραιά είναι να σχεδιάσουμε έναν Πειραιά βιώσιμο, έξυπνο και εξωστρεφή. Έναν Πειραιά ανταποδοτικότητας στους δημότες μας με υψηλού επιπέδου καθαριότητα, με καλύτερη καθημερινότητα για όλους. Έναν Πειραιά έξυπνο και ανταγωνιστικό ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα. Έναν Πειραιά με κοινωνικό πρόσωπο, δίπλα σε όλους, με σύγχρονες δομές και υπηρεσίες. Οφείλουμε να τα πετύχουμε για να δούμε τον Πειραιά μία σύγχρονη Ευρωπαϊκή Πόλη.

Ποια είναι η στρατηγική του Δήμου ως προς την αύξηση των εσόδων και την προώθηση του εμπορίου; Ποιες πρωτοβουλίες έχουν ληφθεί πρόσφατα ή πρόκειται να ληφθούν για την περαιτέρω ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων;

Γ.Κ.: Είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι η προώθηση του εμπορίου και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας θα οδηγήσει στην αύξηση των εσόδων του Δήμου. Για τον σκοπό αυτό έχουμε υιοθετήσει μία πολυπαραγοντική στρατηγική στην οποία βασικό συστατικό είναι ότι η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας πρέπει να έχει κοινωνικό πρόσημο, δηλαδή να υπάρξουν οφέλη, τόσο για τις επιχειρήσεις ,όσο και για την κοινωνία του Πειραιά.

Οι νέες τεχνολογίες, όπως η πληροφορική είναι πολύτιμο εργαλείο προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να ενημερωθούν για τις δυνατότητες χρηματοδότησης των δράσεων
του, είτε από το ΕΣΠΑ είτε από άλλα Ευρωπαϊκά προγράμματα για αυτόν το σκοπό. Να τονίσω επίσης ότι οι συνέργειες και οι συνεργασίες με επιστημονικούς και άλλους φορείς της πόλης, όπως το Πανεπιστήμιο Πειραιά και το Εμπορικό Επιμελητήριο, λειτουργούν πολλαπλασιαστικά. Τέλος η Δημοτική Αρχή έχει ήδη αναπτύξει δραστηριότητες όπως το
Bluelab και το εργαστήριο Κυκλικής Οικονομίας, τα οποία σε συνδυασμό με άλλα μέτρα, όπως η μείωση των δημοτικών τελών συντελούν στην προώθηση του εμπορίου και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Ποια είναι τα προβλήματα των επιχειρήσεων του Πειραιά;

Γ.Κ.: Ο Πειραιάς αποτελεί ένα σημαντικό κέντρο οικονομικής δραστηριότητας και επιχειρηματικότητας. Γεγονός είναι ότι από αρχές του 2020 λόγω της πανδημίας και στην συνέχεια με τον πόλεμο στην Ουκρανία οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν οικονομική αβεβαιότητα. Αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσληψη νέου προσωπικού ,στα αυξημένα κόστη σε ενέργεια και πρώτες ύλες, και στην υψηλή φορολόγηση.
Ο Δήμος μας την περίοδο της πανδημίας ενίσχυσε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν ξανά. Ήταν μια ενίσχυση ύψους 7.000000. Ο Δήμος Πειραιά θα συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα την τοπική κοινωνία και επιχειρηματικότητα ώστε να είναι βιώσιμες και λειτουργικές.

Η έλευση του μετρό στον Πειραιά έχει τονώσει την αγορά;

Γ.Κ.: Έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία της Πόλης μας. Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα έργο ζωτικής σημασίας με πολλαπλά οφέλη για την πόλη. Είναι πλέον άμεσα προσβάσιμη, με την επισκεψιμότητά της να έχει αυξηθεί σημαντικά. Ο Πειραιάς τα τελευταία χρόνια έχει περάσει στην εποχή της ανάπτυξης. Άλλωστε αυτό το διαπιστώνει ο καθένας με μια βόλτα στην πόλη μας. Πύργος, Μικρολίμανο, Άγιος Διονύσης μαζί με το Δημοτικό Θέατρο και σε αναμονή πληθώρα έργων όπως το νέο Δημαρχείο, Ανάπλαση Πειραϊκής Χερσονήσου, Ανάπλαση Χατζηκυριακού, Πλατείας Κοραή. Επίσης σε καλό δρόμο βρίσκεται και η υπογειοποίηση των γραμμών ΗΣΑΠ. Είναι λογικό με την εξωστρέφεια που έχει ο Δήμος μας τα τελευταία χρόνια να έχει τονώσει την αγορά σε όλα τα επίπεδα.



Ροη Ειδήσεων