Η Κάμαλα Χάρις φαίνεται να πλησιάζει στην υποψηφιότητα για το χρίσμα των Δημοκρατικών, καθώς όλο και περισσότερα ηγετικά στελέχη του κόμματος δηλώνουν την υποστήριξή τους προς αυτήν. Η εκστρατεία της δίνει έμφαση στη μεσαία τάξη, στα δικαιώματα των γυναικών και των μειονοτήτων, καθώς και στην τήρηση της νομιμότητας. Σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση μετά την αποχώρηση του Τζο Μπάιντεν, η Χάρις συγκεντρώνει 45% έναντι 47% του Τραμπ.
Μια δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos δείχνει ότι η Χάρις προηγείται του Τραμπ με 44% έναντι 42%, αν και η διαφορά είναι εντός του περιθωρίου στατιστικού σφάλματος (±3%). Σε προηγούμενες δημοσκοπήσεις, και οι δύο υποψήφιοι είχαν συγκεντρώσει 44%, ενώ σε άλλη δημοσκόπηση ο Τραμπ προηγείτο με 1%.
Μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το 56% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων πιστεύει ότι η 59χρονη Χάρις είναι «διανοητικά οξυδερκής και ικανή να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις», έναντι 49% που είχε την ίδια άποψη για τον 78χρονο Τραμπ. Ο Μπάιντεν έλαβε μόλις 22% σε αυτό το ερώτημα. Η δημοσκόπηση διεξήχθη διαδικτυακά με 1.241 Αμερικανούς ενήλικες, από τους οποίους 1.018 ήταν εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι.
Η Χάρις έχει την υποστήριξη της πρώην προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, ενώ ο Μπάρακ Ομπάμα δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα μιλήσει για την απόσυρσή του από την προεκλογική κούρσα σε διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό.
Σύμφωνα με το CNN, η Χάρις έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη τουλάχιστον 1.967 αντιπροσώπων στο συνέδριο του Δημοκρατικού κόμματος τον Αύγουστο στο Σικάγο, γεγονός που την καθιστά την υποψήφια του κόμματος για τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου μετά την αποχώρηση του Μπάιντεν. Η ηγεσία των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο επίσης την υποστηρίζει.
Ωστόσο, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η Χάρις πρέπει να εξασφαλίσει την ενότητα του κόμματος. Είναι η πρώτη γυναίκα και η πρώτη πολίτης με αφρο-αμερικανική και ασιατική καταγωγή που διεκδικεί το χρίσμα για την προεδρία, κάτι που μπορεί να την βοηθήσει να προσελκύσει διαφορετικές ομάδες ψηφοφόρων. Ο Τραμπ είναι πλέον ο μεγαλύτερος σε ηλικία υποψήφιος.
Η Χάρις πρέπει επίσης να προσελκύσει τους επικριτές της και τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, καθώς πολλοί έχουν χαρακτηρίσει απογοητευτική την απόδοσή της ως αντιπροέδρου. Αν και της δόθηκε η δύσκολη υπόθεση της παράνομης μετανάστευσης, έχει δεχθεί έντονη κριτική από Ρεπουμπλικάνους και δεξιά μέσα ενημέρωσης. Παρά τις θέσεις της υπέρ της φυλετικής ισότητας, κατά της οπλοκατοχής και των αμβλώσεων, τα ποσοστά δημοτικότητάς της παραμένουν χαμηλά.
Η ομάδα «Black Lives Matter» αμφισβητεί την ταχύτητα με την οποία το Δημοκρατικό κόμμα υποστήριξε τη Χάρις, ζητώντας ανοιχτή διαδικασία υποψηφιοτήτων για όλα τα μέλη του κόμματος.
Η Μπιγιονσέ εξέφρασε την υποστήριξή της προς την Χάρις, επιτρέποντάς της να χρησιμοποιήσει το τραγούδι της “Freedom” ως ύμνο της προεκλογικής της εκστρατείας.