Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2024


ΑρχικήΠρόσωπαΣυνεντεύξειςΚόλλιας στους Attica Times: Συνεχίζουμε με γνώμονα την ενίσχυση των ΜμΕ και...

Κόλλιας στους Attica Times: Συνεχίζουμε με γνώμονα την ενίσχυση των ΜμΕ και την πληρέστερη ενημέρωση των μελών μας

O Κωνσταντίνος Κόλλιας, Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ) μιλά στους atticatimes.gr και την Οικονομική Αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά λόγω της ακρίβειας, τη στρατηγική της χώρας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, και τις ενέργειες του ΟΕΕ για τη βελτίωση της αγοράς εργασίας και την υποστήριξη των επιχειρήσεων. «Πρόσφατες δράσεις μας είναι η νέα διαδραστική πλατφόρμα, που απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις, κάθε κλάδου και μεγέθους, μέσω της οποίας οι επιχειρήσεις, από την ιστοσελίδα του ΟΕΕ, μπορούν άμεσα, εύκολα, γρήγορα και αξιόπιστα να ενημερώνονται για τα προγράμματα επιδοτήσεων, επιχορηγήσεων και δανειοδοτήσεων, στα οποία δύνανται να υπαχθούν».

Υπάρχουν πρόσθετα μέτρα που θα μπορούσαμε να λάβουμε για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και πώς πιστεύετε ότι μπορούν να ενισχυθούν τα εισοδήματα και η αγοραστική δύναμη των πολιτών;

Κ.Κ.: Η διατήρηση των τιμών πολλών βασικών προϊόντων σε υψηλά επίπεδα – παρά τη σταδιακή μείωση του πληθωρισμού, με βάση και τα επίσημα στοιχεία, ειδικά στα τρόφιμα – και οι αβεβαιότητες σε παγκόσμιο επίπεδο, συντηρούν την επιφυλακτικότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για επιτάχυνση της μείωσης των επιτοκίων. Όλο αυτό εξακολουθεί να δυσκολεύει τη διαχείριση της καθημερινότητας για τους πολίτες, δεδομένου ότι η αγοραστική τους δύναμη δεν ενισχύεται, παρά τις αυξήσεις μισθών, που καταγράφονται στην αγορά εργασίας. Συνεπώς, απαιτείται η συνέχιση των μέτρων ελάφρυνσης των νοικοκυριών, αλλά και των ελέγχων στην αγορά σχετικά με τη διαμόρφωση της τιμολογιακής πολιτικής.

Επιπλέον, παραμένει δύσκολη η εύρεση κατοικίας από τα νοικοκυριά – είτε για αγορά, είτε για ενοικίαση. Γι’ αυτό και, ως Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, προτείναμε να υπάρξει και νέος κύκλος του προγράμματος “Σπίτι μου”. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, που έχει βοηθήσει πολλούς νέους και ευάλωτα νοικοκυριά να βρουν και να αγοράσουν στέγη. Όμως, δεδομένων των πολύ μεγαλύτερων αναγκών, απαιτείται να ανοίξει δεύτερος κύκλος και με διευρυμένα κριτήρια, σε ό,τι αφορά το εισόδημα και την ηλικία του αγοραστή, καθώς και το έτος κατασκευής του ακινήτου, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση. Στην ίδια κατεύθυνση, λύση θα δώσει και η αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου, που είναι ανεκμετάλλευτα, για φτηνή στέγη σε νέους και ευάλωτους.

Ποια στρατηγική θεωρείτε ότι πρέπει να ακολουθήσει η χώρα για να είναι ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, και ποιος είναι ο ρόλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου σε αυτό;

Κ.Κ.: Τρία είναι τα βασικά σημεία, γύρω από τα οποία πρέπει να κινηθεί η στρατηγική της χώρας, ώστε να παραμείνει αυξητικά ανταγωνιστική: Το πρώτο είναι η αύξηση των επενδύσεων, είναι καθοριστική για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας και την προσέλκυση κεφαλαίων. Προσπάθειες βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος, απλοποίησης της γραφειοκρατίας, ταχύτερης απονομής της δικαιοσύνης και ενίσχυσης της νομικής προστασίας των επενδυτών – μέσω σταθερού νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου – θεωρούνται απαραίτητες για την ενίσχυση της ελκυστικότητας της Ελλάδας ως επενδυτικός προορισμός. Το δεύτερο είναι η μείωση της ανεργίας. Η δημιουργία θέσεων εργασίας, η κατάρτιση και η αναβάθμιση των δεξιοτήτων των ατόμων αποτελούν βασικούς πυλώνες για να εδραιωθεί η επαγγελματική ασφάλεια και να αυξηθεί η παραγωγικότητα. Το τρίτο είναι η βιώσιμη ανάπτυξη. Η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα, αλλά και η διευκόλυνση των εξαγωγών και η προσέλκυση διεθνών τουριστών αποτελούν πτυχές, που μπορούν να συνεισφέρουν σε μια πιο θετική προοπτική για την Ελλάδα. Απαραίτητη προϋπόθεση για όλα αυτά είναι και η ταχύτερη μετάβαση στο νέο παραγωγικό μοντέλο για τη χώρα. Πρόκειται για μία προσπάθεια, που έχει ξεκινήσει τα τελευταία 4,5 χρόνια, αλλά απαιτεί ακόμα υψηλότερες ταχύτητες, ώστε να φέρει αμεσότερα τα επιθυμητά αποτελέσματα. Μακριά από κρατικοδίαιτες λογικές και με στόχευση στην κινητροδότηση μέσω μεταρρυθμίσεων της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας.

Υπάρχει μεγάλη αναντιστοιχία προσφοράς-ζήτησης στην αγορά εργασίας. Ως ΟΕΕ τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει;

Κ.Κ.: Η αναντιστοιχία αυτή είναι ένα πρόβλημα όχι μόνο ελληνικό. Είναι παγκόσμιο. Προέκυψε μετά την πανδημία, και οφείλεται – σε μεγάλο βαθμό – σε αυτό, που οι ειδικοί αποκαλούν, «Η Μεγάλη Παραίτηση». Τα δεδομένα, λοιπόν, έχουν αλλάξει, οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βρουν τα κατάλληλα στελέχη και αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις – όπως καταλαβαίνετε – στην παραγωγικότητα. Το θέμα αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε από τα θεμέλιά του. Δηλαδή, από τον επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων, όταν αυτοί βρίσκονται στο γυμνάσιο και το λύκειο. Αυτός είναι και ο λόγος, που χρόνια τώρα ζητάμε διαρκώς να αυξηθούν οι ώρες διδασκαλίας των οικονομικών μαθημάτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Και άκουσα, με πολλή χαρά, τον Υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, στο πρόσφατο διεθνές συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, να ανακοινώνει την ικανοποίηση αυτού του πάγιου αιτήματός μας, με ένα δίωρο μάθημα για τις βασικές οικονομικές έννοιες, στην Πρώτη Λυκείου, από τον Σεπτέμβριο του 2025. Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, είναι απαραίτητη η διαρκής και περαιτέρω αναβάθμιση δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού και η διασύνδεσή του με την αγορά εργασίας. Η χώρα μας, δυστυχώς, βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις των χωρών της ΕΕ στους δείκτες που σχετίζονται με την επαγγελματική εκπαίδευση και την κατάρτιση. Μάλιστα, μελέτες δείχνουν ότι αν και έχουμε υψηλά μορφωμένο προσωπικό υστερούμε στην εκπαίδευση κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής μας πορείας, μένοντας πίσω σε δεξιότητες.

Τι δράσεις σχεδιάζετε το επόμενο διάστημα και ποιο το στοίχημα της νέας σας θητείας;

Κ.Κ.: Από το 2014, που οι οικονομολόγοι – μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος μου κάνουν την τιμή να είμαι στο τιμόνι του επιστημονικού φορέα μας, χαράξαμε μια πολιτική ενίσχυσης της φωνής του ΟΕΕ στον δημόσιο διάλογο και διαρκούς στήριξης των μελών μας, και ενημέρωσης του συνόλου των επιχειρήσεων, με τις οποίες, άλλωστε, συνεργάζονται καθημερινά οι λογιστές – φοροτεχνικοί, οι ορκωτοί ελεγκτές, οι οικονομολόγοι. Πρόσφατες δράσεις μας είναι η νέα διαδραστική πλατφόρμα, που απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις, κάθε κλάδου και μεγέθους, μέσω της οποίας οι επιχειρήσεις, από την ιστοσελίδα του ΟΕΕ, μπορούν άμεσα, εύκολα, γρήγορα και αξιόπιστα να ενημερώνονται για τα προγράμματα επιδοτήσεων, επιχορηγήσεων και δανειοδοτήσεων, στα οποία δύνανται να υπαχθούν, καθώς και η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, για την ενίσχυση της χρηματοδοτικής στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την πληρέστερη ενημέρωση των μελών μας. Αυτή είναι και η κατεύθυνση, που θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε και σε αυτή τη θητεία μας, με δράσεις, προγράμματα στήριξης και μελέτες.



Ροη Ειδήσεων