Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΑττικήΝίκος Χαρδαλιάς: Η μάχη για την διαφάνεια - τα οφέλη για την...

Νίκος Χαρδαλιάς: Η μάχη για την διαφάνεια – τα οφέλη για την οικονομία

Της Δάφνης Γρηγοριάδη – Οικονομικής Αναλύτριας

Ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την εξάλειψη της διαφθοράς στην Περιφέρεια Αττικής, αντιμετωπίζοντας χρόνια προβλήματα που κανείς μέχρι σήμερα δεν είχε τολμήσει να αγγίξει. Οι πρωτοβουλίες αυτές έχουν στόχο την εξυγίανση των υπηρεσιών, τη διασφάλιση της διαφάνειας και τη βελτίωση της διαχείρισης των πόρων. Μία από τις πρώτες κινήσεις του κ. Χαρδαλιά ήταν η εκκαθάριση στον τομέα των Μεταφορών.

Ο κ. Χαρδαλιάς μετέφερε σχεδόν 50 υπαλλήλους της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων των 7 διευθυντών, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης. Ταυτόχρονα σχετικές ενέργειες έγιναν και στις Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων. Ο Περιφερειάρχης προχώρησε σε αναδιοργάνωση των τεχνικών υπηρεσιών, μετακινώντας διευθυντές και τμηματάρχες, με στόχο την αντιμετώπιση της διαφθοράς και την προώθηση της διαφάνειας στα δημόσια έργα. Οι μετακινήσεις αυτές αφορούσαν υπαλλήλους που είχαν εμπλακεί σε αμφισβητήσιμες πρακτικές ή αντιμετώπιζαν πειθαρχικές διαδικασίες, ενώ ταυτόχρονα δόθηκαν ευκαιρίες σε νέα και ικανά στελέχη να αναλάβουν θέσεις ευθύνης.

Οι υπάλληλοι με εκκρεμή πειθαρχικά και ποινικά παραπτώματα μετακινήθηκαν ή τέθηκαν σε αργία.

Μετά τις αποκαλύψεις για το κύκλωμα εκβιαστών, ο Περιφερειάρχης Αττικής προχώρησε σε σαρωτικές αλλαγές για την εκκαθάριση του υγειονομικού. Μετέφερε 148 υπαλλήλους της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου, προχωρώντας σε ριζικές αλλαγές σε όλες τις Διευθύνσεις Υγειονομικών Ελέγχων και Περιβαλλοντικής Υγιεινής. Αλλάξαν οι 7 Διευθυντές και οι 15 Τμηματάρχες των υπηρεσιών υγειονομικού ελέγχου, ενώ οι 126 Επόπτες Υγείας μετακινήθηκαν με διαδικασία κλήρωσης και rotation για τη διασφάλιση της διαφάνειας.
Μία από τις τελευταίες και πιο σημαντικές ενέργειες ήταν η εκκαθάριση στον ΕΔΣΝΑ. στον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής, απομακρύνοντας δύο από τα παλαιότερα στελέχη του φορέα. Στόχος αυτών των αλλαγών ήταν η εξυγίανση των υπηρεσιών και η διασφάλιση της διαφάνειας στη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής.

Η διαφθορά επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική ευημερία μιας χώρας. Οι παραπάνω σαρωτικές αλλαγές που έγιναν από τον Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Νίκο Χαρδαλιά, αποσκοπούν στην εξυγίανση των υπηρεσιών και στη ενίσχυση της διαφάνειας.

Η καταπολέμηση της διαφθοράς έχει θεμελιώδη σημασία για την ορθολογική διαχείριση των δημόσιων πόρων. Ένα διαφανές και αξιόπιστο περιβάλλον διασφαλίζει ότι οι δημόσιοι πόροι χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά και αποδοτικά. Αυτό, με τη σειρά του, αυξάνει την εμπιστοσύνη τόσο των εγχώριων όσο και των ξένων επενδυτών, οι οποίοι είναι πιο πρόθυμοι να επενδύσουν σε μια χώρα όπου η διάφανη ενισχύεται. Επιπλέον, αυτό συμβάλει στην μείωση της παραοικονομίας. Στην Ελλάδα, η παραοικονομία εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει το 40% του ΑΕΠ, ένα ποσοστό που έχει σοβαρές επιπτώσεις στη φορολογική βάση και στα έσοδα του κράτους. Αυτό σημαίνει ότι ένα σημαντικό μέρος της οικονομικής δραστηριότητας πραγματοποιείται εκτός του επίσημου οικονομικού συστήματος, με αποτέλεσμα να μην φορολογείται και να μην καταγράφεται. Η ύπαρξη μιας τόσο εκτεταμένης παραοικονομίας υπονομεύει την ικανότητα του κράτους να συλλέγει φόρους και να χρηματοδοτεί δημόσιες υπηρεσίες και υποδομές. Η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι καθοριστική για τη μείωση της παραοικονομίας. Όταν μειώνεται η διαφθορά και αυξάνεται η διαφάνεια, ενισχύεται η εμπιστοσύνη των πολιτών και των επιχειρήσεων στο κράτος.



Ροη Ειδήσεων