Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠαιδείαΠανελλαδικές Εξετάσεις: Λίγες ακόμη ημέρες για την υποβολή μηχανογραφικού δελτίου

Πανελλαδικές Εξετάσεις: Λίγες ακόμη ημέρες για την υποβολή μηχανογραφικού δελτίου

Η πλατφόρμα για την ηλεκτρονική υποβολή Μηχανογραφικών Δελτίων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και Παράλληλων Μηχανογραφικών Δελτίων για τις Δημόσιες ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ) άνοιξε την προηγούμενη εβδομάδα. Οι υποψήφιοι πρέπει να υποβάλουν τις επιλογές τους μέσα σε δέκα ημέρες, μέχρι την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024.

Η διαδικασία υποβολής του Μηχανογραφικού είναι ιδιαίτερα σημαντική και, σύμφωνα με ορισμένους εκπαιδευτικούς αναλυτές, είναι εξίσου κρίσιμη με τις ίδιες τις εξετάσεις. Οι επιλογές πρέπει να γίνουν με προσοχή και έρευνα.

Μετά την υποβολή των Μηχανογραφικών, θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής για τους 90.416 υποψήφιους των Πανελλαδικών Εξετάσεων, που διεκδικούν μία από τις 68.851 θέσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2024-25.

Δεν αναμένονται μεγάλες αλλαγές στις βάσεις εισαγωγής στα 1ο, 3ο και 4ο Επιστημονικά Πεδία (Ανθρωπιστικές Σπουδές, Σπουδές Υγείας, Οικονομία και Πληροφορική). Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικές Σπουδές) αναμένεται μικρή πτώση των βάσεων, περίπου 200-300 μόρια.

Με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, οι επιλογές των υποψηφίων περιορίζονται, καθώς μπορούν να επιλέξουν μόνο σχολές και τμήματα των οποίων η βάση είναι ίση ή μεγαλύτερη από τη βαθμολογία τους.

Η κατάταξη των σχολών με βάση τις βάσεις εισαγωγής των προηγούμενων ετών δείχνει τη δημοφιλία και την προοπτική τους. Ωστόσο, όπως τονίζουν οι επαγγελματικοί σύμβουλοι, η βάση εισαγωγής δεν είναι αξιόπιστο κριτήριο για την αξία της σχολής και δεν λαμβάνει υπόψη τα ενδιαφέροντα και τις δυνατότητες του υποψηφίου.

Οι υποψήφιοι πρέπει να ερευνήσουν το περιεχόμενο και την ποιότητα των σπουδών, εξετάζοντας τα προγράμματα σπουδών, τα μαθήματα, τις απαιτήσεις, τις συνεργασίες με ξένα πανεπιστήμια, τα μεταπτυχιακά προγράμματα, την ακαδημαϊκή ποιότητα των καθηγητών και την αξιολόγηση των προγραμμάτων από την ΕΘΑΑΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Οι επιλογές πρέπει να γίνονται χωρίς προκαταλήψεις και στερεότυπα, με βάση τα πραγματικά ενδιαφέροντα του υποψηφίου. Η επαγγελματική πορεία δεν καθορίζεται απαραίτητα από την αρχική επιλογή σπουδών, καθώς η εξειδίκευση και επανειδίκευση αποτελούν μέρος της σύγχρονης επαγγελματικής ζωής.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 18 Ιουλίου 2024 (ώρα 23:59). Οι υποψήφιοι μπορούν να συμπληρώνουν προσωρινές προτιμήσεις και στη συνέχεια να οριστικοποιούν το Μηχανογραφικό τους.

Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο μπορούν να υποβάλλουν οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024 και οι τελειόφοιτοι που απέκτησαν απολυτήριο Λυκείου το 2024. Αυτό αφορά ειδικότητες σε Δημόσιες ΣΑΕΚ υπό την εποπτεία διαφόρων υπουργείων για το Α’ εξάμηνο κατάρτισης του χειμερινού εξαμήνου 2024.

Γενικές οδηγίες και πληροφορίες

  1. Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.
  2. Οι υποψήφιοι που δεν έχουν ήδη αποκτήσει προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) και ενδιαφέρονται να υποβάλουν ΜΔ ή/και ΠΜΔ θα πρέπει να απευθυνθούν στο λύκειό τους τις προκαθορισμένες μέρες λειτουργίας τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).
  3. Όσοι υποψήφιοι δεν θυμούνται το password που ήδη είχαν αποκτήσει στο σχολείο τους, μπορούν είτε να απευθύνονται στο λύκειό τους, είτε εναλλακτικά -και εφόσον είχαν δηλώσει προσωπικό mail κατά την απόκτηση του password-, να ορίσουν νέο κωδικό ασφαλείας μέσα από την εφαρμογή του Μηχανογραφικού Δελτίου, με την επιλογή «Ξέχασα τον Κωδικό Ασφαλείας», χωρίς να μεταβούν στη σχολική μονάδα.
  4. Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα μπορούν να απευθύνονται στα λύκειά τους, τα οποία θα είναι ανοιχτά τις ημέρες με τις προγραμματισμένες εφημερίες κάθε λυκείου και επιπλέον την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024.



Ροη Ειδήσεων