Το Κυπριακό αποτελεί μια ανοιχτή πληγή που δεν κλείνει, και κάθε χρόνο στις 20 Ιουλίου, ο ελληνισμός παγκοσμίως ανακαλεί με πόνο τη μνήμη εκείνου του Σαββάτου που άλλαξε την ιστορία της Κύπρου, αφήνοντας χιλιάδες νεκρούς και ξεριζωμένες οικογένειες.
Η τουρκική εισβολή του 1974, γνωστή ως Αττίλας, δεν έχει ξεχαστεί και δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Ειδικά φέτος, στα 50 χρόνια από την εισβολή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα γίνει ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα παραβρεθεί στην Κύπρο για να τιμήσει, μαζί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, αυτούς που έπεσαν στο καθήκον και να επιβεβαιώσει ότι η παρούσα κατάσταση δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή, επιδιώκοντας την επανέναρξη των διαδικασιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε διαρκή επικοινωνία με τη Λευκωσία, προσπαθεί να διεθνοποιήσει το Κυπριακό, τονίζοντας ότι μια χώρα μέλος της ΕΕ δεν είναι αποδεκτό να παραμένει διαιρεμένη και υπό κατοχή στο ένα τρίτο της. Όπως δήλωσε κατά την άφιξή του στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, το Κυπριακό αποτελεί το τελευταίο διαιρεμένο ευρωπαϊκό έδαφος και ελπίζει ότι αυτό το ζήτημα θα λυθεί επιτέλους, με τις συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων να συνεχίζονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Σήμερα ο πρωθυπουργός θα φτάσει στην Κύπρο και θα συναντήσει τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη στο Προεδρικό Μέγαρο. Θα παραστούν μαζί στην εκδήλωση για να τιμήσουν τους πεσόντες. Στην ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει μια ιστορική αναδρομή, επισημαίνοντας τα λάθη και καταλογίζοντας ευθύνες, ενώ θα στείλει μηνύματα προς όλους, κυρίως προς την Τουρκία, ζητώντας την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.
Την ίδια στιγμή, στην Κύπρο θα βρίσκεται και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προσπαθεί να προκαλέσει ένταση με παρελάσεις, συζητήσεις για την απελευθέρωση των Τουρκοκυπρίων από την καταπίεση και γεμίζοντας το βόρειο τμήμα του νησιού με αφίσες του.