Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΑστυνομικάΒίντεο ντοκουμέντο με την δράση διαρρηκτών που "σήκωναν" χρηματοκιβώτια από επιχειρήσεις

Βίντεο ντοκουμέντο με την δράση διαρρηκτών που “σήκωναν” χρηματοκιβώτια από επιχειρήσεις

Της Ελευθερίας Σπυράκη

Σε βίντεο ντοκουμέντo αποτυπώνεται η δράση της εγκληματικής οργάνωσης τα μέλη της οποίας έκλεβαν χρηματοκιβώτια σε επιχειρήσεις στην Αττική, αλλά και ΑΤΜ μέσα σε πανεπιστήμια.

Στο βίντεο που εξασφάλισε το Attica Times φαίνεται καρέ – καρέ η έφοδος της σπείρας σε επιχείρηση και την προσπάθεια τους να «σηκώσουν» το χρηματοκιβώτιο.

Όπως προέκυψε από την έρευνα του Τμήματος Διαρρηκτών επρόκειτο για οργανωμένη ομάδα, η οποία δρούσε κατά το χρονικό διάστημα τουλάχιστον από το Νοέμβριο του 2021 έως και τις 12 Μαΐου του 2023. Η εγκληματική οργάνωση αποτελείτο από τουλάχιστον έξι μέλη, τα οποία είχαν διακριτούς ρόλους μεταξύ τους, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονται και δύο άτομα που είναι έγκλειστοι στις φυλακές.

Από την μέχρι τώρα έρευνα διαπιστώθηκε ότι έχουν διαπράξει 6 διαρρήξεις και κλοπές χρηματοκιβωτίων από επιχειρήσεις, 4 διαρρήξεις σε Α.Τ.Μ., 1 κλοπή Ι.Χ. φορτηγού και 1 κλοπή πινακίδων κυκλοφορίας. Από τις εγκληματικές τους πράξεις, τα μέλη της οργάνωσης αποκόμισαν το συνολικό χρηματικό ποσό των 161.125 ευρώ.

Το σύνολο των μελών της οργάνωσης έχουν απασχολήσει ξανά τις Αστυνομικές Αρχές για παρόμοια αδικήματα και έχει σχηματισθεί σε βάρος τους πληθώρα δικογραφιών.

 

Η δράση της σπείρας

Από τα στοιχεία που έχουν προκύψει μέσω των ερευνών η εγκληματική οργάνωση διέθετε εξειδικευμένο τεχνικό εξοπλισμό, που τους επέτρεπε την αποκόλληση πακτωμένων χρηματοκιβωτίων.

Η προσέγγιση και διαφυγή τους από το σημείο της διάρρηξης γινόταν με το ίδιο αυτοκίνητο σε όλες τις περιπτώσεις.  Σε αυτό τοποθετούσαν άλλοτε κλεμμένες πινακίδες κυκλοφορίας.

Από την οικονομική έρευνα προκύπτει ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης νομιμοποιούσαν τα έσοδα που αποκόμιζαν από το σύνολο των εγκληματικών τους πράξεων με τη μορφή της απόκτησης, κατοχής και χρήσης περιουσίας.

Οι κατηγορούμενοι είτε δεν υπέβαλαν καθόλου φορολογικές δηλώσεις, είτε δήλωναν μηδενικά και μηδαμινά εισοδήματα, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα πραγματοποιούσαν δαπάνες και ήταν ιδιοκτήτες αυτοκινήτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση ενός 39χρονου, που συνελήφθη, όπου μαζί με τη σύζυγό του δήλωναν εισοδήματα που αναλογούν μόνο στο 1/3 περίπου των δηλωμένων δαπανών τους.



Ροη Ειδήσεων