Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΟικονομίαΈξυπνες ταμειακές στην εστίαση: Δίνεται σιωπηρή παράταση

Έξυπνες ταμειακές στην εστίαση: Δίνεται σιωπηρή παράταση

Το οικονομικό επιτελείο παρατείνει μέχρι το τέλος Αυγούστου την προθεσμία για τις επιχειρήσεις της εστίασης να εγκαταστήσουν τις νέου τύπου ταμειακές μηχανές. Εστιατόρια, ταβέρνες, ουζερί και μεζεδοπωλεία έχουν ήδη αντικαταστήσει 50.000 παλαιές ταμειακές μηχανές, αλλά απομένουν ακόμη περίπου 15.000 επιχειρήσεις που δεν έχουν προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις. Οι επιχειρηματίες του κλάδου αναφέρουν ελλείψεις στην αγορά και έλλειψη τεχνικών για τις αλλαγές, ενώ η ΓΣΕΒΕΕ και ο ΣΕΠΕ έχουν ζητήσει παράταση από τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, και τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή.

Στην επιστολή τους αναφέρουν ότι λείπουν περίπου 20.000 νέου τύπου φορολογικοί μηχανισμοί από την αγορά, καθιστώντας αδύνατη την αντικατάσταση των παλαιών μηχανισμών. Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν στην αντικατάσταση όχι λόγω αμέλειας ή έλλειψης θέλησης, αλλά επειδή δεν υπάρχει διαθέσιμος εξοπλισμός ή τεχνικό προσωπικό για την εγκατάστασή τους μέσα στο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, οι επιχειρήσεις της εστίασης έπρεπε να είχαν αντικαταστήσει τους παλαιούς φορολογικούς μηχανισμούς έως τις 31 Ιουλίου 2024 και από την 1η Αυγούστου 2024, οι επιχειρήσεις που δεν είχαν συμμορφωθεί αντιμετώπιζαν πρόστιμα. Αν και το αίτημα για παράταση δεν έγινε δεκτό, έχει δοθεί άτυπα πίστωση χρόνου έως το τέλος Αυγούστου για να προσαρμοστεί η αγορά.

Οι νέες ταμειακές μηχανές αποτρέπουν τις πρακτικές φοροδιαφυγής. Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, δήλωσε στην ΕΡΤ ότι δεν μπορεί κάποιος να κλείσει ταμείο εάν υπάρχουν ανοιχτά τραπέζια και παραγγελίες χωρίς αποδείξεις. Με τους νέους μηχανισμούς, η απόδειξη εκτυπώνεται μόνο από ενσωματωμένο εκτυπωτή, καταγράφονται όλες οι εκκρεμείς παραγγελίες και εκδίδεται “Ζ” μόνο όταν έχουν κλείσει όλα τα ανοιχτά τραπέζια.

Οι υπόχρεοι χρήσης των νέων ταμειακών, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της ΑΑΔΕ είναι όσοι παρέχουν:

  • Υπηρεσίες παροχής γευμάτων με πλήρη εξυπηρέτηση εστιατορίου
  • Υπηρεσίες εστιατορίου μέσα σε ξενοδοχείο ύπνου
  • Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από εστιατόριο, ταβέρνα, ψαροταβέρνα, ψησταριά, με ζωντανή μουσική από ορχήστρα τριών τουλάχιστον οργάνων με παροχή σερβιρίσματος
  • Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από εστιατόριο, ταβέρνα, ψαροταβέρνα, ψησταριά, χωρίς ζωντανή μουσική ή με ορχήστρα λιγότερη των τριών οργάνων με παροχή σερβιρίσματος.
  • Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από εστιατόριο ταχείας εξυπηρετήσεως (φαστ – φουντ), με παροχή σερβιρίσματος
  • Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από κέντρο διασκέδασης – κοσμική ταβέρνα
  • Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από οινεστιατόριο ή οινομαγειρείο (οικογενειακή επιχείρηση, χωρίς προσωπικό)
  • Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από πιτσαρία, με παροχή σερβιρίσματος
  • Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από ψητοπωλεία – σουβλατζίδικα, με παροχή σερβιρίσματος
  • Υπηρεσίες παροχής γευμάτων και ποτών από ουζερί, μεζεδοπωλείο, τσιπουράδικο, ζυθοπωλείο με παροχή σερβιρίσματος
  • Υπηρεσίες παροχής γευμάτων και ποτών από σνακ μπαρ, με παροχή σερβιρίσματος. Εξαιρούνται επιχειρήσεις εστίασης, που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, πλην των τόπων που θεωρούνται ως τουριστικοί.



Ροη Ειδήσεων