Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΕπικαιρότηταΑΑΔΕ: Χιλιάδες διασταυρώσεις και ειδοποιητήρια για «ξεχασμένα» εισοδήματα

ΑΑΔΕ: Χιλιάδες διασταυρώσεις και ειδοποιητήρια για «ξεχασμένα» εισοδήματα

Ο φοροελεγκτικός μηχανισμός προετοιμάζεται να στείλει χιλιάδες ειδοποιήσεις για παλιούς απλήρωτους φόρους, εντείνοντας τους ελέγχους για να εντοπίσει φορολογούμενους που δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση ή έχουν αποκρύψει εισοδήματα. Όσοι εντοπιστούν να μην έχουν καταθέσει δήλωση, θα αντιμετωπίσουν «κατ’ εκτίμηση» φορολογικούς υπολογισμούς, βασισμένους σε διαθέσιμα δεδομένα και πληροφορίες.

Ο κατάλογος της εφορίας περιλαμβάνει εργαζόμενους, συνταξιούχους με αδήλωτα αναδρομικά, ιδιοκτήτες με αδήλωτα ενοίκια και άτομα με αποδοχές από το εξωτερικό που δεν έχουν δηλωθεί. Προτεραιότητα στους ελέγχους θα δοθούν στις φορολογικές υποθέσεις του 2018, που παραγράφονται στο τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΑΑΔΕ οι εφοριακοί ελέγχουν και διασταυρώνουν:

  • Τα ηλεκτρονικά αρχεία βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα.
  • Διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν λοιπά εισοδήματα και αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, τα οποία αποστέλλονται ετησίως ή περιλαμβάνονται στην τελευταία προ του έτους για το οποίο εκδίδεται πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου, υποβληθείσα δήλωση φόρου εισοδήματος και στην περιουσιακή κατάσταση του εκάστοτε έτους, όπως αυτή προκύπτει από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Περιουσιολογίου της ΑΑΔΕ.
  • Την ηλεκτρονική βάση δεδομένων, που είναι διαθέσιμη στην ΑΑΔΕ και δύνανται να αφορούν την άσκηση επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς επίσης και από στοιχεία που λήφθηκαν στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών για την εφαρμογή της διεθνούς διοικητικής συνεργασίας στο πεδίο της άμεσης φορολογίας.
  • Κάθε διαθέσιμη πληροφορία από τρίτους.

Όταν οι φορολογούμενοι δεν υποβάλλουν φορολογική δήλωση, όπως είναι υποχρεωμένοι, η Φορολογική Διοίκηση εκδίδει εκτιμώμενη πράξη προσδιορισμού φόρου εισοδήματος, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία που δείχνουν φορολογητέα ύλη και το ποσό του φόρου που πρέπει να καταβληθεί υπερβαίνει τα 30 ευρώ.

Στην πράξη αυτή αναφέρεται ότι ο εκτιμώμενος προσδιορισμός έγινε λόγω μη υποβολής δήλωσης μέχρι την ημερομηνία έκδοσης, ενώ περιλαμβάνονται και τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό της φορολογικής υποχρέωσης. Αυτά τα στοιχεία μπορεί να αναφέρονται και σε ξεχωριστό έγγραφο, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πράξης.

Η πράξη προσδιορισμού φόρου κοινοποιείται στον φορολογούμενο μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, όπου μπορεί να την δει και να την εκτυπώσει. Επίσης, αποστέλλεται ειδοποίηση και μέσω email. Ο φορολογούμενος μπορεί να υποβάλει τη φορολογική του δήλωση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για το συγκεκριμένο έτος, μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Αν διαφωνεί με την εκτιμώμενη πράξη, έχει δικαίωμα να υποβάλει προσφυγή εντός 30 ημερών από την κοινοποίησή της.



Ροη Ειδήσεων