Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΟικονομίαΑΑΔΕ: Έρχεται ηλεκτρονικός φάκελος για τα αδήλωτα τετραγωνικά και τα "μαύρα" ενοίκια

ΑΑΔΕ: Έρχεται ηλεκτρονικός φάκελος για τα αδήλωτα τετραγωνικά και τα “μαύρα” ενοίκια

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στοχεύει τώρα στα «μαύρα ενοίκια» και τα αδήλωτα τετραγωνικά, με τη βοήθεια ενός νέου «ηλεκτρονικού ματιού» που θα ενεργοποιηθεί τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για τη δημιουργία μιας νέας βάσης δεδομένων, η οποία θα διασυνδεθεί με το Κτηματολόγιο και θα καταγράφει την ακίνητη περιουσία περισσότερων από 7 εκατομμυρίων φορολογουμένων. Το «Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων», όπως ονομάζεται, θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο κατά της φοροδιαφυγής.

Σε αυτήν τη βάση δεδομένων θα συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία των ακινήτων, όπως επιφάνεια, θέση, όροφος, κατάσταση ηλεκτροδότησης, συνιδιοκτησία, αν είναι κενά ή νοικιασμένα, καθώς και τα στοιχεία των ενοικιαστών και τα ποσά των ενοικίων. Επίσης, θα περιλαμβάνει πληροφορίες από το ηλεκτρονικό «περιουσιολόγιο», το έντυπο Ε9 και την ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τα μισθωτήρια συμβόλαια.

Με τα δεδομένα αυτά, η ΑΑΔΕ θα μπορεί να συγκρίνει τις φορολογικές δηλώσεις με στόχο να εντοπίσει περιπτώσεις φοροδιαφυγής, όπως αδήλωτα ακίνητα ή ανακριβή στοιχεία για να αποφύγουν οι ιδιοκτήτες την καταβολή φόρων και τελών. Το νέο μητρώο θα ενημερώνεται αυτόματα με κάθε νέα δήλωση μίσθωσης και λύσης μίσθωσης, δίνοντας στην ΑΑΔΕ την πλήρη εικόνα για τα εισοδήματα από ενοίκια.

Επιπλέον, η διασύνδεση του Μητρώου με το Κτηματολόγιο θα επιτρέψει γρήγορες διασταυρώσεις για την ανίχνευση ψευδών δηλώσεων, ενώ η ΑΑΔΕ θα προσυμπληρώνει τα φορολογικά έντυπα με τα σχετικά δεδομένα για τις ιδιοκτησίες και τα μισθώματα. Με αυτόν τον τρόπο, οι ελεγκτικές αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν φορολογούμενους που δηλώνουν λανθασμένα στοιχεία για να αποφεύγουν φόρους ή να λαμβάνουν παράνομα επιδόματα.



Ροη Ειδήσεων