Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΑπίστευτες εικόνες: Σκάφη δεμένα μία ανάσα από λουόμενους - Υπάρχει κίνδυνος για...

Απίστευτες εικόνες: Σκάφη δεμένα μία ανάσα από λουόμενους – Υπάρχει κίνδυνος για σοβαρούς τραυματισμούς λένε ειδικοί

Της Ελευθερίας Σπυράκη

Έντονο προβληματισμό προκάλεσαν εικόνες σαν αυτές που σας παρουσιάζω σήμερα το Attica times με σκάφη να δένουν κυριολεκτικά μία ανάσα από τους λουόμενους στις παραλίες διαφόρων νησιών.

Το φετινό καλοκαίρι δεν ήταν λίγες οι φορές όπου υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες σε νησιά όπως η Ρόδος η Πάρος και Ικαρία για το φαινόμενο αυτό χωρίς ωστόσο να αλλάζει κάτι ουσιαστικά.

Μιλώντας στο Attica Times ο πρόεδρος πληρωμάτων Επαγγελματικών σκαφών, Γιώργος Βάλλης καταγγέλει ότι σε πολλές περιπτώσεις τα σκάφη που διαφημίζουν ενοικιάζονται χωρίς δίπλωμα ταχυπλόου και κάποια χωρίς γενικά δίπλωμα.

“Με αφορμή τα περιστατικά που έχουν γίνει σε όλα τα νησιά στις οργανωμένες παραλίες που βγάζουν έξω τα βαρκάκια με κατεβασμένες τις μηχανές σε απόσταση αναπνοής από τους λουόμενους και μικρά παιδιά καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, ο βαθμός του κινδύνου να γίνει κάποιο ατύχημα ή να χαθεί ανθρώπινη ζωή είναι πολύ μεγάλος”.

Ταυτόχρονα ο κ. Βάλλης επισημαίνει “Πριν την ενοικίαση να υπάρχει προφορική και γραπτή ενημέρωση για τις απαγορεύσεις προσέγγισης σε οργανωμένες παραλίες, τί αποστάσεις να κρατάνε από τη στεριά και με πόσους κόμβους θα πρέπει να πηγαίνουν. Αλλιώς να υπάρχουν αυστηρές ποινικές κυρώσεις και μεγάλα χρηματικά πρόστιμα στον ενοικιαστή και στον ιδιοκτήτη των πλωτών αυτών μέσων” .

Ο κ. Βάλλης σημειώνει ότι “Θα πρέπει να γίνονται αυστηροί έλεγχοι και για τη χρήση των σωστικών όπου οι περισσότεροι έχουν άγνοια κινδύνου, το χειρίζονται σα παιχνίδι ενώ κουβαλάνε από 1 έως 8 ανθρώπους.

Είναι τραγικό και συνάμα επικίνδυνο με μεγάλο ρίσκο. Στη θάλασσα δε χωράνε παιχνίδια, πρέπει να τηρούνται ευλαβικά τα μέτρα, να είναι γνώστες για τους κανονισμούς και τα πρωτόκολλα ασφαλείας.”



Ροη Ειδήσεων