Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΠρόσωπαΑπόστολος Τζιτζικώστας: Από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας στην Κομισιόν - Τι σηματοδοτεί...

Απόστολος Τζιτζικώστας: Από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας στην Κομισιόν – Τι σηματοδοτεί ο νέος του ρόλος

Της Δάφνης Γρηγοριάδη, Οικονομικής Αναλύτριας

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας,  γνωστή προσωπικότητα της ελληνικής πολιτικής σκηνής, θα είναι ο νέος Επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν). Όπως ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών: «Η Ελλάδα θα προτείνει για την θέση του Επιτρόπου στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Απόστολο Τζιτζικώστα. O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ενημερώσει σχετικά την Πρόεδρο Φον ντερ Λάιεν».

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί σήμερα το απόγευμα με τον κ. Τζιτζικώστα για να συζητήσουν. Η καριέρα του, γεμάτη από σημαντικές θέσεις και αναγνωρίσεις όπως την βράβευσή του ως ο καλύτερος Περιφερειάρχης στην Ελλάδα στα ΟΤΑ AWARDS, τον καθιστά έναν ισχυρό υποψήφιο για τη θέση του Επιτρόπου, με την ευρύτερη πολιτική κοινότητα να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.  

Βιογραφικό

Ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας γεννήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 1978. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, Εξωτερική Πολιτική και Διπλωματία στο Georgetown University της Ουάσιγκτον, και απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στην Ευρωπαϊκή Δημόσια Διοίκηση και τα Οικονομικά από το University College of London. Εργάστηκε στο Γραφείο του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου των ΗΠΑ, πριν επιστρέψει στην Ελλάδα και δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων.

Πολιτική Καριέρα

Η πολιτική του καριέρα ξεκίνησε το 2007, όταν εξελέγη Βουλευτής της Α’ Εκλογικής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια, υπηρέτησε ως Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και από το 2014 είναι Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Η αναγνώριση της δουλειάς του επιβεβαιώθηκε με την επανεκλογή του το 2019 και το 2023.


Ο κ. Τζιτζικώστας υπηρέτησε ως Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας από το 2019 και επανεξελέγη το 2024. Επιπλέον, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών από το 2015 και διετέλεσε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών από το 2020, καθιστώντας τον ως τον πρώτο Έλληνα που ανέλαβε ηγετικό ρόλο σε ευρωπαϊκό όργανο.

Διαδοχή

Η υποψηφιότητα του κ. Τζιτζικώστα για τη θέση του επιτρόπου δημιουργεί νέες εξελίξεις στη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Οι διαπραγματεύσεις για την διαδοχή του είναι σε πλήρη εξέλιξη. Βασικοί υποψήφιοι για την αντικατάστασή του: ο Κώστας Γιουτίκας, αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ο Πάνος Μπίλλιας, αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων καθώς και η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μελίνα Δερμεντζοπούλου. Φαβορί θεωρείται και η Βούλα Πατουλίδου που στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 βγήκε πρώτη σε σταυρούς καθώς και η  Αθηνά Αηδονά, αναπληρώτρια περιφερειάρχης.

Ο ρόλος του στην Κομισιόν

Ο ρόλος του Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι καίριος, καθώς ο Επίτροπος αναλαμβάνει την ευθύνη για τη διαχείριση και την εποπτεία συγκεκριμένων τομέων πολιτικής ανάλογα με την αρμοδιότητα που του ανατίθεται. Ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας από τη θέση του Επιτρόπου θα συμβάλλει στην ανάπτυξη και εφαρμογή ευρωπαϊκών πολιτικών και στρατηγικών που σχετίζονται με το τομέα που θα του ανατεθεί.

Η Επιτροπή απαρτίζεται από το Σώμα των επιτρόπων από 27 χώρες της ΕΕ. Από κοινού, τα 27 μέλη του Σώματος των επιτρόπων αποτελούν την πολιτική ηγεσία της Επιτροπής κατά τη διάρκεια 5ετούς θητείας με αρμοδιότητα για συγκεκριμένους τομείς πολιτικής. Σήμερα στην θέση του Επιτρόπου της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς με αρμοδιότητα την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, διατελώντας παράλληλα και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  


Σε οικονομικό επίπεδο, ο ρόλος του Επιτρόπου απαιτεί στρατηγική σκέψη και διαχείριση πόρων, την ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της οικονομικής συνοχής και την προώθηση επενδύσεων. Ο κ. Τζιτζικώστας, με την εμπειρία του σε θέσεις υψηλής ευθύνης, θα μπορούσε να αξιοποιήσει τις γνώσεις του για να προωθήσει αποτελεσματικά αυτές τις πολιτικές και να ενισχύσει τη συνοχή και την ευημερία εντός της ΕΕ.

Οι υφιστάμενες προτεραιότητες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την περίοδο 2019-2024, έχει καθορίσει έξι βασικές προτεραιότητες που στοχεύουν στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου και δυναμικού μέλλοντος για την Ευρώπη. Ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ως νέος Επίτροπος, θα κληθεί να συνεχίσει την υλοποίηση των νέων στρατηγικών στόχων που θα οριστούν για την επόμενη 5ετία.

Οι έξι υφιστάμενες προτεραιότητες περιλαμβάνουν:

  • Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία: Η Ευρώπη επιδιώκει να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος, προωθώντας μια σύγχρονη, αποδοτική οικονομία με σεβασμό προς τους πόρους.
  • Μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή: Η στρατηγική ψηφιοποίησης της ΕΕ θα ενισχύσει τη θέση των ατόμων μέσω νέων τεχνολογιών και ψηφιακών καινοτομιών.
  • Μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων: Επικέντρωση στη δημιουργία ενός ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος που θα ενισχύσει την ανάπτυξη και θα δημιουργήσει ποιοτικές θέσεις εργασίας, ιδίως για νέους και μικρές επιχειρήσεις.
  • Μια ισχυρότερη Ευρώπη στον κόσμο: Ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας της ΕΕ με την προάσπιση της πολυμερούς προσέγγισης και μιας παγκόσμιας τάξης βασισμένης σε κανόνες.
  • Προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής: Προστασία του κράτους δικαίου και υπεράσπιση των βασικών αξιών της ΕΕ, διασφαλίζοντας την δικαιοσύνη.
  • Νέα Ώθηση για την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία: Ενίσχυση της φωνής των Ευρωπαίων πολιτών και προστασία της δημοκρατίας από εξωτερικές παρεμβάσεις όπως παραπληροφόρηση και μηνύματα μίσους στο διαδίκτυο.



Ροη Ειδήσεων