Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕθνικάΧειμάρρα: Αυξημένη η συμμετοχή στις εκλογές - Παρατυπίες καταγγέλλουν μειονοτικοί πολίτες

Χειμάρρα: Αυξημένη η συμμετοχή στις εκλογές – Παρατυπίες καταγγέλλουν μειονοτικοί πολίτες

Με τον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και εκλεγμένο Δήμαρχο Χειμάρρας στις εκλογές του Μαΐου 2023, Φρέντι Μπελέρη, να παραμένει φυλακισμένος στο Φιέρι, τα μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας πήγαν και πάλι στις κάλπες σήμερα για να επιλέξουν τον επόμενο δήμαρχο Χειμάρρας.

Η συμμετοχή τους από το πρωί ήταν αισθητά αυξημένη, καθώς μισή ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες είχαν ψηφίσει 8.238 άτομα σε σύγκριση με τα 7.800 που ψήφισαν συνολικά το 2023.

Ωστόσο, υπάρχει διάχυτη καχυποψία στην ελληνική μειονότητα για τις κινήσεις της κυβέρνησης Ράμα, η οποία επιδιώκει έντονα την εκλογή του πρώην νομάρχη Αυλώνα, Βαγγέλη Τάβου, από τη Δρόπολη.

Την τελευταία εβδομάδα, η Χειμάρρα δέχτηκε πλήθος κυβερνητικών στελεχών και τον ίδιο τον Ράμα, που υποστήριξαν τον υποψήφιο του Σοσιαλιστικού κόμματος, ενώ όπως αναφέρουν εκπρόσωποι της μειονότητας, παρατηρήθηκε και μια ασυνήθιστη αύξηση του αριθμού των εκλογέων για τις εκλογές της 4ης Αυγούστου, με 311 νέες εγγραφές ψηφοφόρων.

Επιπλέον, η αλβανική κυβέρνηση αποφάσισε να μην επιτρέψει τη ψήφο με ληγμένες ταυτότητες, κίνηση που θεωρείται προσπάθεια να αποκλειστούν όσοι ψηφοφόροι ήρθαν από την Ελλάδα.

Ο Φρέντι Μπελέρης, με αφορμή καταγγελίες για μεταφορά ψηφοφόρων και αποκλεισμό ψηφοφόρων λόγω ληγμένων ταυτοτήτων, έκανε ανάρτηση στο Facebook λέγοντας:

«Οι παρούσες εκλογές ξεκίνησαν παράνομα, με μια απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής που είναι παράνομη και έχει εφεσιβληθεί από το Κόμμα Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΚΕΑΔ). Σήμερα θα καταθέσω και τη δική μου ένσταση, καθώς το παράνομο διάταγμα που εκδόθηκε υπό συνθήκες έκτακτης ανάγκης από τον Πρόεδρο είναι σαν να εκδόθηκε από την Πρωθυπουργία. Η παρανομία συνεχίζεται!

Είναι η στιγμή που η κυβέρνηση πρέπει να δράσει περισσότερο από ποτέ, διότι δεν είναι το σφάλμα των ψηφοφόρων που δεν ανανέωσαν τις ταυτότητές τους. Ο χρόνος ήταν πολύ περιορισμένος, καθώς στις 5 Ιουλίου εκδόθηκε το διάταγμα για τις εκλογές, Παρασκευή μετά τις 16:00. Οι ψηφοφόροι δεν είχαν αρκετό χρόνο να ανανεώσουν τις ταυτότητες, όταν ακόμη και η ηλεκτρονική υπηρεσία e-Albania λειτουργούσε περιορισμένα αυτή την περίοδο.

Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι ψηφοφόροι θα ασκήσουν το δικαίωμά τους να ψηφίσουν. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, δεν απαιτείται λογιστική υποστήριξη, δεν υπάρχει κόστος, όπως δεν υπήρχαν εμπόδια στις προηγούμενες εκλογές. Όλοι οι υπουργοί είναι στη Χειμάρρα, ας συγκεντρωθούν για μια φορά και να λάβουν μία απόφαση προς το συμφέρον του λαού!

Η κυβέρνηση πρέπει να δείξει ότι δεν χειραγωγεί τη βούληση των ψηφοφόρων, ότι η μεταφορά ψηφοφόρων από κάθε σοσιαλιστικό δήμο στη Χειμάρρα δεν ήταν τακτική της κυβέρνησης, και ότι η απαγόρευση, όπως ποτέ άλλοτε, της ψήφου με ληγμένες ταυτότητες δεν γίνεται σκόπιμα.

Η κυβέρνηση να διατηρήσει, τουλάχιστον τα προσχήματα, όπως το έκανε μέχρι τώρα, χρησιμοποιώντας “ανεξάρτητους” θεσμούς, ώστε να φαίνεται ότι δεν χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να χειραγωγήσει αυτές τις εκλογές!

Καλώ τους συμπολίτες μου: Αντισταθείτε! Μην απομακρύνεστε από τα εκλογικά κέντρα! Μην φοβάστε! Ψηφίστε! Ψηφίστε! Ψηφίστε!

Φρέντι Μπελέρης

Εκλεγμένος Δήμαρχος Χειμάρρας 2023

Ευρωβουλευτής».



Ροη Ειδήσεων