Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΧωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα αποχωρεί ο Άντονι Μπλίνκεν από τη μέση Ανατολή -...

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα αποχωρεί ο Άντονι Μπλίνκεν από τη μέση Ανατολή – Δεν επιτεύχθηκε ο στόχος για κατάπαυση του πυρός

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, απηύθυνε χθες, Τρίτη, έκκληση προς τη Χαμάς να αποδεχθεί την τελευταία πρόταση των ΗΠΑ για εκεχειρία στη Γάζα, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι παραμένουν διαφορές με το Ισραήλ. Ολοκληρώνοντας την ένατη περιοδεία του στην περιοχή από τις 7 Οκτωβρίου, ο Μπλίνκεν προειδοποίησε ότι η πρόταση μπορεί να είναι η «τελευταία ευκαιρία» για να τερματιστεί η σύγκρουση, επισημαίνοντας ότι ο χρόνος είναι «περιορισμένος».

Καθώς ο πόλεμος διανύει την 320ή ημέρα, ο Μπλίνκεν δήλωσε μετά τις επισκέψεις του σε Κατάρ, Αίγυπτο και Ισραήλ –χώρες που μαζί με τις ΗΠΑ συμμετέχουν στις έμμεσες διαπραγματεύσεις– ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη. Ο πόλεμος, που ξεκίνησε μετά από πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, συνεχίζεται αδιάκοπα. Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν ένα σχολείο στη Γάζα που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο εκτοπισμένων, σκοτώνοντας τουλάχιστον 12 άτομα, μεταξύ αυτών και παιδιά, σύμφωνα με την πολιτική προστασία. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι στόχευσε «τρομοκράτες» που κρύβονταν στο σχολείο.

Το Ισραήλ και η Χαμάς αλληλοκατηγορούνται για το αδιέξοδο στις προσπάθειες για ειρήνη, ενώ υπάρχει διεθνής ανησυχία για την εξάπλωση του πολέμου στην περιοχή. Ο Μπλίνκεν τόνισε ότι κάθε μέρα που περνάει αυξάνεται ο κίνδυνος περαιτέρω ζημιών σε αθώους ανθρώπους, και επανέλαβε την ανάγκη για συμφωνία, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να φτάσουν στο τέλος της σύγκρουσης.

Την περασμένη Παρασκευή, η Ουάσινγκτον υπέβαλε συμβιβαστική πρόταση στις διαπραγματεύσεις στη Ντόχα, με νέες συνομιλίες να αναμένονται στην Αίγυπτο εντός της εβδομάδας. Ο Μπλίνκεν ανέφερε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου «δέχθηκε» το σχέδιο και κάλεσε τη Χαμάς να πράξει το ίδιο. Ωστόσο, ο Νετανιάχου επιμένει ότι ο ισραηλινός στρατός πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο μιας συγκεκριμένης περιοχής κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Ο Μπλίνκεν τόνισε πως οι ΗΠΑ δεν αποδέχονται τη μακροχρόνια κατοχή της Γάζας από το Ισραήλ, ενώ σημείωσε ότι το Ισραήλ συμφώνησε στις προτεινόμενες τοποθεσίες και το χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων. Παρά ταύτα, Αμερικανός αξιωματούχος χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Νετανιάχου ως «μαξιμαλιστικές» και μη «εποικοδομητικές» για την επίτευξη συμφωνίας.

Η Χαμάς δήλωσε ότι, ενώ επιθυμεί εκεχειρία, απορρίπτει τους νέους όρους που τέθηκαν από το Ισραήλ. Το κίνημα επιδιώκει την εφαρμογή μιας προηγούμενης πρότασης που είχε παρουσιαστεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και είχε αποδεχθεί η Χαμάς. Σύμφωνα με αυτή την πρόταση, προβλεπόταν εξαήμερη εκεχειρία, απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από κατοικημένες περιοχές και απελευθέρωση αιχμαλώτων.

Ο Νετανιάχου συνεχίζει να δηλώνει ότι στόχος του είναι η καταστροφή της Χαμάς, που ελέγχει τη Γάζα από το 2007 και θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Από την αρχή του πολέμου, περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, με την πλειονότητα των θυμάτων να είναι γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες ότι ανέκτησε τα πτώματα έξι Ισραηλινών ομήρων σε επιχείρηση στη Χαν Γιούνις, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονται στη Λωρίδα της Γάζας, με θανάτους και νέες επιθέσεις σε διάφορες περιοχές.

Για τις ΗΠΑ, η εκεχειρία στη Γάζα είναι κρίσιμη για να αποφευχθεί η κλιμάκωση της σύγκρουσης σε περιφερειακό επίπεδο, με το Ιράν και τους συμμάχους του να απειλούν με αντίποινα για τη δολοφονία ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.



Ροη Ειδήσεων