Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024


ΑρχικήΟικονομίαΔΕΘ: Τι παροχές αναμένεται να εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός

ΔΕΘ: Τι παροχές αναμένεται να εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης επαναλαμβάνουν συνεχώς ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει τη δέσμευσή της για δημοσιονομική πειθαρχία και σταθερότητα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα αναλάβουν οικονομικούς κινδύνους που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την εικόνα της Ελλάδας διεθνώς και την πορεία μείωσης του χρέους. Συνεπώς, δεν πρέπει να αναμένουμε σημαντικές παροχές από τον πρωθυπουργό στην προσεχή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει κάποια περιθώρια για περιορισμένες έκτακτες παροχές, χωρίς να υπονομεύσει τη δημοσιονομική ισορροπία που έχει επιτευχθεί. Το πακέτο μέτρων για το 2025, που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, βρίσκεται στα τελικά στάδια σχεδιασμού και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Ο υπουργός Οικονομικών έχει ήδη εξασφαλίσει ότι ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους θα περιλαμβάνει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο δημοσιονομικών περιθωρίων, με συνολικό κόστος 870 εκατομμυρίων ευρώ για τα μέτρα που θα ανακοινωθούν. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν δράσεις όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η αύξηση του στεγαστικού επιδόματος για φοιτητές, η νέα αύξηση των συντάξεων, η παράταση της αναστολής του ΦΠΑ στις οικοδομές και η καθιέρωση μόνιμης επιστροφής του ΕΦΚ στους αγρότες.

Επιπλέον, η κυβέρνηση σκοπεύει να επιβάλει έκτακτη φορολόγηση στα κέρδη των διυλιστηρίων για το 2023, με τα αναμενόμενα έσοδα να φτάνουν τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Μέρος αυτών των εσόδων θα διατεθεί για την ενίσχυση των συνταξιούχων, με ποσά που θα κυμαίνονται από 100 έως 200 ευρώ.

Το πακέτο εξαγγελιών που θα παρουσιαστεί στη ΔΕΘ επικεντρώνεται στη στήριξη της οικογένειας, την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού, την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, την προσαρμογή στις προκλήσεις της γήρανσης του πληθυσμού, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας των νέων.

Συγκεκριμένα, θα περιλαμβάνει αυξήσεις στο επίδομα παιδιού, ενίσχυση της στεγαστικής πολιτικής μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου 2», στήριξη νέων ζευγαριών και πολύτεκνων οικογενειών μέσω του προγράμματος «Κοινωνικής Αντιπαροχής», βελτιώσεις στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» και διεύρυνση του μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο.

Ο προϋπολογισμός του 2025 στοχεύει σε πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ, με την Κομισιόν να προτείνει ετήσια αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών κατά περίπου 3% για την περίοδο 2025–2028. Αυτοί οι στόχοι θα ενσωματωθούν στο Μεσοπρόθεσμο Διαρθρωτικό Δημοσιονομικό Πρόγραμμα, το οποίο θα εγκριθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου.



Ροη Ειδήσεων