Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΘέματαΠολιτισμόςΈφυγε από τη ζωή, ο εμβληματικός Γάλλος ηθοποιός Αλέν Ντελόν

Έφυγε από τη ζωή, ο εμβληματικός Γάλλος ηθοποιός Αλέν Ντελόν

Ο εμβληματικός Γάλλος ηθοποιός Αλέν Ντελόν, πέθανε σήμερα σε ηλικία 88 ετών, αφήνοντας πίσω του μια σπουδαία πορεία στον κινηματογράφο.

Διάσημος για τη γοητεία του και τις αξέχαστες ερμηνείες του σε ταινίες όπως «Ο Σαμουράι» και «Το Ρόδο του Καΐρου», ο Ντελόν έγινε ένας από τους σημαντικότερους σταρ του γαλλικού και διεθνούς κινηματογράφου. Ο θάνατός του σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής για τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο.

Στις 19 Μαΐου 2019, όταν του απονεμήθηκε ο τιμητικός Χρυσός Φοίνικας από την κόρη του Anouchka, ο Ντελόν σχολίασε ότι το βραβείο ήταν για εκείνον «ένα μεταθανάτιο αφιέρωμα» που του αποδόθηκε «εν ζωή».

Σε ανακοίνωση της οικογένειάς του, οι Alain-Fabien, Anouchka, Anthony, καθώς και ο σκύλος του Loubo, μοιράστηκαν τη βαθιά τους θλίψη για την απώλεια του πατέρα τους, ο οποίος πέθανε ήρεμα στο σπίτι του στο Douchy, περιτριγυρισμένος από τα τρία του παιδιά και τα αγαπημένα του πρόσωπα. Η οικογένεια ζητά σεβασμό της ιδιωτικότητάς της σε αυτή την δύσκολη στιγμή.

Ο Αλέν Ντελόν, γεννημένος στις 8 Νοεμβρίου 1935 στο Sceaux (Hauts-de-Seine), ξεκίνησε την καριέρα του στον κινηματογράφο στα τέλη της δεκαετίας του 1950, με την ταινία «Quand la femme s’en mêle» του Yves Allégret.

Η καριέρα του απογειώθηκε όταν ένας σκάουτερ τον εντόπισε κατά τη διάρκεια ενός αυτοσχέδιου κάστινγκ στο περιθώριο του Φεστιβάλ Καννών, σε μια εποχή που προσπαθούσε να επιβιώσει κάνοντας διάφορες δουλειές.

Ο Ντελόν καθιερώθηκε γρήγορα ως πρωταγωνιστής με τον ρόλο του στην ταινία «Plein Soleil» (1960) του René Clément, όπου υποδύθηκε τον Tom Ripley, έναν από τους πιο γνωστούς και αμφιλεγόμενους χαρακτήρες της λογοτεχνίας. Η ερμηνεία του αυτή τον καθιέρωσε ως έναν από τους πιο ταλαντούχους και γοητευτικούς ηθοποιούς της εποχής του.

Στη δεκαετία του 1960, συνεργάστηκε με σπουδαίους σκηνοθέτες του γαλλικού κινηματογράφου, με τη συνεργασία του με τον Jean-Pierre Melville να είναι ιδιαίτερα καθοριστική. Ταινίες όπως «Le Samouraï» (1967), όπου υποδύθηκε τον αινιγματικό εκτελεστή Jef Costello, τον καθιέρωσαν ως σύμβολο του νουάρ κινηματογράφου.

Η δεκαετία του 1970 ήταν επίσης σημαντική για την καριέρα του, με επιτυχίες όπως «Borsalino» (1970) δίπλα στον Jean-Paul Belmondo. Ο Ντελόν συμμετείχε επίσης στην παραγωγή ταινιών, επιδεικνύοντας την επιχειρηματική του ικανότητα.

Στον 21ο αιώνα, παρόλο που περιόρισε τις εμφανίσεις του, συνέχισε να συμμετέχει σε επιλεγμένες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές. Μια από τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας του ήταν η βράβευσή του με τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών το 2019.

Η προσωπική του ζωή συχνά βρέθηκε στο προσκήνιο των μέσων ενημέρωσης, αλλά παρά τις προκλήσεις, ο Αλέν Ντελόν θα μείνει στην ιστορία ως ένας από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς του γαλλικού και παγκόσμιου κινηματογράφου.



Ροη Ειδήσεων